跳至

首頁

尾頁

大宅

最了解自己小朋友的,應該是媽媽。

所以,你唔好因為評估fail而太介懷,最重要,係佢平時係咪真係做唔到?

如果真係的話,你要感謝健康院既細心觀察,同肯幫你refer去到深入評估,因為做呢d事,先係真正幫到小朋友。

明白你一定唔開心,陀緊bb,情緒係更難控制的。但仔仔咁生性,而且可以觀察同理解到媽媽有d唔同,都可以睇到佢有一定能力呀!所以,正面積極去面對,先至幫到仔仔架。

加油啊!

原帖由 sarah_chow 於 09-2-22 21:50 發表
我真係覺得好辛苦, 好唔開心, 話說軒軒上個月打歲半針做評估肥佬左, 姑娘安排我今個月見醫生, 甘早兩日去見.....

醫生比個公仔同梭軒軒, 佢都算有梭既, 但之後果d圖形分類, 砌積木, 擰開同閂埋樽蓋都做唔到, 醫生話 ...

大宅

為避免令bb有太大壓力而變得冇興趣,你可以試下一步一步黎,例如教身體部份,唔好一次過教哂,每日教一樣,今日教耳仔,聽日教腳,記得避免部位太近的,難掌握。此外,可利用公仔(是實物),圖書甚至雜誌(是平面的),俾bb接觸多d,印象就容易加深啦。

唔好限制自己跟健康院d範圍去教,可以跟下bb的興趣,例如bb喜歡車,可以教唔同車既名稱,bb會比較有興趣。最緊要係大家都開心啫!
原帖由 sarah_chow 於 09-3-1 00:56 發表
宜加每日我都會抽時間同佢玩, 樽仔都玩得唔錯, 但形狀分類佢始終唔多like, 我好比心機diy整得好colourful甘, 靚過健康院果d, 但軒軒玩左一陣就拉我去玩車仔, 唯有再諗下有d乜方法會有趣d啦

係 ...

首頁

尾頁

跳至