嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

[url=http://hk.news.yahoo.com/article/100323/4/h57k.html]http://hk.news.yahoo.com/article/100323/4/h57k.html[/url]
一款在本港有使用的幼兒輪狀病毒口服疫苗,被發現受到一種豬病毒污染,[url=]美國
[/url]當局呼籲兒科醫生暫時停用。
美國食品及藥物管理局表示,[url=]英國
[/url]葛蘭素史克(GlaxoSmithKline)藥廠生產的Rotarix口服疫苗中,發現一種豬病毒PCV-1的DNA。
管理局表示,就醫學界至今所知,該種病毒不會令人類或豬隻染病,疫苗相信安全。
但由於疫苗理論上不應含有病毒,而市面上亦有另一種可以預防輪狀病毒的疫苗,所以當局呼籲暫時停用該疫苗,轉而使用另一藥廠默沙東(Merck)生產的輪狀病毒口服疫苗RotaTeq。
美國食品及藥物管理局表示,其他國家的監管當局可以繼續選用Rotarix,因為輪狀病毒對幼兒的風險,遠遠高於豬的病毒。
輪狀病毒是一種引致全世界兒童患腸胃炎的最重要病毒,直接威脅無數嬰幼兒的健康,尤以年齡於三個月而三歲最為高危。感染的症狀以嘔吐及水狀腹瀉為主,情況一般持續3至8日,並常常伴有發燒及腹痛等症狀。
輪狀病毒的口服疫苗,主要供6周以上的嬰兒服用。本港政府提供的免費防疫計劃中,並不包括輪狀病毒口服疫苗,家長須帶同嬰兒到私家診所口服。一般診所同時提供上述兩間藥廠的疫苗供家長選擇。
(路透社、美聯社、香港[url=]衛生防護中心
[/url])

有無bb食開呢隻?
我b食左一劑,仲食唔食埋另一劑好呀?
定係可以食食吓轉另一種呀?

子爵府

香港既情況係點呀,係咪都係'建議暫停使用'?但我响衛生署/衛生防疫中心個網都揾唔到有關資料!
即係hk仲有無得食?
但我b就嚟4個月囉喎,轉3劑果隻,係咪要由頭食起,食足3劑?咁6個月前咪食唔切?
點算?

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-3-23 21:50 發表
已被"同時建議暫停使用。", 想食都冇得食啦.
問下醫生可唔可以轉.

子爵府

今朝打咗去gsk條hotline,真係把几火!

我一打去,淨係講話bb食左一劑,就快要食第2劑,咁點攪,佢即刻話叫我打去問自己既私家醫生,佢地唔知點做,亦唔會比建議,因為係政府單方面要佢地回收,佢地已經好合作即刻回收,而佢地既葯係無問題喎!大佬,無問題政府就唔會叫回收啦!仲想快快收我線!我話我要問你關於你地供應既疫苗既問題,例如副作用,只食一劑既效果及情況,你無理由話你唔知囉!佢先唔收我線,但全部答非所問!問佢轉食第二隻得唔得,又唔答我,淨係話第二d國家會有指引,hk就無,所以唔答,又係叫我問醫生!

錢就照收,風險我受,出事就話唔關佢事,非常唔負責任!
我覺得佢要承擔疫苗有問題既後果,如小朋友有問題,一定係佢地既責任囉!另,佢應該refund返第一劑比我囉!因為佢地隻野有問題,我唔可以complete個疫苗,即係無用(雖然佢話總有少少保障喎),我又要再花$食過!

呢個都唔係最重要,最重要係我b已經4個月啦,轉另一隻又得唔得,趕唔趕得及,咁大個先食另一隻,有無腸套叠風險,另前後加埋4劑,又會唔會多過頭而有問題?

跟住我打去問我個私家醫生,佢又話自己咩都唔知,叫我打去問gsk同衛生署,後者又長無人聽.你推我讓,無人負責!

政府有無諗過我地有班嬰兒係食左一劑要食第二劑?突然回收,仲想食既又無得食,又無比指引我地可唔可以轉第二隻同點轉發!咁我點做好?

有無人已經打左去衛生署啦?又或者你既私家醫生有比較明確既建議?不妨講吓!

原帖由 ivywanky 於 10-3-24 14:24 發表
我個仔都係, 上星期五先食咗第一劑.

我今朝打咗去GSK條回收熱線, 職員回覆第二劑係booster, 打咗會加強第一劑的效能, 打咗第一劑而唔打第二劑, 其實身體內已經有一定的免疫力 (幾多%唔知.)

問佢地有無退款, 佢話因 ...

子爵府

係呀係呀,個個都將個波推嚟推去,攞我b條命呢'教非'!
究竟衛生署有咩指引出咗?可唔可以比我地知道呀?
政府真係好唔負責任咁突然回收,又唔比指引我地!淨係話有第2隻可以食!佢有無諗過我地有d b係食左呢隻野第1劑架!我b4個月啦,唔等得架啦,miss左就無得食架啦!

至於食3劑果種,我個醫生就話,如已4個月,都仲食得切,因為要8個月之前食完,但可以隔4星期就食一劑.問題係佢都唔知,可唔可以食左rotarix一劑,然後轉rotateq.佢話rotateq間葯廠就話ok喎,佢地梗話ok架喎,做多d生意ma!

原帖由 ivywanky 於 10-3-24 17:07 發表
我今朝都有打去衛生署, 職員俾GSK的熱線, 叫我打去問退款的問題. 打去GSK, 咪就係講d廢話, 仲叫我轉打另一隻食3劑的疫苗...
我梗唔會再食啦, 我亞仔已經4個月大, 趕唔切食多3劑. 而且, 唔知咁溝埋有無排斥之類, 我 ...

子爵府

我醫生話gsk同佢地交待,唔係批次既問題,係一向既疫苗都係咁喎...但gsk死口話無問題囉!

原帖由 ChowChowbb 於 10-3-24 22:44 發表
大家知唔係 邊個批次, 我個女食的是2008年7月生產的, 都食哂兩 劑了, 仲可以點!!!!

子爵府

我已email衛生署,要求:
1. 取消回收rotarix,讓家長及醫生自行決定是否繼續使用(因新聞稿表示rotarix對人類無害,但又要回收,似乎不合理;另中途轉用rotateq,亦存在一定風險)
2. 儘快直接並公開向家長指示能否及如何從rotarix轉用rotateq

如你都著緊有關問題,不妨email表達一下你的意見,好讓政府正視問題及儘快作出指引!

衛生署電郵: [email protected]

子爵府

我自己擔心會唔會兩隻葯唔可以溝埋用,又或者轉用三劑連同已食既一劑會劑量過重,咁細bb會唔會承受到.
gsk自己都話,佢地唔知可唔可以中途轉第二隻,無做個臨床測試...醫生都話唔知...如果係無風險,佢地唔會咁驚青,死都唔肯比suggestion!

原帖由 blow 於 10-3-25 17:16 發表

會有D咩風險???我好擔心...仲未用第2劑..唔知轉唔轉得..

子爵府

係囉!我覺得,中間轉第二隻,風險仲高過食返rotarix第二劑!全球咁多b食過都無問題!但,相反目前就無中途轉食rotateq既臨床測試!
講真,如佢無回收,比我自己選,我多數都會照食第二劑.
所以我先email衛生署表達意見,希望停止回收!
如你都係咁睇,不妨都email衛生署表達一下啦!

原帖由 moonlailai 於 10-3-25 23:24 發表

係美國個邊ga~
其實睇完報紙,美國都無講要回收Rotarix,只係建議停用,而歐洲連停用都無,咁即係話Rotarix安全啦! 只得香港回收喎, 無啦啦要回收Rotarix,叫我囡囡食第二隻牌子都未必安全啦…何解政府咁倉卒要回收?
...

子爵府

GSK真係好尅人憎!前後問左成粒鐘,先肯講:
US DCD建議食左一劑ROTARIX,可轉食兩劑ROTATEQ.
但GSK強調,只係DCD咁講,HK衛生署同GSK都無咁既建議,另咁樣溝法係未有臨床測試,有無問題唔知.GSK就唔建議你咁做.應該由你既醫生比建議你!佢地唔會比建議.
大佬,私家醫生對疫苗點會知得清楚過葯廠!連葯廠都唔知點做,醫生點知呀!
另問佢地只食一劑有几多PROTECTION,答案係UNKNOWN,但唔會因未食第二劑而有副作用,但溝埋ROTATEQ食有無問題就唔知.

我B都4個月啦,都唔知點算,我諗會再睇定D先決定啦!

原帖由 moonlailai 於 10-3-25 23:44 發表

我好認同你ar!!!我覺得Rotarix都唔係差到要回收ar……本來做咗好多功課, 睇晒資料我先決定用呢隻Rotarix,俾我揀我都會繼續第二劑,衛生署太緊張lai……點解唔俾我地自己揀食唔食..突然回收左..指示又唔清楚... ...

子爵府

但美國都無回收,只係建議停用咋.如果跟佢,都唔駛話要回收呀!
豬流感針咁多問題又唔見佢回收!

原帖由 佳佳里 於 10-3-26 15:19 發表

因為香港政府乜都要跟美國, 中哂美國佬計, 美國依家5行欠水, 你睇佢地d智庫竟然話HKD 同RMB 有掛勾就知佢地為錢咩都做得出, 老屈人地唔止第一次, 前陣子toyota 都俾美國佬玩死矣. ...

子爵府

依家最驚衛生署將單野擺埋一邊無件事...無了期咁停售!
我已經4個月啦,要儘快食啦!
email衛生署反映你既意見啦!我已經email左我既意見啦!

原帖由 newmum88 於 10-3-28 02:57 發表

贊成!!!!
其實我朋友d 小朋友之前食完都無事.. 我又唔係好擔心
但過宜家我比bb食左一劑, 又無得食埋第二劑, 唔知點好啫..
不如佢唔好回收la......唉.. ...

子爵府

內容重點係
1. 取消回收rotarix,讓家長及醫生自行決定是否繼續使用(因新聞稿表示rotarix對人類無害,但又要回收,似乎不合理;另中途轉用rotateq,亦存在一定風險)
2. 儘快直接並公開向家長指示能否及如何從rotarix轉用rotateq
中間加多几句表示不滿,擔心及無奈,bb急住要食第二劑既迫切性.

如你都著緊有關問題,不妨email表達一下你的意見,好讓政府正視問題及儘快作出指引!

衛生署電郵: [email protected]

原帖由 newmum88 於 10-3-29 11:15 發表

個EMAIL點寫?
你係寫想佢唔好停售定咩?
我都想佢唔好停售呀... 同你情況一樣

子爵府

應該係全部有問題,係一直都存在既問題,唔係某一批有問題咁簡單!
問清楚啦,我估應該係'第二種(rotateq,要食三劑,另一間廠架',唔係'第二批'!
如果解封返左rotarix,唔理邊批,我都想比返bb食呀!

原帖由 mosibaby 於 10-3-29 10:24 發表
我細女應該今日食第2劑, 打去醫生到問, 個姑娘話返左隻新既批號喎, 問我要唔要繼續食? 咁即係點呀? 只係某批號驗到有問題定呢個牌子全部都有問題? 咁我食唔食好呢? ...

子爵府

依家rotarix都回收左囉,好唔好都無得食啦!
如果依家要食,只有食rotateq!

原帖由 karson_317 於 10-3-29 23:22 發表
GSK Rotarix 好定 MSD Rotateq好?是否一定要兩個月服第一口?

子爵府

多數bb都係2個月食第一劑,4個月第二劑.但係咪一定要2個月時食第一劑我就唔清楚,但就一定要24個星期前食完2劑!

原帖由 karson_317 於 10-3-30 00:56 發表

有沒有限兩個月一定要服?

子爵府

係.
之前睇過私家醫生張單張,話佢地隻針比健康院果隻保障高d,質素好d.

原帖由 karson_317 於 10-3-30 01:00 發表
另外,想問問四合一加乙型流感嗜血桿菌 是否等於私家五合一〔除計算打針次數〕,私家五合一質數會好些嗎?

子爵府

可同一日打晒.我大b以前都係咁.
但如有時間,分開打會好d,如有反應都起碼知道邊隻葯既反應,同埋唔駛一次咁多葯物入身.
去健康院打肺炎連球菌有退燒葯比,即有可能會發燒佢先比啦.
而我大b打五合一係會發燒既.但細b上次打就無事.
我諗都係因人而異.

原帖由 karson_317 於 10-3-31 02:02 發表

BB明天去健康院打肺炎連球菌,應隔多久才去私家打五合一和輪狀呢?哪種打後會不適和發燒呢?

子爵府

thanks!
其實我都相信rotarix問題唔大,依家只係擔心食左第一劑無得食第二劑,又唔敢轉rotateq,而小b已滿4個月啦,要儘快食啦!如果一早食晒2劑,我反而無咁擔心!

原帖由 moonlailai 於 10-3-31 12:49 發表
岩岩睇完一個兒科醫生講o既話,大家唔駛再咁擔心!

全城媽媽熱話:食輪狀病毒疫苗,怕什麼?!
這兩天有關葛蘭素史克藥廠(GSK)的人類輪狀病毒口服疫苗(Rotarix)被懷疑有問題的事件弄得滿城風雨。有許多我身邊的朋友都打 ...

首頁

尾頁

跳至