跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女日日都唔食飯, 晏晝夜晚都係, 好似練仙咁~~好擔心~~ 一餐飯要個幾鐘先食得半碗仔!! 點算??
問過醫生, 醫生話由佢, 小朋友肚餓就會食~~~help!

別墅

嗚......佢連麵都係咁呀.........
係零食就可以勁食....仲可以食哂成個麥樂雞餐....

原帖由 JHsbb 於 09-4-20 16:20 發表
比麵佢食...有時我個仔話唔食飯飯要食麵麵

別墅

我個女已經食開左....屋企多人, 而且得佢一個小朋友, 所以個個都不停比佢食野, 好多時我都會出聲, 又唔想話人地咁wor!! 都唔知可以點??一日3餐都係咁, 或者打nds就可以食多d.......好無奈....

原帖由 JHsbb 於 09-4-21 01:12 發表
所以我係唔會比個仔食零食, 因為一食開就大件事, 我只係間唔中個隻先比幾塊仔...

別墅

試過一次比佢打就好乖坐定定食飯, 不過都係絕招, 到冇無辦法下而又一定要佢坐定時先比佢~~~ 冇計!!!!

原帖由 JHsbb 於 09-4-22 01:19 發表
嘩, 你仲比佢打埋NDS, 真係有排攪, 我唔比亞仔玩NDS架, 應該話我地唔會比佢睇到我地打機, 所以我地D XBOX, WII, PSP, NDS, GAME CUBE 封晒塵~~~

別墅

唉....為左寧願佢肯食飯..冇計la....

大家有冇d取代nds o既野建議比我呀??
試過好多其他野都冇興趣, 一係就好快就唔玩.....

別墅

可能就係咁呀......我地日日都十人食飯ga...佢食幾啖就話落地......姐姐話晏晝o係home得佢兩個會好d...

原帖由 小笨豬 於 09-4-22 18:45 發表
講真你咁樣, 要搵好多代替品都唔掂架喎~
你真係要同佢地講下先得架~
唔係再大d仲煩~
我雖然自己湊~
不過梓皓好奇怪架, 得我同佢二個人食飯, 佢多數都好乖~
如果一家三口食飯, 食到一半就開始唔食~
不過我都堅持要佢 ...

別墅

都唔得呀~~試過都係咁, 同埋嫲嫲同姐姐忙煮飯冇人餵, 而且又要嫲嫲特登就佢煮樣餸先, 又要6幾條菜先!! 同埋其他人都係o係度圍觀, so...冇用....加上唔想管埋其他人咁~~

原帖由 Carol999 於 09-4-22 23:45 發表
唔等齊人食, 比佢食左先會唔會好d??

我個比佢睇到我地玩psp, 佢認得, 而家一見到就搶, 不過比佢睇下畫面按下制佢已經ok

別墅

最緊要健康la!!!!

原帖由 小笨豬 於 09-4-23 15:20 發表
你又真係幾難搞既......

別墅

屋企d人全部都受控於佢, 佢一扭, 咩唔食飯呀, 就黎食飯呀, 唔食得呀, 甚至乎咳都拋諸腦後~~~~

我老公琴晚先講, 臨食飯..阿爺比蛋糕, 大伯伯比紫菜同糖, 二伯伯比公仔麵.....haha..真係咁都得!!! 日日如是~~

好在呢輪好左呀!!!! 可能去完旅行冇啖好食, 反而呢個星期都好左, 食哂一大碗飯, 不過都係要氹同餵好耐先得..

原帖由 ying2 於 09-4-24 12:09 發表

你畀老人家湊就好難管! 自己或只係工人湊好好多架.
你仔仔瘦唔瘦? 可唔可以firm d同屋企人講唔准畀零食,因為佢唔食正餐? 如果你想個孫營養不良就餵啦~
如果仔仔唔食飯,你忍唔忍心真係乜都唔畀佢食呢?

我試過亞女 ...

別墅

係lu..好在有你地呻下.....佢地一係就比野佢食, 一係就係咁同佢玩~~食得半碗仔就話佢飽~ 而家一定要tv, nds, 總之有野比佢揸手玩先氹到佢食~~~我99仲堅抱埋出去隔離屋一邊睇狗仔一邊餵, 一係就追住黎餵, 我都已經冇咁好氣!!

同埋5:30食飯就難安排, 因為平時5:30左右都要99上黎同bb沖涼, 然後就抱b落99度煮飯! 有時佢去打牌都會遲d~~ 其實佢已經幫左我好多, 我唔敢再特別request~ 因為再早就抺殺埋佢間唔中o既娛樂~~ 另外, 唔開tv食飯真係好難, 如果我開口佢地都ok, 不過真係唔想影響太多人, 因為有bb之後已經全家都就哂我, 而家平時日日都要等我食飯, 已經好唔好意思~~~

而家唯有冀望9月返幼稚園老師教好佢la~~~

首頁

尾頁

跳至