跳至

首頁

尾頁

洋房

我會十月在聯合開刀生BB,有沒有媽媽可以分享一下?
姑娘上門會做甚麼檢查呢?

洋房

謝謝回覆,似乎聯合的服務也O.K.因我想餵母乳,社康姑娘可以幫到我

Doctor聯針的手勢好嗎?

原文章由 cheungb2007 於 07-8-20 13:44 發表
唔記得講...

社康姑娘會係媽咪出院之後兩日黎探媽咪同bb,
會幫bb檢查黃疸,做簡單身體檢查,
會睇下媽咪餵奶,沖涼&洗肚臍嘅方法有無錯...

另外又會幫媽咪量下血壓,
睇下傷口&檢查 ...

洋房

由於這是第一胎很緊張,謝謝你們的回應,對聯合較有信心!

babyjason, 你手術後多久才可以下床見baby?你餵母乳的嗎?

cy_cheung,我也遇不上助產士,因我做過手術,所以會在week 38 or week 39開刀,到week 34後會confirm日子,有些擔心出現你的驚險情況,若未放產假出事便會在威記生的了!

洋房

我會母乳但擔心手術後發燒,上一次做手術全身麻醉,之後嘔及發低燒,要三日才可以落,希望今次會好些,我想做半身麻醉,但有人說在脊椎打針,可能有腰痛的後遺症,你全身還是半身麻醉?

原文章由 babyjason 於 07-8-25 10:54 發表

其實手術後半日到d阿姐就要你落床去洗手間,不過佢會扶住你,如果阿姐同你落過床,你又覺得無問題,你任何時間都可以落去嬰兒部睇bb.

我生果時因為發燒,我唔係餵母乳架,不過想返轉頭我好後悔點解唔餵母乳,如果生第二 ...

洋房

你的經歷很可怕,因麻醉師經驗不足而要多捱一針,很慘!我亦擔心會遇上經驗不足的醫生,平白多受折磨!:-(

原文章由 babyjason 於 07-8-27 18:02 發表

我因為生之前2個月開始血壓高到生果時醫生提意我打無痛分免,因為初時諗住係順產,但後來到零晨我子宮唔係好開,羊水又穿左先叫我做手術....
我想起我生既過程係好慘架,我17號零晨3~4點見紅入院,入到去聽心跳等等,之 ...

洋房

你的經歷很可怕,因麻醉師經驗不足而要多捱一針,很慘!我亦擔心會遇上經驗不足的醫生,平白多受折磨!

原文章由 babyjason 於 07-8-27 18:02 發表

我因為生之前2個月開始血壓高到生果時醫生提意我打無痛分免,因為初時諗住係順產,但後來到零晨我子宮唔係好開,羊水又穿左先叫我做手術....
我想起我生既過程係好慘架,我17號零晨3~4點見紅入院,入到去聽心跳等等,之 ...

洋房

我在法國醫院也交了按金,但家人想我在聯合生,費用平,而且我身體麻麻,若我或baby有事也有較好的跟進。但心裡很想老公陪產,在聯合開刀便沒法了!這是第一胎心裡很怕,很想生完可以有家人陪,此外之前做過子宮肌瘤手術,不知聯合會否在同一位置開刀,還是再開一新傷口,若是後者,肚皮上便多了「=」號或「+」號的疤痕,現在也是十五十六,拿不定主意。請大家給意見!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-28 17:56 發表
你地好!!其實我都響聯合做,arm arm 生完一個月多(唔係做婦產科)
我33周作早產時都係在聯合入院,佢地初頭都唔知我響果度做,都對我好好,好細心,一視同仁,當時我都係住6人房,佢地仲成日都問我陣痛既情況,跟住我又要落產 ...

洋房

我有甲亢,現在week 32, 還要吃藥,因我在week 28才吃回藥,以防生完後復發,此外心律一向不正,應是早膊,我有和私家醫生傾,她說若早產就去政府醫院,若過了week37到私家亦o.k., baby真有問題可以send去政府,她叫我盡早決定。因為她有病人十月生沒有位,若我不要就試轉給其他人。昨日問老公,他說還是聯合吧!省下的錢可以夠給工人八個月糧,而姑仔也是醫護,她說聯合好!!!

此外法國十月的產位是overbooked的,可能沒法揀港人房。

請問你住幾人房和住了多少日,用了多少錢呢?

你所說的陪產和相我也很心動,我會再和老公傾!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-30 16:53 發表

cactusk,
我都係第一胎來既!!
你有冇響私家婦產科醫生度睇??其實你都可以將你既情況同私家醫生講,問佢你咁既情況會唔會除左生bb外仲有其他要跟進...你本身有冇長期病??有冇響做照聲波時醫生話亞bb有咩唔妥??
以本 ...

洋房

Is the baby your daughter? Lovely!!!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-30 16:53 發表

cactusk,
我都係第一胎來既!!
你有冇響私家婦產科醫生度睇??其實你都可以將你既情況同私家醫生講,問佢你咁既情況會唔會除左生bb外仲有其他要跟進...你本身有冇長期病??有冇響做照聲波時醫生話亞bb有咩唔妥??
以本 ...

洋房

Thank for your information, I would make the decision within this week. I will confirm the date of operation in United Christian on 27/9. However, on 15/9 I will see my C+ doctor, I need to confirm her since she wants to make arrangement.

Closer to the date, I do feel quite nervous, hope my baby lovey as yours!!!

原文章由 cherylyau_b 於 07-8-31 17:36 發表

cactusk,
-我都覺得政府醫院來講,聯合真係算係100分了!!
-相中係我bb,女來的,個半月了

-因為37周先叫做足月,會安全d,所以醫生叫你37周後先去私家,37周前叫不足月嬰,可能要入孵箱或者要有多d 治療好可能 ...

[ 本文章最後由 cactusk 於 07-9-4 20:39 編輯 ]

洋房

It is a girl.

原文章由 cherylyau_b 於 07-9-3 21:24 發表

咁我預祝你生個肥肥白白,可愛,健康既bb!!
查實你個bb係囝定囡??

首頁

尾頁

跳至