自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

難得你小朋友咁有志向,你就多點鼓勵他啦.唔洗比太多讀咩科既意見.
行行出狀元.事實上大學讀咩根本就唔重要.
十幾廿年前,人人話讀會計好,依家一街會計系畢業,跌牌招牌落來會責親幾個會計師,人工唔算高,工時長到爆,隨時中年失業(大公司移個會計部去東南亞其他地方)...
你小朋友咁有想法,你可以叫佢自己做多點資料搜集同分析比你睇,一方面你可以了解更多,另方面亦順勢訓練佢既思維.一舉兩得

lovebabyking    發表於 15-11-10 00:04
chan803    發表於 15-11-9 15:29

水晶宮

kawan1117 發表於 15-11-9 11:12
其實佢有興趣讀, 就讀佢有興趣的....難得你小朋友咁有理想...

.佢講埋其他同學的家長要求, 就 ...
真係好好好好的分析.
專科即係難轉行,因為機會成本高.即係,讀醫唔做醫生,好似好浪費咁.
讀所謂工作有保障的專科,但自己本身並不鍾意,即係一世做自己唔鍾意的野,真不是一個慘字可以形容!
起碼要講慘!慘!慘!

水晶宮

tkkmama 發表於 15-11-9 11:46
另一個就係電腦..
係呀.
有個男性朋友,讀電腦,但唔鍾意成日update電腦知識,佢話做左半年開始,就覺得越來越難,因為電腦變得好快,佢已經追唔上.過左兩年,佢就轉左行.但之前讀既野,對新工作就無咩特別幫助,即係又要由低做起.不過,好彩佢轉得快.再做多十年八年,想轉工都難.

水晶宮

wcandtt 發表於 15-11-9 11:13
我就係讀account 果個,haha......

你講得好有道理,我會向著這方向引導佢。
唔好意思,得罪莫怪
你自己做會計呢行,更清楚箇中苦樂,
會計行業係咪幾十年前D老一輩所想咁好做?

水晶宮

tkkmama 發表於 15-11-9 12:06
其實對自己無興趣科目, 唔好夾硬逼自己去讀, 事倍功半,何必呢?
可惜好多父母唔係咁諗呢.我有一個朋友,獨仔,中學已被父母安排一個人係澳洲讀書,之後要佢讀會計,佢好努力,亦好叻仔,成績好好,但讀書都讀到喊,因為好大壓力.後來,佢未畢業已經比big4請左,做左幾年會計師,就決定放棄,自己花左幾十萬去法國讀廚.人生來個大轉灣!但就浪費了人生最美好果十幾年.
唔知佢父母呢一刻點諗,會覺得自己個仔唔長進,無出色,定係覺得最初無尊重個仔既意願,令個仔唔開心左十幾年呢?!

水晶宮

wcandtt 發表於 15-11-9 22:09
我曾在big4做,真係好辛苦,所以晤想小朋友做 accounting , 但如果挨得過,出嚟做人工又ok的。

做人係辛苦 ...
捱得過,有幾多人? Big 4年中都裁唔少人噃.
而且,就算捱得過,女人到左中年,都想放多點時間落家庭,或者照顧孩子,或者自己身體都疲憊.但升到咁上下職位,份人工又大份的話,就反而會陷入兩難.

水晶宮

晴B媽 發表於 15-11-9 22:43
我身邊未嫁的40+女人,都係會計出身
女人最黃金的十年,廿零到三十零,都奉獻晒比工作,有幾多時間去累積感情?緣份,是機會率的另一美麗說法。
天天躲在電腦前,遇上Mr Right的機會有多少?

wcandtt    發表於 15-11-10 07:43

水晶宮

wcandtt 發表於 15-11-9 23:02
我嫁得出咪好幸運!?
我識得的做會計師、核數師的女朋友的老公都係讀書時已識落及開始拍拖,印象中,無一個係工作搏殺階段才結識的。一遲,就難搵。無機會識人、無時間拍拖。八卦一問,你同你C6係幾時認識?

首頁

尾頁

跳至