自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小金名 發表於 17-9-11 11:45
係~冇錯. 要繼續努力先得~~~
我想做,但政府有無實質幫手推行?只說膠樽---有無回收商做?只感到廢紙收集商唔收果都係去曬堆填區(有錯請更正)

PS:有一天經廢紙收集商,員工說不收鐵餅罐,
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

侯爵府

又一氣餒事,家中P仔電器壞了,打電話問維修中心,維修中心話檢查費要80元.
檢查完先可報價!我剛去維修中心問可否比大約價錢我知(我猜是面電路版壞)接待員才答我600元係最平,有可能仲貴D.

PS:件電器現價賣緊約1700,收維修費600,,電器商維修費有監管嗎?鞋又導致多一件垃圾,坊間有無合理d 家電維修店 / C FU?

侯爵府

sumbaby2011 發表於 17-9-11 17:40
話時話,玻璃樽有無回收商?
唔覺,有都好少,回收箱都無這分類

侯爵府

nownowma 發表於 17-9-11 23:16
我成日見有廢紙就收集掉落回收箱,又拆釘又搣膠紙,點知報導話回收箱d野都係掉去堆田區不過我都 ...
在有回收商收費紙/鋁罐時,這兩樣大部分不會掉去堆田區PS:因有長者會拿左去賣,也有d導致回收商只能收回沒利潤的膠樽,使他們蝕本關門(對嗎?)
也希望坊間有團體能提供較便宜收費,幫忙維修可維電器,可得以重用

首頁

尾頁

跳至