論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然我成日起度踩d印印,但查實我個姐姐幾好... 請佢的原因係佢個妹幫我表哥湊bb,超錫個bb,隻bb唔係好鍾意食野,但佢就每日唔同的有益粥仔。另外佢仲有個妹晌元朗打左6年工(一張約),所以我諗住好似買馬咁睇血統囉。

佢好勤力,做野好快手,唔識英文廣東話,35歲,學語言好慢,但基本對話已經ok,晌我度做緊第3個月,好錫個bb(5個月大),隻b訓覺成日郁郁下,半夜又妞奶咀,無一晚可以一睡多過3小時,又嚴重厭奶,要訓左先肯飲,醒左又唔飲,但都可以湊到佢唔知90定95percentile... 屋企好乾淨,我話過唔要地下有頭髮,就真係無... 放假又肯餵埋bb,做妥一般清潔先9點出門,7點半返。唔講大話,因為佢所有野都做得好好,無野須要大話。

煮野幾好,因為佢係大家姐,晌印尼做晒所有家務。但問題係唔識廣東話,所以唔敢俾佢去街市,好彩樓下係apita, 所以無問題。

出糧計數唔會問,只會收好錢,簽好單就多謝太太先生。

所以我都其實幾鍾意佢,加上老公工作忙,有佢晌屋企都唔錯。晚上叮番熱餐飯俾我老公就會消失,如有須要先叫佢,所以都可以有番以前的family/couple life...

對我父母奶奶老爺好有禮,連佢地都話正,年幾大少少,反而無我奶奶老爺個20歲工人咁懶訓,唔會煲電話,因為佢好慳,亦唔會週圍識朋友,放假就會同d妹一齊,所以我都覺得自己好好彩... 咁當然母親節我都俾利是,因為佢好似我同我個仔的阿媽一樣照顧我地,上星期腸胃炎入佢不停幫我敷冰墊,斟水我飲,最後要急証室,都係佢幫阿b沖好涼,屙好ke ke,我果晚都同佢講多謝,話佢好似我阿媽咁,佢好甜咁笑,我諗呢d讚賞好過利是多多倍。如果佢肯,我唔介意俾長期服務金囉。

大宅

the most important thing is -- 對bb好,唔會縱壞佢

大宅

原文章由 winwin831 於 08-5-15 09:15 發表
點解好似全部好例子都係賓賓咁既?有無印印呢?

mine is 印印 ah~

大宅

原文章由 S_Trader 於 08-5-15 12:54 發表
我果個都差唔多, 不過就唔可以話好好, 只係中上..... 佢只做咗4個月, 希望一路keep住啦...
優點....
1)姐姐非常錫對仔女, 仲成日比糖我大仔食...成日講都係咁.
2)乾淨,做0野快手, 但話頭唔算醒尾
3)有禮貌,吾計較 ( ...

印定賓?
我個都係無記性,經常性魂不附體..

首頁

尾頁

跳至