跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

Re: 07年7月預產期準媽媽 part 12

Nippon,

我張工人床都係係jade買架, 780加床"肉"300, 1080咁囉, 你買咗幾多錢呀???
Nippon 寫道:
happy,

你都算快手喎,咪好咯,唔駛心掛掛,我張工人床係JADE furniture買,平平地,ok架,你附近有就去睇睇.

你咁大個肚,又落雨,出街就小心d,再唔係,個折頭算啦(10%?),第2時好天再買啦.

yynets,

我差唔多喇,仲差d sup 碎野.

等待驗證會員

tsznok,

係呀, 唔知吉之島, 有無得睇下呢, 個size大唔大架, 貴少少唔緊要, 最緊要有用, 好多謝你的意見呀, Thank!
tsznok 寫道:
剛剛先整暈左我細仔,呵呵呵~~~即時天下太平,世界又回復平靜,yeah~~~~~

YYNETS,

上星期我o向永安見combi隻沖涼盤特價,雖然比一般貴,但d膠料&個shape又真係幾靚,如果你打算生多於一個小朋友,買個好d o既都抵o既。我就介紹左俾老表(泡泡浴),佢買左,details你可以問問佢~

等待驗證會員

sammischu,

唔好意思呀, 好多問題想問呀, 突然有諗起d嘢, 我想問下你, 盈科出咗隻醫療保到100歲, 我問咗agent每年供$4800, 供十年供完, 個保額有五十萬比你claim, 因為我公司有包埋小朋友的保險, 所以入院可以claim公司都ok, 最多買多份入息保障, 我諗都差唔多啦掛, 所以想問下你, 如果買盈科個隻加入息保障夠唔夠, 因為公司個份, claim唔足都好都仲有尾數九折咗之後$40000做後備, 所以我諗都夠掛, 我唔係好識架, 請指教, 我公司團體保險係用aia架, 唔該晒你!

同埋呢d公司團體保險, 到時小朋友有咩頭暈身"興", 有無得claim架???

等待驗證會員

tsznok,

咁等我睇下愛嬰坊有無相比我睇下同埋size, 唔該晒你先! 你個仔好活躍呀, 你而家有大有細, 要小心呀, 我而家都想食下花膠, 但係順產的話太多又驚出唔到, 所以都係遲d先再食, 費時養到個胎咁大, 到時生得好辛苦呀

等待驗證會員

Nippon,

我仲未買工人的床上用品, 你買咗未呀???

等待驗證會員

tsznok & viv,

我老公個大佬都係問都唔會問下你, 就買埋嘢比你, 又唔會問下你有無喎, 所以呢d又係無得叫停架
tsznok 寫道:
viv,

完全明白+同意~!

冇傢,有時我62/99/老豆/呀媽買左d老套野番o黎,我會留番o黎屋企當家居服俾佢著,or送俾d有需要人仕...呢個社會真係好多家庭連一件老番衫都買唔起俾小朋友傢~

不過你放心,佢地好快會醒水,經過一輪"講解",我屋企4大老寶已經唔會點樣買埋d老土野,62--->節現or同埋我一齊去揀,99--->索性唔買,老豆呀媽--->只幫手買家居服or同埋我一齊去揀,掂晒~

等待驗證會員

tsznok,

呢點我都知道呀, 所以個日去私家覆診, 個姑娘叫比個大袋我, 叫我攞多d孕婦奶粉, 我己經攞咗幾包架啦, 仲要攞多d, 佢都話個b大d好揍, 不過我唔想自己生得咁辛苦啫

等待驗證會員

tsznok,

我而家都未知佢會送埋呀, 遲d話你知呀

等待驗證會員

Nippon,

咁我都要睇下啦, 剛剛先係愛嬰坊返來, 買咗浴盆, 產婦巾, 網褲, 床單, 洗衣粉同埋high chair, bb車無同佢訂, 因為佢話唔知會幾時有貨, 所以都係無訂到
Nippon 寫道:
yynets,

我前日係JUSCO買埋喇,好似$2XX,有9折.
[quote]
yynets 寫道:
Nippon,

我仲未買工人的床上用品, 你買咗未呀???
[/quote]

等待驗證會員

sammischu,

多謝你的解答先, 我公司有包門診架, 但係我唔知包唔包例如唔好彩好似tsznok個case咁, 入私家醫院會唔會有得claim呢??? 我只係知道做手術會有得claim囉, 其實我都會幫佢買多份醫療, 只係想係佢越細的時侯, 就買番張可以保到100歲, 好似我而家成日都會擔心媽咪因為年紀大咗, 第時過咗75歲先有事入院, 會無保障, 但係買盈科呢隻又勁貴, 要我再比的話, 又供唔掂架啦, 所以想早d買咁囉, 咁多問題, 唔好意思呀!

等待驗證會員

sammischu 寫道:
yynets,

每間公司既underwriter既標準都唔同, 不過如果你話佢既病係後天疾病而且係有機會好返既病, 5年內都無需要睇醫生, 食藥or 關於呢個病既冶療, 好大機會唔需要加loading or exclusion, 當然最終都要睇下d underwriter 點睇呢一種病, 先知道最後既決定[quote]
yynets 寫道:
sammischu,

我想問下你, 我老公個case係心辦不閉, 但係axa都受保, 匯豐都有份醫療, 但係唔保呢part, 其實佢咁多年來都無claim過, 咁如果買去你之前講個兩間, 會唔會好貴, 或唔會唔受保的機會高d呢??? 佢唔洗食藥同見醫生架
[/quote]

sammischu,

唔好意思呀! 唔係好慣按引文, 其實醫生話佢係天生就係咁, 但係axa都保佢, 同埋都買咗差唔多十年啦, 都無claim過, 所以都想係年紀唔大之前再買多張, 等第時有事唔會無得保先囉, 因為唔知會唔會claim得多比保險公司打"瓜"張單架嘛, 所以咪問下你囉, 唔該晒你先呀!

等待驗證會員

kerorotm,

我之前聽個中醫生話好似有咗唔好食竹絲雞, 因為好似唔係咁好

等待驗證會員

DICK9999DICK,

加油, 努力呀, bb等住同你返屋企架

等待驗證會員

莎朗,

連睡衣都要準備埋比佢架, 我只係買咗拖鞋咋, 仲有無其他嘢架???
莎朗 寫道:
我個印印會星期四到

只準備了:
1. 工作細則
2. 工人用品 (碗筷+梳洗用品)
**不打算訂工作時間表, 始終照顧bb時要彈性處理**

欠:
1. 床鋪
2. 睡衣 (未知size)
3. 拖鞋 (未知size)

[quote]
泡泡浴 寫道:
我個賓賓星期五都到喇,間房都未執好,duty roster又未預備。哈哈!~~我好鬼懶呀。

[quote]
babe725 寫道:
今日我請個賓賓到咗啦!依家屋企多個人好鬼唔方便.
[/quote][/quote]

等待驗證會員

minma,

我無入到牛欄牌, fitti, huggies,瑞士寶寶, 同埋老公同事個仔食開雪印, 可唔可以呢d你都做推薦人, 推薦人哋入會架
minma 寫道:
[quote]
Little_cy 寫道:
minma,
When is your due date ah

8/7呀!

睡公主~ 寫道:
13個咁多? 我諗我無咁多
不過其實我都唔記得自己入左邊d啦

我有mark底自己入左邊個bb會, 因為真係會亂的. 有d真係推薦要入, 因為有野送或者係買野有折的.
如 惠氏, 美素佳兒, pampers, 牛欄牌, fitti, huggies,瑞士寶寶, 雀巢, 美贊臣, 美國雅培, 雪印等. 這些好多時送奶粉, 尿片等. 瑞士寶寶就送洗衣, 護膚液. 我個時bb初生一個星期都係用住免費試用的尿片. 而奶粉就先試個d有sample送的先, 初試雪印, 但我個仔唔肯食, 於是我試美素力, 個時美素力送兩罐細奶粉的. 咁你就唔洗自己買奶粉來試, 如bb唔

等待驗證會員

happy727,

你講得無錯, 生完唔洗修身, 但係坐月個時會肥幾多就未知, 本來諗住生完可以回到未嫁時, 但係睇來坐完月都唔多得啦, 到時大家一齊努力修身吧啦

今朝去完政府, 夜晚去私家, bb有3.7磅, 醫生話bb好好, 但係今比人激親, 個個人真係好衰, 就係個衰地產, 所以真係要叫人以後唔好找佢, 佢無收回佣的話, 我打死都唔信, 好在第時再買樓, 都一定要用公司指定的律師樓, 起碼呢度唔會再比人找笨呀

等待驗證會員

stanbb,

唔奇唔奇, 我今日上磅都係112, 所以都係比有咗之前輕咗四磅, 但係bb都有3.7磅, 即係我又瘦咗啦

等待驗證會員

babe725,

好快你就可以同bb一齊換個個新地方架啦, 到時一定會好好多
babe725 寫道:
pigletcoco,
你就好啦!起碼有個閣仔比工人瞓.我間屋得兩個房,我讓咗間書房比工人呀! :-( :-( :-( 我依家住嗰喥嘅租約要出年一月先完.....
[quote]
pigletcoco 寫道:
re: 工人
我工人今日上工嗱...依家佢好busy咁清潔緊自己要瞓既地方, 因為我會俾佢瞓閣仔. 不過有樣野真係唔方便既就係平時我會唔穿bra係屋企...依家唔得lu..
[/quote]

等待驗證會員

Little_cy,

有無試下olive oil呀??? 我試過, 好似好d

等待驗證會員

Little_cy,

我之前唔知係咪搽咗bb oil, 所以先咁, 我當時有搽過oilve oil, 同埋lierac個隻精華液, 我都唔知邊隻有效, 一日搽咗成六七次都有啦, 夜晚痕到醒, 過咗幾日就無事啦, 都唔知係邊樣有效, 所以都教唔到你, 但個幾日係出多咗少少, 之後又無嘢, 希望其他姊妹幫到你啦

首頁

尾頁

跳至