自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

除非關係唔好,如果唔係點可能乜都無~
你做ftm都係一份付出,其實家用就等於一份糧,唔係白攞!!!
如果因為丈夫覺得你無返工,而唔應該養自己父母,都幾陰質!

BBG1    發表於 23-9-30 21:48
mercurycc    發表於 23-9-28 19:50
kwhkwh    發表於 23-9-28 19:33

珍珠宮

cutiemily 發表於 23-9-28 19:34
我諗呢一個俾家用嘅理念應該係亞洲地區apply囉。不過利益申報先,每個月我自己都有準時俾家用,出嚟做嘢嘅 ...

可能我表達得唔夠清楚,我講嘅愛父母嘅權利!
除非本身關係唔好,而且我從來都認為,養兒唔係防老,養老係自己嘅責任!
父母養大我,如果係想脅恩以報,自然唔會存有愛,但既然父母係俾左愛,做仔女自然都會愛佢地,點窮都好,養唔到,點都可以同佢地去食下中意嘅野,或者佢地去玩時,貼少少(我相信一千幾百都係愛)
歐美教獨立無錯,但佢地個心都係肉做吧。。love唔係淨係用來講咁虛偽~

珍珠宮

donald63 發表於 23-9-29 12:39
回覆 做個靚太 的帖子

又咁講, 老公搵到緊無所謂啦, 如果有D人猛猛緊想比都無得比 ...

如果佢係連對自己父母都一樣,一蚊都負擔唔到嘅,咁可以理解,兩公婆一齊挨je~
唔好雙標lo~

珍珠宮

cutiemily 發表於 23-10-1 13:41
係囉,男人主動比又大把錢就一件事。但要自己開到聲就無謂啦。

我有無理解錯?
即係如果自己係ftm,無收入,然後又覺得點可以開聲要老公俾埋自己要俾父母嘅錢,所以你放心父母唔駛理la?!
咁老公收入少,佢係咪自己父母都唔理?咁一樣可以理解嘅~
當然,如果你地本身同父母關係好差,咁都唔怪之得嘅~

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-10-1 13:04
同意
我之前做ftm都將娘家家用計埋在家庭開支上。初初家庭收入冇咁多就俾少d,之後收入多咗俾返多d

我係覺得,一千幾百點都要!
見到有ftm話點好意思開口要老公俾,其實我覺得唔係D人睇低ftm,係本身佢自己都睇低自己!

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-10-1 18:25
講得啱,有時真係唔好怪人睇唔起ftm,自己都睇唔起自己同埋d人見咁多ftm都唔俾家用家,更加睇唔 ...

係呀~我屋企重男輕女,會覺得女係蝕本貨,點解咁諗?因為以前鄉下D女人,貼左嫁妝嫁人之後,就可能一去無回頭,做父母嘅真係旨意個仔係身邊~
但今時今日,唔同鄉下封建,女人可以經濟獨立,就算ftm,一樣係一份事業,唔好眨低自身價值~
作為父母,俾自己個女讀咁多書,最後都係搞到咁卑微,其實都幾心痛~

珍珠宮

anna59 發表於 23-10-1 22:09
除非ftm 自己有8位數字身家,否則都吾好做 ftm

睇情況lo...做ftm唔係唔得,但真係要同老公商量好,我見過有媽媽呻自己如果返工,搵8~9000一個月,再請埋工人,真係唔返好過,其實佢諗法都無錯~
所以真係無能力俾家用,就正常係兩公婆一齊,我比較鄙視果D,男方自己就俾,女方無做野就唔應該俾~

珍珠宮

anna59 發表於 23-10-1 22:51
好多男人都系咁,叫老婆吾好做,但又吾比零用錢老婆,就算老公同意,都會反口啦!
其實,如果女人揾咁少錢 ...

係~都唔明,點解要搞到自己咁辛苦!
尤其經濟都未得,就話生BB~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊