自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-22 14:24
其實係樓主錯重點
大部分人睇到成個垃圾徵費重點在個$度
政府缺錢,印膠袋=另類印銀紙增加庫房收入

我唔覺得“大部分”網上討論呢一個垃圾費反對嘅係為咗錢。
我睇facebook, 好多群組都話錢唔係問題, 但係點解要整個膠袋出嚟去環保喎!
可能係一部分基層著眼點喺個錢度,因為對環保冇乜認知,
一部分人唔係因為錢,例如中產, 係睇環保成效。
一部分人唔係為錢,亦唔係為環保成效,但求自己做咗件事就當做咗。
就係因為各類人都有啲,所以社會嘅聲音先咁大。
至於你第二段講嘅垃圾費收入,我估冇乜人真係咁計過喎! 政府都好似冇講過, 我都覺得環保署都要交代下!

子爵府

littlefunpig 發表於 24-1-22 14:42
我上面講既重點, 係響政府立場黎睇成個project
回收配套, 設施, 回收物接收量, 生產量, 通通不明
但最清楚 ...

我贊成環保署要公佈呢啲數據,畀全港市民知。可能你一咁樣寫,環保署就麻煩喇,要喺8月前出個咁嘅report 作為說服市民嘅基礎

子爵府

一杯凍奶茶 發表於 24-1-22 14:39
實行左徵費,巿民過年實減少左買年花,桔意慾
成個經濟循環就一層層咁減
不回收,只重收費的垃圾徵費方案好 ...

唔只公屋啦,要全香港一齊實行啦! 例如每一個屋苑立例要有幾多部廚餘機, 屋苑可向政府申請資助囉!
發展商以後起樓嗰陣時咪要配備埋囉!
因為香港嘅家居垃圾好似著咗30%係廚餘呀嘛,有廚餘機真係可以減少好多垃圾去堆填區㗎!

子爵府

Goldfat 發表於 24-1-22 15:00
其實有無公司係將回收既紙/膠樽物資再去重做,定係就算回收左只係去左堆填區。

我睇綠色和平個網,其實有 ...

香港早年有啲垃圾,都係運去大陸㗎! 所以我哋早幾年成日做垃圾回收呢個行動,只係將啲垃圾畀咗第二個國家㗎咋!
以下係17年嘅報道, 所以17年已經話要 環保署增加推動回收產業嘅增設,幾年過去, 回收產業鏈係咪真係增設咗先?增設咗幾多先? 有冇人知?
attach0/tmp/php7U6MRM
attach1/tmp/phpIKZtEi

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊