嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 ling_198710 的帖子

我孖b已四歲幾,一直都係一個工人湊,so far無問題。 咁家庭環境許可咪請兩個囉,唔得嘅就要在其他方面調較,無話唔得。
分享我經驗,bb階段時,我媽會每天來跟眼,買埋餸黎,姐姐唔洗出街嘅,主力湊孖b, 咁bb瞓覺時,佢咪可做下清潔。你有99 喺度跟眼就ok 啦!其實唔洗擔心兩個bb一齊喊點算,個人認為bb喊下無咩問題,餵緊一個,另一個喊都無辦法,食奶遲一陣唔會餓親,確保安全就得。Bb 嘅作息由細培養,習慣佢地同一時間瞓覺,咁就易handle 好多,會有多d 時間處理其他事,精神亦會好d. 咁夜晚放工就自己可跟番,姐姐就煮飯洗碗搞埋其他濕碎野,瞓覺就唔好要姐姐睇埋喇,否則佢日頭會唔夠精神,將心比己,要體諒。要教好姐姐點樣分配時間,優先次序。你請工人時佢已知要湊孖b, 唔洗擔心定搞唔掂先。上一代d人,小朋友都係一級級上,事在人為。

到bb大d會坐下,又會企嘅階段,我覺得搖椅好幫得手,坐定定一齊食野,放在搖椅上一齊哄瞓覺,唔洗下下抱住,寵壞就難湊。有時行開行埋,將佢地繫在搖椅上,比d玩具佢地玩,離遠望住佢地就可做下其他野。 由初生階段就習慣bb唔扭抱好緊要,媽媽要喺放產假期間好好訓練姐姐,自己亦要睇得開,唔洗咁緊張。

揾左工人姐姐未?最好請個後生d, 因為體力同精神好緊要。加油!

大宅

回覆 腰果眼 的帖子

係呀,掃完風斜斜地放喺highchair 再餵另一個,屋企放唔到兩張都放一張,真係幫到手,放bb 喺sofa 唔安全,初生勉強可以,再大的識轉身 動作多d會碌落黎。我對孖b坐搖椅都坐到兩三歲,廳都擺張床,日頭喺廳瞓,姐姐除左去洗手間,都係stay 喺廳或廚房,我個廚房望到廳,所以無問題。瞓覺放落床,食野或行開行埋就放搖椅,有時間就放出黎地墊活動下,就係咁。

大宅

回覆 腰果眼 的帖子

張床要買大size 呀,一頭一尾咁瞓

首頁

尾頁

跳至