跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 斯藝 於 09-4-9 22:57 發表
hello咁多位媽咪,
我又係全职揍女, 冇人帮手, 阿女18個月好百厭, 睇少眼都唔得. 好想趁後生追多個, 為個女, 但又怕應付唔到, 都好矛盾

哎, 我都係有同樣的煩惱, 本來想今年準備生, 但係又怕應付唔黎, 所以若要就年尾預備啦, 但仲係心大心細, 一時又覺得生多個細佬妹, 對個仔成長好d, 一時又覺得, 一個都唔錯ar, 怕多多個攪唔掂仲唔好...真係好矛盾...

大宅

原帖由 斯藝 於 09-4-13 22:44 發表

睇左其他bk媽咪的分享, 我决定左開工喇, 自己都唔細, 為左個女, 辛苦d無所謂啦

加油, 祝您心想事成!

我就繼續諗緊啦~ 始終自己知自己唔算好受得壓, 一多野煩就EQ低, 所以諗住安排好哂先預備生(希望仔仔順利返到學先), 咁就對自己同對囝囝&老公都會更好既~

大宅

hihi
天氣好熱呀! 終於可以著d短衫短褲! 我仲同仔仔在家玩在一陣小水池, 佢不知幾開心! 夏天到左, 大家通常有乜節目?

大宅

可以用游水片wor~
若去沙灘我都係就咁帶佢乍, 咁當然之前要佢大大左, 同埋游之前唔好飲咁多奶同水 etc.~有時就咁著住條普通片~ 其實佢地都係玩唔夠半個hr就出水~ 或者今年大d會玩得耐d?

大宅

原帖由 hehe_bb 於 09-4-29 00:20 發表
大家好~我都黎報到先~~我都係個全識mama~一做就做左18個月啦~從來未試過有份工長過一年~

我都有諗過生多個,不過而家好忙,又要同仔仔介片,又要教佢自己食粥仔~~都係諗住等佢11月返學後先再打算 ...

hello 你好~ 嘩, 開始戒片片了? 好叻呀~ 加油加油

大宅

祝大家母親節快樂

祝大家母親節快樂

唔知今日大家有無咩慶祝活動呢?
阿囝個daddy就買左我鍾意食既甜品同我慶祝, 希望下年阿仔識得自己錫我一啖就好了(今日佢都有錫, 不過係我叫佢錫 lor, hehe~)

大宅

之前佢都無反應ga, 我地都係岩岩教識左佢幾日乍, 跟本書教咁做, 塊面貼埋佢個咀叫'錫錫'然後開心笑, 又錫返佢。試左幾日, 依放塊面過佢叫錫錫就識lor, 不過, 都係open 個咀, 有時俾埋條 tongue:;pppp: (嗚, 口水...) , 其實佢係"食食"多過錫錫, 不過都收貨啦

唔怕啦, 遲d佢會識自己走黎 你 ga la :)

大宅

原帖由 溋溋 於 09-5-28 01:18 發表
你不如試下同佢講,等我一陣,我去取xxx(例:紙巾,開奶奶)叫佢在房等,初時佢會喊架,慢慢發現你會返入房,佢未必會喊啦!同著力教佢獨立,我個囡有斷時間都好痴我呀!我訓練左好耐呀! ...

係呀, 呢招幾駛得~

大宅

小朋友呢個年紀都係粘身d既, 佢粘你都係知你錫佢對佢好者~
到大左你又話佢唔粘你~ hehe~
希望佢返幼稚園順順利利啦~

大宅

我住元朗喎, 不過若港鐵到既地方都可以出黎既~但依家h1n1 大家會唔會都唔出黎呢?

話說仔仔參加左泳班, 依家可以只用手袖在水中浮水, 唔駛人扶住 ga! 不過...佢會飲泳池水, 唔係次次會吐返出黎 @@ 我見佢玩得開心, 都係決定由得佢~

另, 我終於請左個姨姨幫手, 所以唔算全職自己湊哂 lu~ 仲做緊份可以部份時間 work at home 既 part-time~

另: 父親節你地會唔會同老公慶祝? 我地就一家上星期去左 disney dinner, 都好開心, 有煙花睇 ^_^

大宅

sure 啦, 唔係我又點可以放哂手俾佢自己游呢

大宅

其實我係返舊公司做野, 所以先可以彈性安排... 遲d仔仔會朝早返下d playgroup 班咁, 就可以多d返公司 lor~

依家豬流感, 變左活動無了期... 有無人有建議呀?

首頁

尾頁

跳至