親子旅遊

跳至

首頁
12345...18

尾頁

大宅

Re: 星加坡旅遊日記!

babyjerry
oh good!一切準備就緒,祝你旅途愉快!

大宅

tingting&hinhinmommy
你好,係星買外國貨一般也不比香港平,加上紙水問題,只有那種品牌是s'pore or malaysia做的,才會比香港平!combi係日本做,相信會和hk價錢差吾到!
melvinma

大宅

blaw
恭喜你先生能有到新加坡工作的機會,星係個好地方,相信你們一定會生活愉快!
你先生office係world trade,你住orchard or east coast都差吾到遠,不過orchard會熱鬧d,而east coast地方多為私人屋,所以會比較憂靜!而且會沒有地鐵和商場,最近之大形商場為"marine parade"!月租2千-4千/sgd!以下呢間係星最大地產公司..你可以參考下![size=medium]ERA 地產公司
如果你吾係under移民身份,基本上帶電器要打稅,而且船運費貴和需報關,實在煩,其實你帶夠錢去便ok啦!果度有hk bank,你可以tt過去,再襟機攞cash方便快捷!天氣方面係全年夏天,最凍都係24度,所以你帶短衫褲以經可以,果邊有齊"左記,u2,bossini"吾駛怕吾啱心水!奶粉方面如果食惠氏更加好,因為係made in s'pore!
星果邊地方大,而且重視教育,一般為小班制,而且全英文教學,私人與政府辦之幼稚園都好有水準,可以放心!
s'pore係多原文化,由4大種族結合,所以當你見到好多印度人(有體味),和回教徒(全黑紗包面),吾駛表現太驚奇o架!

大宅

tingting&hinhinmommy
吾駛客氣!

大宅

mc & all
有bk朋友會問,點解我咁鍾意m hotel(tanjong pagar mrt行8分鐘),其實主要除o左酒店平靚正之外,另一最大原因,係間酒店好近"星"最大嘅美食中心"老巴殺"(lau pa sat),如果你想試晒大部份星洲美食,而又係平民價錢,我首推呢度啦!(raffles place mrt行8分鐘)!

特別4天行程推介如下:
烏節路(點心午餐)+聖濤沙+漁人碼頭or克拉碼頭(沙嗲街晚餐)
唐人街"林志源肉干&星洲奶茶"(牛車水)+夜間動物園(7點開)
malay village or bird park+魚尾獅象+suntec city美食中心(財富之泉)+westin hotel頂樓(飲杯嘢順便睇夜景)

***如是早去晚返航班,可增遊其他地方!

大宅

mc
這些行程大部份都是搭mrt轉巴士,只有入聖濤沙碼頭要坐的士,m hotel好近地鐵o架!..你吾好選concorde啦...又遠又吾方便!
以前我有題及書店web site...你睇番之前啦!
你表妹想去KL....如果搭車要最少8粒鐘o架,吾搭飛機好似吾得喎! 你有老人家吾可以行太耐o架!等你confirm酒店,然後你話埋係邊睇醫生,你再pm我啦!

大宅

Summama
你好!我通常都吾會提意去日間zoo,因為實在太熱太辛苦,如果你想去,便去夜間果個啦,你可以先行烏節路夜晚入zoo,反正同係北線,好方便!Underwater都好,不過係貴o左Do罹,之前係$12蚊,吾知有無變呢!不過好似吾限時o架,上次我都行o左4個圈!其實啱小朋友玩嘅地方實在吾多,好似我仔12月番星果時啱啱1歲,除o左游水,佢好似最鍾意去大公司個玩具部多d啦!

大宅

babyjerry
以前老巴殺全勝期開晒有差吾多80檔o架,不過而家都吉o左好多,但都有40檔左右,果度星期5晚會close o左隔離條街,變成沙嗲街o架,如果預到必要一試!其他值得推介.......
板麵,叻沙蝦麵,3色紅豆冰,燒摩鬼魚 :-P

大宅

mc
高速公路點都吾會快過火車掛,火車都吾止要2個鐘啦!
佢未計塞車o者!2個鐘我唸"關丹"都未到!
咁如果係,你同婆婆去烏節路我講果間飲茶啦,果間開十點,不過最好早d去,果度有好多hk人o架,因為點心最有水準!有時仲會有hk明星睇,好e都成日去果間o架!
如果你5大1細,你可以叫hotel幫你call架大的士,可以坐多d人o架!不過要早call定!價錢好似一樣!

大宅

Summama
sentosa2間大酒店都有shuttle bus到orchard rd,你記住回程時間去站上車便ok啦!你搭酒店車係吾駛比$2入島費嘅,其實都幾方便,起碼吾駛搭的士!
由於星實在太熱,除了sentosa,我都會推介大家,日間行商場,夜晚才戶外活動,Night Safari同Clarke Quay都係會夜晚去,如果你住係島內,會受島閘關門嘅時間限制,加上係星如果12點過後搭的士,要加20-30%,大家要留意!
你係一定要帶bb車o架,因為星要成日行,吾帶車仔你會好辛苦,不過地方大,推車仔會好方便!mrt東北新線全部有lifts同行人電梯,就算要抬都吾會好耐放心!搭mrt以經可以去晒全國,加上係同一間公司,只要吾好轉錯車,係吾駛另外買票!
m hotel嘅早餐算中上,因為呢間係商務同好多日本人住嘅酒店,所以除o左一般麵包腸仔,仲會有生果同少量魚生o架!
你吾駛客氣,幫到我一定會幫,你都要留意下"星航假期",此終係自己友,有時都會有正package!

大宅

Summama
如果你淨係行烏節路都ok,不過如果想去更多地方,或者住一日市中心會好d啦!
星航無package都無計,我12月26號去,都係$2199咋...抵!
underwater好細咋...行一圈最多半小時!2小時剛好你行完再搭單軌火車環島一周,再回終點碼頭站!
而Night Safari就雙反,坐夜遊火車都要半小時,如果你想行多一陣,計埋你搭番巴士出地鐵,最少要3-4小時先夠!

大宅

babyjerry
你仔仔鍾意火車頭tommy嗎?如果鍾意果邊有好多相關產品,都可以買下!

大宅

KristyMum
Holland Village只係特色棑屋,吾算好特別,如果你想去睇土產,maybe馬來村會啱你d!
你想食pepper crab&curry crab,去東海岸公園海鮮中心食啦!.....有間小紅屋red house最抵食...不過一隻有成斤幾...好大隻o架!你就住叫啦! curry crab吾會太辣記得叫曼頭仔,好好味! :-P 星加坡電話制式一樣,一般國際漫遊可以收到!印尼果邊都係!

大宅

babyjerry
其實同長隆差吾多,不過會好feel,因為坐車仔夜遊果陣,真係好激o架!d人都靜好多啦! 你唸定行程,我home有本bus book...有晒路線同車費....星係計站數o架!由$0.8至1.4!

大宅

vkzone
呢間hotel係orchard road嘅前端,交通都算方便!$810都算抵,如果包埋tax就更加好添!比web site你參考下......[size=medium]Grand Hyatt Hotel S'pore

大宅

babyjerry
吾駛客氣!
你食完早餐可以先係島內行一陣,中午時份你便乘shuttle bus出orchard road,又行一陣.....之後乘mrt到Bishan果度有個大商場"Bishan junction"食完晚餐,再搭一個站到Ang Mo Kio係,AMK巴士總站搭No.138巴士大概$1(回程最後23:45)!日夜zoo中間有快餐部,如果吾想太夜食,你可以入去食飯先,等夜zoo開o左先入去玩都ok o架!
***日間zoo收6點..夜zoo開7點...中間空段時間可以食飯!

大宅

mc
因為前2日國泰出o左package廣告,所以忽然好旺場!
星加坡baby food種類會比香港多,因為好西化吾鍾意煲粥仔,你落o左機,係機場地庫有超市,你去睇下有無收藏,價錢同香港差吾到,買huts嘅店會比geber多!
***係星唱錢會比香港抵,最好出o左閘係2邊找換店,[size=small]格完價先唱!

大宅

babyjerry
方法一:你可以放低行李係酒店,然後再四圍行下,2點半度回酒店拿行李去機場!
方法二:你可以先去機場,由於柜位未必開o左,所以可能你要寄存行李,但要收錢的,再搭車去"淡賓尼"行一陣!

大宅

Summama
$2199係另外一間酒店啦,我留多4日,入o左"塔淡島"2晚,M Hotel2晚啦!
如果要搭2230果班,咁你6點入到去ZOO,係果度食埋快餐,7點一開門就入去,應該9點半可以走人,然後再乘巴士去Orchard搭車番島!
第一日行程OK,不過最好帶定把摺扇!露天地方無風會好熱!
第二日行程會趕一D,如果太遲吾駛急住去"老巴殺"食o架,因為果度係24小時開門,一定有機會!沙嗲街可能無咩可以比女女食,所以帶定baby food去以防萬一!
第3日.....如果2日都行orchard,可以去另一個地方"Suntec City"!,仲要留意....小心要大包細包入Zoo呀!
第4日.....島入面

大宅

KristyMum & JChan
星無新鮮雞食全部係冰鮮!所以我覺得HK雞比較有雞味!
果度有好多馬拉榴槤!分晒號碼...12D 24D XO...鍾意可以食下!細細粒一人一個!撞

首頁
12345...18

尾頁

跳至