跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無粉嶺呂明才09年 ABCD 班家長?
因為我驚我個仔講唔到學校要求佢做咩.
想聯絡下其他家長. 唔好miss左d工課.

大宅

我都係寫左上下午. 原來上午班自選擇上午. 而家先知...
不過我都ok 既.
要安排時間好d.. 上午一早食早餐. 玩一陣.. 訓.. 食lunch.
之後返學. 放學休息一陣. 睇下有無工課. 無就玩一陣. 食dinner. 之後夜晚落街行一陣. 睇書, 玩一陣 訓...

我都係讀下幼d. 卓然家長.
我諗香港對內地係9:1左右. 唔算多.
第一日上課..就見到好多小朋友好醒... 我個仔就一個公仔人咁..咩都唔識..好慢熱..

面試同張問卷都好重要... 因為我覺得佢地係想選擇一d 好熱誠既家長, 咩都要家長一齊做... 如果你想放左個仔比佢地. 咩都唔理. 佢就唔收.. 所以面試就揀d答得多既家長.. <--個人感覺..

我就好buy佢既.. 不過我太太就麻麻地... 所以有d人鍾意. 有d人唔鍾意就係咁解. 我都想個仔快d自立.. 佢地講上學期之後所有k1班都識自己執書包.

而家佢比我既感覺係成日要check住有咩要做.. 唔好唔記得..

大宅

凱晴媽媽你好...
我係卓然爸爸...

原帖由 Idalam1 於 09-8-28 10:12 發表
Hi, 我係下幼D班既凱晴家長,你好!

大宅

好多謝你既support. Idalam1.. 第一個week 無驚無險又唔洗做功課.. 都好開心..

不過我覺得老師真係好細心.. 同好好.. 話說星期五我個仔係學校可能太曬..曬到37.5度. 佢地就立即打電話比我.. 叫我工人接佢反屋企. 阿仔個樣好正常. 工人話一d都唔似發燒. 老師咁都留意到..比我好大既印象. 以前反N1通常要我或者太太反到屋企先發覺佢有問題. 雖然唔係直得高興既事. 不過感覺係可以放心d..
我個仔未識講比我知佢係學校做過d乜.. 成日講大話. 無句真. 我都唔知點算...

大宅

卓然有帶野食返屋企架... 不過我未返到已經食晒lu...
我個仔比你大tim. 佢1月架.. 不過好細粒.. 佢係最底個條線... 好擔心架.. 睇左政府醫生又話係咁生長..唔好有咩方法.. 聽一d講座. 就話四歲可以打針. 不過我又驚對佢唔知會點. 而家睇定d先.. 佢而家先90cm高.. 好採就係都算係開心既小朋友.. 不過返左學又衰左..成日學d唔知咩返黎.. 呢排佢成日講.. 我好慘呀.. 無野食呀..比佢激死...

今個星期五係唔係casual wear呢?

原帖由 Idalam1 於 09-8-31 13:34 發表
唔使客氣! 咁聽你講,老師們真係好細心喎!不過,當然最緊要係小朋友無事喇! 係呀,咁就過左一個禮拜,今日開始就好d喇,每日放學既時間都係四點正,唔使再驚會亂,係呢?卓然佢幾多月出世呢?可能我個囡係二月出世,屬於大b, ...

大宅

哇~~你個囡囡好叻呀...識得同你溝通...真係好叻..卓然連自己做過咩都未識講晒...講d唔講d. 有d真. 又有d自己作既.. 唉.. 好擔心同d同學差好遠.. 上次第一日返學. 個d同學有d識得跟歌唱. 做動作. 佢就得個睇字.. 之後個個聽老師講野. 佢就成日坐唔定.. 比佢激死..

我有帶書wor.同一套衫. 又唔係好多. 都ok.
今日收到login 同password 入左學校個web 睇. 都係通告黎既. 無咩特別.

想問下你有無幫個女安排每個week既schedule? 每日做d咩呢? 我都唔知點安排佢睇書.. 玩咁. 工人睇住就好似成日百無聊籟咁.. 一日又一日咁過. sign 左佢d成長時間..
好對佢唔住.. 佢又成日唔食野.. 好煩... 有時真係要行開下先過到啖氣...

大宅

哈哈.. 我睇完你個post. 我即刻去問個仔唱左咩歌呀.
來來來...上學去 就唱左兩句.. 之後就笑lor
佢細個歲半返過playgroup 既. 不過就無你咁多啦...
d老師因為太多人. 唔可以咁照顧到我小朋友.. 無你跟得咁好.
學野到而家都比較慢. 不過有樣好就係唔怕羞... 差唔多年紀既小朋友都可以一齊玩既..
我問過d繒畫班, 佢地要卓然識得畫圓形. 三角型. 先可以學.. 唉.. 佢識畫十字jar.
第時一齊去我到畫下畫. 佢同d同年紀既就會好快學識. 人畫乜佢跟乜..
你個囡已經識咁多野啦...我淨係比佢學英文同游水jar.
星期一同星期五朝早學游水, 星期三放學去學英文
你都叫唔稱職? 個囡囡咁叻我已經好心滿意足.
我就唔稱職啦. 本身我個人都唔係好識安排時間. 不過成日見個仔係屋企無野做.. 行行企企..好悶.. 我想問你有無每日安排d野比小朋友呢.
8:00 起身
8:00 ~ 9:00 食早餐
9:00 ~ 9:30 睇dvd
9:30 ~10:00 玩一陣 (無野做 行行企企)
10:00 ~11:00 訓一陣
11:00 ~11:45 玩一陣 (無野做 行行企企)
11:45 ~12:30 lunch
12:30 ~ 4:30 返學
4:30 ~ 5:00 食茶點
5:00 ~ 7:00 玩一陣 (無野做 行行企企)
7:00 ~ 8:00 dinner
8:00 ~ 9:30 可能落街玩單車 or 屋企同佢玩玩具
9:30 開始訓
原帖由 Idalam1 於 09-9-2 11:43 發表
唔知你之前有無比卓然讀d playgroup班呢,自兩歲開始,我就比個囡參加playgroup班,之後都有參加繒畫班、普通話班同EQ班,每個星期都係上一堂,每次一個鐘至個半鐘,幾好架,一來可以比佢較早適應群體生活,二來可以培養下佢既興趣,三 ...

大宅

咁你d schedule又真係同我個仔差唔多wor. 呢d一定係天份. 我可以做既就係等佢長大啦.. 你個囡就老積d..(其實我唔係好覺) 我個仔就細路or天真..本來都好好地咁有進步. 不過自從細仔出左細.. 佢就學呀細仔d野.. 細仔唔識講野所以要喊去表達. 佢而家成日都辦喊.. 我就黎激死啦.. 卓然係彩虹組架...我都未識佢d同學..上次見都係男仔. 不過佢地就好叻架.. 老師講野坐定. 點頭. 我個仔就成日想走黎走去... 唉...

你個囡會知道天日返學用咩. 同會問你. 我個仔就咩都未識表達. 而家學校做咩都唔知架. 好彩今日收到手冊. 見到佢學左d咩. 我覺得比起佢n1個時寫得詳細d. 我會問反佢做過d乜同洗手應該要點.. 好彩今年都仲係輕鬆一年. 下年就要開始為小一ready. 今日睇 rthk就係講家長點為左小朋友做左d乜.. 佢地好叻.. 我就慢慢啦.. 我驚太多野我又搞唔dim.. 到時咩都做唔到就唔好啦..

而家我地係嘉盛宛. 同你都ok 近架. 星期日可以去一齊食早餐都得wor. 睇下你點啦.. 不過我就行去上水既. 當同佢做下運動. 如果你地唔想行. 去粉嶺火車站都ok. 到時再約. 唔知你識唔識其他家長? 有機會出黎見下.. 多d照應都好d...

你個囡識游水啦? 咁叻既.. 我個仔啱啱先第二堂jar.. 不過佢幾鍾意個阿sir. 希望佢可以學識啦..

我見你d post. 我就唔明點解我個仔會同其他人差咁遠.. 希望上學期完之前追近d啦...

你個囡睇咩dvd架? 我個d係 brainy baby. 遲d你睇下啱唔啱睇啦... 因為你個囡可能已經過左我d dvd既年齡..

原帖由 Idalam1 於 09-9-3 14:39 發表
都唔係呀,你安排個仔d時間都好有規律呀,我就無咁好喇,朝早起身(八至九點),飲杯奶,佢自己就同自己玩,一係就睇電視or自己開dvd睇or一係就自己開電腦玩or玩玩具,因為我返工關係,安排唔到好的時間比佢,個囡就由我媽咪照顧,到十一點半左右 ...

大宅

我會買書既光碟..比小朋友自己返到屋企可以溫下學校野
我之前已經有買閱讀筆..
都無用過十次,所以而家買野都好小心。
原來你都唔識其他家長架,慢慢識多啲啦!
我諗esther 同ivy 都係上午校既
等我改左個title等多啲人一齊share下先

大宅

包左啦... 都係我太太包既.. 不過又見返本手冊.. 就諗起我小學既時代... 成日要抄手冊...
我都未寫卓然幾高幾重... 我諗佢係最細粒嗰個..

原帖由 ivyduck 於 09-9-5 07:28 發表
多謝卓然爸爸咁細心
記得要用透明包書膠包手冊, 我已經好耐冇包過書喇!!

大宅

嗯...請問你個囡囡入左邊間小學呢?
我見08年k3都派位都ok.
而家都係sweet sweet既一年.
k2都要準備所有野入小一.
今年都唔會點辛苦. 下年就唔知啦..
好似好多野要報. 要去考. 等小一個時profolio 好睇d.... 諗起我要做兩次.. 就真係辛苦....

大宅

洛媽媽好.. 嗯.. 今年希望佢地又肥又大隻唔好病啦.

esther媽媽..原來係咁..咁你地大家都好有實力. 叩門考入都好難.. 3年時間希望佢學好d啦. 佢而家係超唔聽話. 行路都喊要坐bb車... 我都唔知點.

大宅

洛洛驚Miss Jenny?? 係唔係因為金色頭髮呀? 咁要帶佢見多d人啦. 去下愉景灣啦...

請問今個星期有無咩特別野學左呀? 有既講我知啦... thanks

大宅

無返兩日學,卓然成個鬆晒。無晒紀律。卓然話自己係兩組,我都唔知巨真定假。而家好似係月亮組。煩請洛洛睇下卓然

大宅

洛洛媽媽. 卓然今日係屋企玩既時候講左同洛洛玩既野比我聽.. 都好搞笑...

大宅

係呀... 唔同班架.. 我都唔知tim.. 琴日我打開左佢個食物盒. 有個蛋黃係入面. 佢話比我睇架wor...有3本書. 又要係比家長睇... 等我今個星期六睇左佢先...

大宅

hi 曉研家長.
我都覺得好多好多通告同書要家長睇. 不過都好既. 我就知學校想做乜lor. 不過我之前n1個時. 每個月有做評估. 知道大致上邊方便要跟貼d.. 唔知呂明才有無呢...
琴既沖涼個時. 卓然就講左幾句國語. 好好笑

大宅

係呀... 今日終於有功課要做啦...
我係佢訓著左. 睇書包先知道呀~~
好彩仲有天日一朝早可以做...

曉研媽媽.. 你個囡畫野會唔會畫到出晒界? 卓然成日都出畀. 有咩方法可以改進下呢?

大宅

今日又有功課啦,不過卓然都ok,
20分鐘做完

大宅

原來日日都有家課架wor...

首頁

尾頁

跳至