親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地可能係最早去個班白老鼠!
我地五月中去,兩公婆同兩個小朋友 (五歲同七歲) 再加埋嬤嬤.
坐KA 下午機去,大人連稅二千三左右。
酒店方面已經訂左間service apartment, 係浦東區,千六尺三房九百幾蚊一晚。
門票訂左join 左兩日上海本地旅行社既團體票, $150 一人,其實全程都係自己玩, 只不過貪佢可以行團體通道同埋可以預先book 參
觀場館.
行程仲係度plan緊, 希望去d arm小朋友多d 既場館同埋唔好咁迫既路線啦,plan 好左定同大家分享。

有興趣既話好歡迎泥小朋友個blog睇下更詳細資料:

http://blog.baldheadcat.com/expo2010/

複式洋房

Dear Daisy17772,

唔駛客氣,我都係想多d人報下料,等成件事可以安排好d,老實講,一家大細咁去世博真係好麻煩,事先安做多d research 唔駛我到時咁勞氣!

據淘寶有關旅行社話,散客成團都會預定book中國館,而上海中旅都一樣係book 中國館,但如果十五人or 以上自行組團既話就可以代預訂你想參觀既場館/ 演出..等等。

另外,我唔知香港有agent 可以用group access, 可能我比較早問,佢地果陣掛住做Easter 生意,十問九不知,淨係話如果係團既話,有一日/兩日門票連專車接送,照計佢地一定係用group ticket,不過已打算自由行, 團體票冇散賣. 如果你方便不妨介紹一下邊度有得賣, many thanks.

複式洋房

原帖由 peacefulguy 於 10-4-30 01:24 發表
各位mami,

我一家3口(小朋友9歲)+爺爺會17/5去呀。我地係跟學校攪的團去ga。5.

我小朋友學校都係五月中放假,唔通大家係培僑同學仔?

複式洋房

琴日上網見到有話係世博熱買既記念品- 世博護照,二話不說,馬上去淘寶買左先講。有相有真相:

http://blog.baldheadcat.com/expo2010/expo_visa/

複式洋房

原帖由 Paris 於 10-5-3 23:18 發表
請問你book那間service apartment?

Dear Paris,

有關Service Apartment 的詳情請賞面到小朋友的blog查看,因為有d地圖呀link 呀我唔知點加係度。
http://blog.baldheadcat.com/expo2010/service_apartment/
不過始終都未住過, 唔敢推介。等我地番泥再映d相比大家睇下。
你又打算住邊呢?有冇好介紹?我地個apartment 未confirm, 有好地方都仲可以轉. 大家分享下啦,我呢排plan 行程plan 到頭都痛。

複式洋房

Dear all,

下星期就出發,好忙。
Update 一下,今日間旅行社打電話話泥話原先的上車點(即浦东东方路738号裕安大厦旁,近张扬路)因人客不足取消,要我另選上車點,或自行到園區門口等。

少人去我都唔知叫做好事定係壞事,我都係等佢confirm 果日會係邊個入口進園先決定自己去定係join 佢車。

仲係度plan緊行程, 大概係一日主攻D,E 區,另一日主攻C區, Sixth Sense 訂唔到,據聞話十一點就要排隊等午餐。另外近四百蚊一位小朋友又唔識得欣賞好似唔係咁好,所以改訂左E區另一間法國餐廳,另外亦訂左知味觀,希望到時就算太多人入唔到場館都有餐好食啦。

複式洋房

大家好,我們回來了,很抱歉之前大家問的餐廳預訂電話問題要現在才回答:

餐廳預訂電話

另外有點經驗可以和大家分享 :

世博自由行經驗分享

複式洋房

原帖由 Paris 於 10-5-26 22:25 發表
請問你住的service apartment理想嗎?
地點如何?

我覺得ok喎,酒店離地鐵 4, 6, 9 號線 (世紀大道站)約七、八分鐘步程,出入尚算方便,惟酒店位於內街,的士司機不一定認識,房間乾淨企理,當然說不上很豪華,一家大細住,我們已是非常滿意。

我仲映左d相比大家睇, 請看:

浦東柏雅居服務公寓

複式洋房

原帖由 daisy17772 於 10-5-26 23:56 發表

For 世博導遊書, do you think it's useful for your planning?

thanks
daisy17772

我買左三本書,我覺得
上海世博会精彩看点园区总规划师为您解读
比較有用, 我見沙田商務都有得賣。

複式洋房

原帖由 meyonw 於 10-5-30 01:08 發表

Hi! 我打算6月尾去世博, 請問:

1. 怎樣在淘x網訂世博護照, 可以教吓我嗎? (可pm我嗎?)

2. 是否有些當地2日世博團票買?

一併回覆 meyonw 同大家的問題;

就我所知有3間店鋪有世博護照出售,大家仲可以買埋其他記念品唔駛係園內同人搶,個人強力推介世博大富翁,好正!

有關世博護照 (31-5-10 更新)

2. 好似冇

複式洋房

原帖由 easy 於 10-5-28 11:02 發表
Any wifi in expo ?

Thanks

場館內外有,不過好似block 左 facebook, twitter 等 social network, 因為我要用VPN 至上到。

首頁

尾頁

跳至