跳至

首頁

尾頁

複式洋房

宜家小朋友讀緊屯門的普通公立小學P2,準備搬去嘉湖,對天水圍的小學瞭解甚少,請jm
備DY意見。我仔係學校上年四次考試排全級5-13名,鐘意讀書,鐘意玩,上堂有小小坐唔定,但理解力同接受能力唔錯,初時由於郁來郁去以為專注力弱去做桌測試,結果係因為有資優方面問題以致課程聽得明就好心散。我的凈係參加學校果D興趣班,同出邊一間英文對話班,冇特別獎項。最大興趣是睇書,基本上每個小息都備嗮的時間去左圖書舘,個個老師評價聰明,但唔屬於勤力乖巧果類型。

好想搵間唔太谷,功課有趣,學業深,校風淳樸,升中唔錯的學校,哈哈,自己都覺要求太高,當然係願望姐~~皆因唔想個仔太辛苦,抹殺學習興趣仲慘~~唔該大家備意見,直資私立都可以儘量供,可惜我知我D英文只不過傳統學校90幾分,離英文教學的水平好遠嘎,仲有,係唔係一定到期末暑期先可以插班,學期中會有可能咩?thx

複式洋房

李宗德系全英文啊,我唔知面試得唔得?我地依家讀咁伍時暢,請問李兆基小學點樣?

複式洋房

701003 發表於 15-10-15 13:07
想食有甜味的咸魚做人父母都系想揾啱地學校啦,都因我好了解自己個小朋友,佢上堂坐唔定梗係唔會俾老師好喜歡,絕對唔系乖乖仔,佢話唔想聽系因為佢話老師一講距就明啦好煩不停咁樣舉例子,但系佢求知慾好強,成績目前睇唔錯,唔鍾意抄寫。我咁樣講你地應該明啦,真系一片苦心,唔系想食鹹魚果個心態。冇太催谷又想學業深並不矛盾。

複式洋房

千幾蚊都可以應付得到,英文係我地依家讀緊果學校都完全冇問題,98分經常羅,仔仔自己都鐘意英文科,當然,我的唔係英小,點都程度有限。李宗德復我冇位,梗請問循道衛禮難唔難入架?

首頁

尾頁

跳至