自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

一餐半餐梗係無所謂la,就算唔搵得多我都請過,所以都係要睇情況!
唔係話兄弟姊妹搵得多就應份要唔計較,要照顧邊個邊個,咁同道德綁架有咩分別,有D人搵得多,可能開支都大,如果佢唔係要我倒貼,我就唔會怨人地唔請我la~
唔係有心唱反調,因為樓主實際講得少,我覺得最合理係自己有能力就無謂怨~

珍珠宮

minniemouse 發表於 24-2-27 08:49
我有講佢同父母一齊住

咁講la~樓主覺得失落可以理解!
但我都係從其他人嘅角度出發~
例如有人好細個已經做兼職賺錢,讀書都自己供自己,一直都好慳,到搵到錢,細佬又話自己搵唔到,佢一直都係同父母住父母養,點解你搵到錢都唔請埋佢食飯,好la,今日話一餐飯,食下食下,變左應份,你搵得多D,佢無錢,你唔應該同佢計較,下次就會有其他要求,咁我又想問,佢係父母生嘅,點解變左係你嘅責任?可能會話,當你俾家用je,咁你俾左父母,應該由父母解決,點解最後都係你唔岩?
有無諗過,你請開,有一日到你搵得少,請唔到,話佢地聽,佢地未必信,仲話你扮野,倒頭來又係你唔岩!
如果今日你搵得少,係咪就無左le個問題,事件唔會發酵?
窮在鬧市無人問,有時真係唔係壞事~

凌陵綾    發表於 24-2-27 09:40

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-2-27 10:02
請自己呀妹食餐飯啫,唸咁多野做人咪好辛苦

係lo...打一句說話je...好容易,所以上網會好有好多鍵盤戰士就係咁解~
可能現實係令人難接受嘅~

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-2-27 11:49
有 d 會離譜到幫你諗埋份糧點分配,分配埋比佢呀!對住呢 d 人,唔好比佢知自己有幾多收入。有 ...

其實都幾諷刺,個個話一家人,要體諒,唔好斤斤計較,但個個都計較人地搵到錢唔請佢食飯
叫佢地體諒返人,就個個都咁樣做人好辛苦,我究竟睇到D乜
我唔辛苦呀~仲覺得好搞笑tim

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-2-27 13:57
一家人請食餐飯都諗到咁複雜, 做人好辛苦

體諒返家人je...咁樣做人好辛苦??
OMG.....

珍珠宮

Horsebbj 發表於 24-2-27 14:24
請一個家人食飯要考慮咁多, 就算朋友都會請, 何況家人?

只要唔駛我倒貼,家人搵幾多都好,我唔會下下為左餐飯去怨,咁樣好複雜咩?!
我會請人,唔代表人地一定要請我吧,如果要咁計較,就唔好請la~
況且人地或者都有佢嘅苦衷,成件事其實根本可以係零,究竟係邊個煩惱梗

珍珠宮

pauline_c 發表於 24-2-27 14:34
總之利益得益者就係要人體諒,把尺喺佢度,咩都佢講晒 ~

個個都搵得少,就合情合理la!

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-2-27 15:38
請未出身呀妹食飯都難接受,除非同呀妹好大過節,唔係真係要睇下醫生

你理解錯左方向,我話難受嘅,唔係請人食飯果個~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊