自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

分開買微波爐同焗爐好定係買微波+烤焗爐好?

大家俾下意見?

同埋買咩牌子好呢?
好好過每一天......

珍珠宮

多謝各位, 我都諗住分開買, 雖然個廚房細, 不過我都諗住買個架黎放, 分開買微波爐同焗爐, 因為我好想自己焗cookie呀!

珍珠宮

原文章由 alik 於 08-9-7 21:47 發表

我那款變頻式, 有微波, 蒸氣, 燒烤, 烤焗, 乜都有. 絕對焗到蛋糕同餅, 麵包

好過一部微波一部焗爐咁阻地方

我想問下你果部係牌子咩型號?同埋幾錢呀?

珍珠宮

原文章由 alik 於 08-9-8 07:41 發表
我那部係4年前左右買, 樂聲已轉出其他款了. 不過見電器鋪仲有得賣(大約$4k左右), 係NN-J993

http://images5.fotop.net/albums5/alisonkpy/alisonkpy/NNJ993_pic_big.jpg

我用黎過焗蛋糕, 整麵包(佢另外有個溫度 ...

要成4000咁貴呀!

分開買兩件野我諗住2000鬆啲架咋!

係咪真係要咁貴架?

珍珠宮

我上樂聲個website睇過啦,

NN-CS596A
「變頻式」蒸氣烤焗微波爐
容積 : 27 升
烹調火力:
(一) 微波:1,000 瓦特
(二) 燒烤:1,600 瓦特
輕觸及旋鈕式操作
HK$ 3,580
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_225.aspx

NN-GS597M
容積:25 升
烹調火力:
(一) 燒烤
(上) 光波 1,000瓦特
(下)石英管 600瓦特
(二) 微波 : 1,000 瓦特
輕觸式/雙簡易旋鈕系統操作
HK$ 2,980

http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_562.aspx

呢兩部邊部好啲呀?

珍珠宮

原文章由 szewan 於 08-9-8 17:13 發表
我用596A
成品?ib_____DtQHCZ.XR

http://f20.yahoofs.com/hkblog/0wNqhMaeEQ24T7vBiBzWawAmgA--_2/blog/ap_200707171 ...

果然係焗面包都ok喎!

咁烤雞果啲ok嗎?

珍珠宮

原文章由 claudia 於 08-9-9 07:48 發表
szewan

請問596A見到見到發熱管, 係咪上下都有呢?

我自己用緊993, 覺得佢同焗爐始終有分別, 唔係100%做到焗爐的效果. 可能唔夠火力.
相對596A容量細D火力大D, 又心思思 ...

我都想知呀!難唔難清潔架?

同埋我見596A個火力係大啲!

但我而家都重係心思思唔知分開買定二合一好呀!

珍珠宮

原文章由 bbkh 於 08-9-9 08:22 發表
hi,

千祈唔好買WHIRPOOL 烤焗微波爐, 好唔掂, 我部MODEL 舊款, 買二合一諗住慳位, 但最終都要買多部OVEN.

WHIRPOOL 烤焗微波爐, 好麻煩, 用者要好AWARE 用緊是什麼容器, 若用微波爐mode擺錯鐡plate, 就大件事, 膠p ...

我老公一聽到WHIRPOOL , 就勁唔鍾意啦!

珍珠宮

原文章由 claudia 於 08-9-9 09:52 發表

thx

又係同993一樣得上發熱管

請問你買596A之前有用過傳統焗爐做過面包同蛋糕嗎? 效果100%一樣?

唔好意思我有咁的問題, 因為我買993時諗左成年, 問過樂聲好多好多次都答我100%做到焗爐效果, 但買後發 ...

我同你既考慮幾乎一樣, 就係二合一係咪真係可以100%做到焗爐效果

珍珠宮

原文章由 szewan 於 08-9-9 10:08 發表
993 係米真係有一條條果d 管 ? 596A 係一條 條的
之前我係用天龍28L 都變左心 lor
?ib_____Do_9N7MOk[

其 ...

咁我又想問下用既容器會唔會要好小心架?

會唔會好似bbkh咁講一用錯容器就出事架?
原文章由 bbkh 於 08-9-9 08:22 發表
hi,

千祈唔好買WHIRPOOL 烤焗微波爐, 好唔掂, 我部MODEL 舊款, 買二合一諗住慳位, 但最終都要買多部OVEN.

WHIRPOOL 烤焗微波爐, 好麻煩, 用者要好AWARE 用緊是什麼容器, 若用微波爐mode擺錯鐡plate, 就大件事, 膠p ...

珍珠宮

原文章由 wing_so 於 08-9-9 11:20 發表
我屋企都2部爐,其中一部係2合1,不過呢部除了叮野,同焗野外,其實重可以蒸野...你地可以click入去睇我blog,我都有試過用呢部焗野食..我平時都有用開焗爐焗野...覺得同普通焗爐冇分別喎
http://hk.myblog.yahoo.com/win ...

想問下你個部二合一係樂聲邊個model呢?

珍珠宮

聽完咁多位意見, 我都覺得都可以一試咁.....

始終一個爐可以慳返啲地方嘛!

我個廚房又唔係大!

珍珠宮

原文章由 wing_so 於 08-9-10 13:03 發表
早排樂聲,如買呢款機,有堂上學用呢部機架,佢都會示範好多野架,焗野,蒸送...不過唔知依家重有冇

係就好啦, 對我呢啲新手黎講, 有工作坊上係好有用架!

珍珠宮

原文章由 angelaJJ 於 08-9-12 14:13 發表
請問993 & 596A分別幾錢?

NN-CS596A
容積 : 27 升
烹調火力:
(一) 微波:1,000 瓦特
(二) 燒烤:1,600 瓦特
輕觸及旋鈕式操作
爐身呎吋: 闊523 深505 高320 ﹝毫米﹞
HK$ 3,580
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_225.aspx

NN-CD997S
「變頻式」烤焗微波爐
容積:42升
烹調火力:
(一)微波:1000瓦特
(二)烤焗:1800瓦特
「變頻式」超速解凍
體積 : 闊626 深501 高376 (毫米)
HK$ 4,880
http://www.panasonic.hk/ha/chinese/feature_553.aspx

上網已找不到993, 只找到997

[ 本文章最後由 jacquesau 於 08-9-12 14:32 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至