跳至

首頁

尾頁

大宅

我全人奶, 暫時仲ok
阿仔都係要咬住我sleep
你地d b 洗唔洗 "暗"訓?
一餐食幾多oz , 一日幾多餐
我仔時多時少, d 奶冰過唔多食, monday 例牌naugty d

大宅

我b 食5oz only... 一日7 or 8, 3-4 係pump, 其他埋身, 唔知食左幾多, 不過由兩個多月16.5lb 到而家快5個月先得18.4lb, 好slow development...我覺得佢瘦左, 之前肥doo doo 好cute.

你bb 有幾重, 係米增長得好快...

佢仲幾日無便便, 大家d 人奶b 係米咁...

原文章由 sarah_chow 於 07-12-12 23:49 發表

宜加一日5餐7安奶, 再加夜晚埋身餵一至兩次!

大宅

我自己都sick 左成個幾week, bb 都好似有被傳染左, 有鼻水聲, 但吸又無, 但d鼻屎係黃綠色, 係米sick 左?

原文章由 smilebaboo 於 07-12-13 11:07 發表
各位..

我個人奶b 囡上個星期被老公傳染..病了..真係慘..只係唔夠5個月就病..不過見去病得黎都唔係好辛苦..都算安慰..大家真係要小心, 現在d 菌真係好利害..一個傳一個..(由我個囝係同學都野到, 到老公..再到個囡). ...

大宅

consult 過3 個 doctor, 健康院d姑娘 話便便軟身就ok

你bb面仔都好大, 好cute.

原文章由 sarah_chow 於 07-12-13 23:13 發表

唔洗驚啦, 一睇就知你bb係大碼b, 幾大隻!!! 我bb就小隻好多喇, 我諗宜加17lbs都未有! 不過你bb成日都無便便, 有無問過健康院d姑娘?

大宅

your situation is very similar to mine. But I pump once more at 12am and / or 3am.

So you can pump many, you only need to pump 3 times a day.

My BB is 18.4lb, but not poo poo everyday.

原文章由 joys 於 07-12-14 14:00 發表
hi, 0707靚奶媽們,

我都係全人奶呀! 返工時工人姐姐餵3餐bottle, 每次唔多, 只係3-5 oz, 早晚pump一次及lunch在office pump一次,仲未來m呀!
個b而家約15 lb啦!

我會盡量餵啊!

...

大宅

My boy was sick these days but recovered la. His weight is only 18.2, lesser than before...

After 3 months, he poo poo every 4-8 days. Drs said he absorbs all the milk, it is good. But after 3 months, he has very very slow growth. I suspect he got not enough milk. When he was sick, I was at home 4 days and feed him, may be because of sickness, he can't absorb so much or I feed him too frequently, he poo poo like when he was 1-2 months, poo poo 5-6 times a day....?-(

原文章由 sarah_chow 於 07-12-15 01:10 發表

問過醫生無問題就好啦! 最緊要BB汔得瞓得玩得 , 唉! 我BB大果幅係小個果時影, 你睇下趴係度影果張近照就知佢瘦啦!

大宅

My boy also not poo poo every day (4-8 days ah) after I went back to work (3 months). He also takes 5 OZ pump milk when I go back to work for 3 times a day.

I feed him 12am, 2/3 am and then 6am... tired but one day when I stop to feed him, I will difinitely miss the period of feeding him. It is totally between a mother and her baby....

I feel breastfeed bb outside is OK wor. I usually go to the mall with good nursery room or I feed him in my friend's home or our car. It's OK.

原文章由 玥兒BB 於 08-1-1 15:52 發表
我都係全人奶媽媽.. 朝早, lunch 同番屋企同夜晚泵奶.. 番咗工既時間.. 奶奶就用奶瓶餵.. 囡囡都係飲4-5安一餐...
4個月時16 lbs.. 唔係日日有大大.. 差唔多3-4日有一次大大... 初時都好擔心呀.. 不過聽d 姑娘講話 ...

大宅

Yes, you are right.

Sometimes, especially breastfeeding bb in the midnight, very lonely and tired... but most of the times, very warm, close and happy feeling come with.

ADD OIL!!

原文章由 玥兒BB 於 08-1-6 22:29 發表
大家加油呀... 見到bb一日一日長大.. 乜野辛苦都會唔記得

大宅

same to you.

原文章由 3cats 於 08-1-9 07:05 發表
我都係全人奶媽, 原本打算餵9個月, 但依家又想餵到one year old.

大宅

我個b 成日唔訓, 呢兩日我自己湊佢, 成日sleep 2-3 次, 每次half an hour, 同佢一同sleep 就有1.5-2 hours, night 又3個鍾醒食奶... 所以0長肉, 尋日打針磅, 得 18.5 lb.

希望食 solid food 會好d, 但又怕食少了人奶...

原文章由 sarah_chow 於 08-1-18 23:18 發表

咁你bb係唔係真係食得少? 定係bb瞓得少無咁吸收? 我仔仔屬於後者, 我自問都好夠奶, 但係bb唔長肉都無辦法, 我地d仔仔都開始食固體食物, 不如你睇下會唔會有改善吖, 努力! 支持你! ...

大宅

Hi, Eunice,

Yes, 最緊要健康!!

原文章由 euniceyung 於 08-1-22 17:41 發表

呢度係我個囡囡最輕 ,得6kg。但係我一d都唔擔心。健康院同私家醫生都無話要佢補奶粉。其實人人都唔同身形,最緊要健康啫。

大宅

我個仔出世係大b, 8.8lb, 3 個月都係大b, over 97, 之後 slow down 左.... 而家18.5lb....

佢skin 都有d problem, 唔知係咩, 手腳red dot dot 左3個月, 出下退下...

原文章由 pollymaksf 於 08-1-22 18:18 發表
咁你個仔出世時有幾磅? 我個仔出世8磅, 依家就快6個月先得16磅, 依家仲有濕疹, 希望到6個月會重返啲同好返啦!:-(

大宅

caryli

give me 5. I like your descirption -- BUFFET!!!

My boy also, when I am at home, I like a 7-11, open and serve for 24 hours. My boy sucks and sleeps and then when he wakes up then he will find his way to suck the milk....:;pppp:

原文章由 caryli417 於 08-2-4 11:32 發表

嘩~~~ 你個仔仔好乖呀~~~
我個仔而家日頭都係隔3個hour度, 然後呢排夜晚好似buffet咁, 隔一兩個hour又喊, 又食住瞓番!!! 唉~~~ 已經幾個week係咁喇~

[ 本文章最後由 stanbb 於 08-2-4 15:51 編輯 ]

大宅

YES, 人奶 SHOULD BE BETTER.
原文章由 pollymaksf 於 08-2-2 23:29 發表
我個囝囝去咗睇霍建中醫生, 佢話bb要繼續餵人奶直至濕疹好返, 因為人奶唔會影響bb濕疹反而冇咁易引起敏感

大宅

My m did not come so far wor.

原文章由 pollymaksf 於 08-2-2 23:26 發表
我第3個月嚟咗一次m之後又冇嚟過啦

大宅

Don't worry, 慢慢摛番好佢, 我bb果d 都唔知係咩, only 知叫敏感, 不過上次發好勁果d係風爛.

原文章由 zoophyte 於 08-1-28 21:21 發表
咁0岩呀,我囝囝出世都有8.88lbs,依家有19.6lbs,囝囝d皮膚都係咁呀,手腳同面都係紅色一達達,又係出0下退0下,睇極醫生都唔好,我好擔心呀!

大宅

呢兩日右邊好似有d 痛, 又有粒硬左, 唔個係米塞左?

大宅

仲好舒服
原文章由 Tabo63 於 08-2-12 11:42 發表
我都係, 生完之後仲未黎過 ! 慳番d$ !!

大宅

CNY holiday 後右邊好似有d 痛, 又有粒硬左, 唔個係米塞左?

now it isok la but 奶量decreasing.... why..... upset!

原文章由 pollymaksf 於 08-2-17 22:26 發表
我餵人奶餵到好攰啦, 唔知點可以慢慢由人奶轉奶粉呢? bb依家仲係全人奶+粥仔

大宅

你都好,我平時都係6-7安, 而家2 oz in office.

我努力幾日, 好番d...

原文章由 玥兒BB 於 08-2-19 11:03 發表
我都係呀... 新年過後奶糧勁少... 都唔知點解... 唉... 6個HRS 兩邊加埋先得6-7安...

首頁

尾頁

跳至