自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為學生要去自己學校攞成績單, 如果想讀原校差唔多要即時決定, 我相信排得莊x程, 學生成績都唔會差, 所以希望儘快知道收唔收, 而決定去向, 因唔可以同時register幾間, 呢個都係制度問題, 要手快有, 手慢無

大宅

請大家清楚遊戲rules先話人啦....d學生又唔係係屋企瞓, 佢地要去學校攞成績單, so要兵分幾路搵學校, 呢d係制度問題, 體諒吓啦 !

原帖由 SandyWu 於 09-8-5 10:50 發表

咪係,而家既青年人好多時都好依賴,有時做父母既太呵護會唔會害左佢地呢

我覺得會考生應該大約知自己會考成點,係咪要kum樣排隊就有學位呢 ...

大宅

朋友既囝囝25分都唔敢去排, 怕原校唔收, 因要早上即時決定要唔要原校學位, 如果你唔決定, 而莊又唔收, 番轉頭原校已未必有位啦, 除非26-28分就大d chance.

話就話24分都收, 但當所有排隊既學生都係27,28分, 試問學校點會唔收邊個呢?

原帖由 701003 於 09-8-5 11:02 發表

你講緊以前果種收生方法!30分拔咗尖啦 學校開哂記者會話明唔會先到先得,會收晒表一并處理!唔會即日收生呢!!所以限期前交表都有機會,最緊要高分!就係因為先到先得有缺點,學校唔想流失高分學生,所以改收生方法!
我女出 ...

大宅

都係果句, 家家有本難唸的經, 你係咁, 唔係等於其他人咁做唔對, 總言之愛護子女都好過生出黎唔理.

點解學校要人排隊? 點解唔係網上register ? 不過我相信好多學生都想有即時result, 再作其他打算

原帖由 baby_chu 於 09-8-5 11:48 發表
唔通以前我父母又唔緊張我咩??? 佢哋都要返工,都無請假唻陪我啦... 我又唔覺佢哋唔關愛我喎...

佢哋事前已經講好,唔會請假陪我,唔會幫我搵學校,咁大個人點幫呀;幫到幾時呀~~~ 無論考得好唔好,繼唔繼續讀,都已經唔係佢哋控 ...

大宅

今日睇報紙話有位喇沙學生考到29分都轉去莊x程, 因為課目較適合, 有a. maths讀

原帖由 Cara2006 於 09-8-6 09:26 發表

I see.

But I also wonder why A level results of 恆商 & 莊啟程 are also so much better than SPCC, DBS etc.

Is it their teaching method?

Or are they really able to get better students? ...

大宅

都唔會卦, 考得入呢2間, 本身成績都超好, 可能真係課程較適合自己, 有利上大學

原帖由 baby_chu 於 09-8-6 08:59 發表
哦.... 我剛剛明白點解啲人會咁樣去排恒商/莊啟程... (可能係我咁遲先明啦)

原來... 係為之後嘅高考~~~ 原來怛商/莊啟程近年高考都出好多高分,啲人就覺得入到去讀,咁高考就有機會高分,入大學都易啲~~~ 唔怪得咁多人去 ...

首頁

尾頁

跳至