論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

有狗散步九成九係偷懶出街傾電話啦!
又未必要炒佢既,可以睇下有咩方法治下佢先,如果攪得掂,亦一動不如一靜.
請過個新人,亦未必一定做得好.
可以第一個月已經蠢/懶/傻/癲/賤/病/貪/黑面,要你嘔血啦.
呢個起碼係做得野既工人,只係水準下降左.

水晶宮

原文章由 mako 於 08-2-12 00:52 發表
你講得冇錯呀, 佢放9時真係傾計呀, 但係同同屋苑既bun bun一齊帶9傾lor, 我都知佢地2個好老c
但如果係你會唔會灘開同佢講, 如果佢d表現每況愈下既話, 就唔駛指意再同佢簽多2年呢???
pls. help~~~

...

咩叫做返來先同阿仔沖涼呀?!
用命令式既語氣叫佢做囉!
仲要同佢講:"依家你立刻同阿仔沖左先,等佢早d瞓.然後9點半你就去放狗"
如果佢話:"一陣先/等陣先..."
就回佢一句:"唔得,我要你依家即刻咩咩咩...."
唔好用"我想..."或者"你咁咁咁做好d"
而係:"我要你....."+"即刻/立刻"
無野要攤開來講,因為放狗傾計唔係重點,
我唔介意佢放狗時同鄉里傾計,但我會介意佢唔聽我既吩咐辦事!

水晶宮

e,係噃,大家唔講我又真係睇唔到樓主要工人假日做野添.
咁梗係唔得啦.
做係人情,唔做係道理.
放假返黎仲要同你仔仔沖涼放狗,唔係咁洗人呀?

水晶宮

原文章由 BBTWIN 於 08-2-12 15:44 發表

唔係好明, 點解你會比佢洗衫洗到零晨4點幾??????-( ?-( ?-(

因為佢工人用手洗囉.
一家大小連工人自己既衣物,唔少野架!
仲未計被袋,枕袋,天寒地凍既時候手腳慢呢!
一日無幾個鐘,點洗得晒呀?

水晶宮

樓主話工人堅持用手洗衫,
咁如果佢堅持夜麻麻先同你小朋友沖涼,你會唔會由得佢?
如果佢堅持每日放狗放一個鐘,你又會唔會由得佢?

水晶宮

係冬天,3大1小,由底到面,你話幾多件衫?
當平均每人3件衫,1條褲(都唔計under啦)
都16件野啦,仲要係厚野添.
如果可以30分鐘洗得乾淨,我真係服左你個工人.
你話我"未預過唔好質疑",就係因為未遇過,先質疑麻,如果已經見慣左,又點會質疑呢?
真係唔覺係bk有講過話工人堅持用手洗衫,又可以半個鐘洗晒全屋人既衫.好野!

水晶宮

此外,如果30分鐘可以洗完晒全家d衫,咁又真係唔明點解會洗衫洗到凌晨4點,咁3點30分之前,佢做咩呢?
樓主,我由頭到尾無話你刻薄個工人,只係,有d野係自相矛盾.
一方面你話佢堅持,無辦法所以由得佢,另一方面,佢堅持另一d野,你又可以唔比,阻止到,咁即係你無運用你既權威/權力,去阻止佢姐.
以你回應文章既氣勢,咁點會食唔住個工人吖.
我地呢d路過既,咪講左d對你來講無用既廢話囉.
請你唔好咁介意,真係一家唔知一家事,我都係用常理來發表下意見姐.

[ 本文章最後由 方方媽媽 於 08-2-14 12:12 編輯 ]

水晶宮

原文章由 jk67jk 於 08-2-14 12:23 發表

我唔係質疑你。 只不過﹐係咪日日面衫都有4件呢?男人上班的西裝褸、西褲日日洗ge 咩? 女人的上班套裝又係日日洗ge 咩?冬天厚冷衫都唔係日日洗啩? 恤衫、T-shirt 我就知日日洗嘅~

可能我…同我身邊識得的朋友…污漕…啦! : ...

係噃.
我老公都唔係日日由外換到內,佢只係日日換貼身個件,我就會囉.剩係大褸/冷褸唔會洗,其餘衛衣,過頭笠冷衫,底衫,"物",都會每日洗,睡衣就每兩日洗一套,
各人既枕頭床蓋被袋就一週洗一次.
不過我老公最少隔日就跑步一次,都要換運動服,不過,佢只係著T shirt同短褲,好少野.
其實,全家換得最多既係阿囡,唔出街由自可,一出街,就會整污糟!連埋毛巾,手巾,物褲,一日起碼10件野!真係唔野少!
都係果句啦,一家唔知一家事,我係咁姐,唔等如人人都係咁.而且,無話邊種方式先叫做arm既.

水晶宮

原文章由 mako 於 08-2-16 01:57 發表
我工人永遠係早瞓過我地2公婆, 咁佢一早入左房瞓, 然之後我地1點幾瞓, 到o個晚就同我地講佢洗衫洗到凌晨4點幾wor...你話佢做乜呀? 咪瞓到咁上下, 自己彈起身洗都唔定, 或者瞓到第2朝洗都唔定, 佢講真定假無人知lor~ ...

我睇番第一個post,又係你自己話:
佢用手洗衫,
佢洗衫洗到4點.
再加上之後既post,你話佢自己堅持用手洗,d衫會襟d,咁係個工人犧牲自己來為你服務噃?
而且,最終佢放假都有幫手同你仔仔沖涼同放狗.
咁加加埋埋,係你自己引導人地誤會之麻.
講真,我由頭到尾都無用過d難聽既說話來話你呀.只係覺得你d說話有自相矛盾既地方,所以先問下姐.
有d野,對你有著數,你就話工人"堅持",所以你無辦法.
你請到個咁為你d衫著想既工人,佢就梗會係某d方面做得差少少架啦.
大家都知,工人無完美架啦.有著有唔著,咁先至正常架麻.

首頁

尾頁

跳至