跳至

首頁

尾頁

別墅

paklok,
我已email俾你, 你check啦 ! 如果冇我再send過

原文章由 paklok 於 08-12-5 19:46 發表

好呀, 你send俾我呀唔該,
但係我未識睇pattern都係試下架咋
你地講既易織對我呢個新手都係好難,
我連開夾都唔識架....真係好新果d新手,
所以好希望有日織到件完整裙仔俾阿女
我下次都會買你話 ...

別墅

福媽,
我email咗俾你啦, 你check吓, 收唔到通知我喎 !
原文章由 福媽 於 08-12-8 17:04 發表
Chanmama,

你可唔可以都email 比我吖
[email protected]

別墅

你首先要有一本基礎編織書, 係日文, 咁有圖你米知點解, 目 係指針, 例如件外套, 衫腳 (73目) 即起73針 (6段)即6行
原文章由 paklok 於 08-12-9 00:20 發表

我收到啦! 麻煩晒!
我望過完全唔曉睇 mouth:
果D寫住1目2目,
即係咩呀??
其實你本身點解識睇日本pattern 既?
係要去學定係自己領會架??
我覺得好難呀! ...

別墅

總有學校會收, 其實幼稚園真係5洗太緊張, 只要校舍乾淨, 老師有愛心就足夠.
原文章由 tungtsz 於 08-12-9 00:23 發表
恭喜晒呀... 囡囡會係大埔定係出九龍返學呀...我只幫亞仔報了大埔區其中1間心儀幼兒園...呢幾日會收信...不過應該入唔到喇...因太多人報但學位太少了...

...

別墅

邊間小學呀 ? 其實都多時都係家長誤傳咋 !
原文章由 tungtsz 於 08-12-9 12:53 發表
其實我都唔想咁緊張...只不過我想亞仔入讀個間小學要入讀個間超難入既幼稚園先有機會...所以先要咁早就幫亞仔安排...

別墅

條頸巾真係好靚, 你老公收到一定好感動. 努力加油, 相信你可以織起呀仔年衫俾佢過Christmas.
原文章由 tungtsz 於 08-12-9 17:59 發表
福媽...謝謝你既鼓勵...其實條頸巾有錯處嫁...不過遠睇唔覺...近睇唔得嫁...至於亞仔件冷衫...我睇書教開領同袖口個part...已經好頭暈...我諗件冷衫有望出年夏天前可以完成...(仲係預計至喎...)分分鐘出年冬天至搞掂 ...

別墅

2平: 不加針 不減針
4-1-8 : 即 每4行減一針 減8次 (例: 第2行 減1針, 之後 第4,6,8,10,12,14,16行各減一針, 總數減針)
2-1-8 : 即每2行減1針 渦7次
如果你係織伕夾位, 又係由衫腳織起, 咁就記住由底睇起, 即按下列排序做
(1) 2-1-7 (2) 4-1-8 (3) 2平

原文章由 tungtsz 於 08-12-10 02:17 發表
各位高手: 件冷衫既後幅差不多要開夾...請問什麼是:

2平
4-1-8
2-1-7
套收

另外:
1目鬆緊針(1X1)是否=1針高1針低
什麼是:活目對活目
什麼是:挑段

請指教一下我...萬分感謝啊... ...

[ 本文章最後由 chanmama 於 08-12-10 13:55 編輯 ]

別墅

Sorry, 我已修正.
原文章由 paklok 於 08-12-10 13:54 發表

唔好意思想問下,
咁2平意思係咪即係平針織兩行(1低1高再1低1高嗎?)

別墅

5係, 2平係指二行5洗加針同減針, Sorry 要你諗咁耐
原文章由 paklok 於 08-12-10 14:01 發表

其實唔係你寫得唔清係我太stupid連基本野都未識咋
咁2平即係一共四行,
一低一高再一低一高, 係咪咁樣架?

別墅

你冷靜D諗就得架啦

原文章由 tungtsz 於 08-12-10 14:42 發表
我就係跟住呢個圖去織亞仔件冷衫...真係睇到我頭暈...

別墅

未必係連織兩行低針架, 如果有花米要跟花織囉. 你5係Stupid, 只係5夠冷靜啫

原文章由 paklok 於 08-12-10 14:45 發表

咪咁客氣啦, 我好鬼老土既啫!
唔洗加減針, 咁即係連織兩行低針?
原來我真係好stupid架

別墅

好慘呀, 囡囡件外套隻袖織得唔夠闊, 上唔到落衫身, 要拆啦 ! 真係要上吓堂學量身織先得 ! 希望這兩日完工, 因下星期開始要上拼布手袋班, 唔得閒織嘢

別墅

唔會影響衫身, 因分開織, 之後再手縫
原文章由 paklok 於 08-12-11 14:49 發表

你真係好勁架啦!
我地仲鬥架領位咋!
其實拆袖使唔使好大工程,
影唔影響埋個衫身架?

別墅

好提議
原文章由 tungtsz 於 08-12-11 16:16 發表
我地有無機會搞下聚會呢...

別墅

我星期一至五都要7:00pm先得, 如果係學生假期, 如聖誕節或農曆新年就大部分時間都可以

原文章由 tungtsz 於 08-12-11 23:52 發表
暫時都未可以住呀...我地要照顧下福媽...佢而家坐緊月...唔適合出街吹風呀...最快可能要到1月尾...不如攪番個"靚靚師奶賀牛年"既聚會啦...大家有咩提議呢??

我地要統計下先:

一 二 ...

別墅

彈弓腳只係織6行到已足夠
原文章由 tungtsz 於 08-12-12 13:31 發表
我同你都要繼續努力呀...我已經識得用"彈弓腳"起針做衫腳...但都係覺得唔靚...唔知係未只織得幾行...所以暫時睇唔清楚...

爸爸只係識得起針...高/低針...其他既花樣...開夾...開領唔識嫁...
...

別墅

我意思係織彈弓腳時未係高針挑一針, 低針先織, 如果你成隻腳都係咁織未好厚唔好睇囉, 所以就用這種方法織6行到, 之後D行數先織一針高一針低, 成年衫腳當然唔止6行
原文章由 tungtsz 於 08-12-12 17:28 發表
chanmama,

請教下你先...6行已經足夠...咁會唔會件衫腳望落去好似好窄咁呢...因為無乜經驗...謝啊!

別墅

1. 冇錯係滑針
2. 高針位置織滑針, 低針位置織低針 (這織法6-8行)
3. 之後就高針位置織高針, 低針位置織低針
我平常都係咁織, 你試吓效果如何.

原文章由 tungtsz 於 08-12-13 00:36 發表
chanmama,

唔好意思...我都仲未好明...什麼是挑針??

係未即係滑針??

咁起針後係未高針位置全部織滑針...低針位置就織低針...織6行就可以...唔好織1針高1針低呢?? 因為而家衫腳係 ...

別墅

收針做彈弓腳我只係識用手縫針做, 唔識用織針, sorry 我都唔識幫你
原文章由 tungtsz 於 08-12-15 01:31 發表
chanmama,

謝謝提點啊...

開始明喇...即係假設衫腳織12行...咁頭6-8行就高針位置織滑針...低針位置織低針...之後既行數就高針位置織高針+低針位置織低針至12行...咁織衫腳就完成...

請問如果夾 ...

別墅

只係收針部分用手縫針. 唔係起針用手縫針 , 唔好俾我攪到你覺得好複雜 , 只係我睇書時覺得用手縫針收針這方法較易做,
原文章由 tungtsz 於 08-12-15 23:33 發表
chanmama,

謝謝你既教導...希望無令你教我教到 ...可惜我連件衫形都未見到...所以我都唔係好明點解彈弓腳都有分手縫/織針...睇怕我既編織常識真係好差...我要惡補下至得...

...

首頁

尾頁

跳至