論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:我都想問一般要幾耐同咩資格?我姐姐响我度

原帖由 ballballlo 於 15-10-01 發表
我都想問一般要幾耐同咩資格?
我姐姐响我度做左一年,43 years old, college grad, 我發現佢好似想申請去 ...
我諗有人請就得, 我姐姐有人介紹, 黎左4個月已有offer

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-01 發

原帖由 lizlia 於 15-10-02 發表
我寫咗reference letter 俾佢,但當時係佢騙我要申請菲律賓medical 用。Agent 同我講,收得領事館電話,vis ...
咁你請工人未? 我姐姐日日喊住比我比...body check 一定要平日做? 平日放假應該係apply visa

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-01 發

我寫咗reference letter 俾佢,但當時係佢騙我要申請菲律賓medical 用。Agent 同我講,收得領事館電話,vis ...
你封letter 點架, 我姐姐個封自己寫左500字寫到佢識飛咁勁

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-02 發

我工人封信好簡單,講佢幾時開始响我屋企工作,主要工作係咩。
如果你工人已經揾到加拿大僱主,你留唔住佢 ...
係呀佢話會做到新工人黎, 但佢僱主今年3月請佢, 會肯等咁耐?

別墅

引用:大家post 响呢個thread ,工人已經係留唔住

大家post 响呢個thread ,工人已經係留唔住,加拿大成萬蚊人工、做兩年全家移民,俾你係工人都仆倒去。
講 ...
你工人做左好多年? 我呢個黎左10個月, 我知道佢想去個下都冇唔開心始終人各有志, 但當今個星期知返佢不停講大話, 我就覺得工人始終信唔過, 佢而家係咁叫我比ref letter 我都冇理, 怕太早比佢好快走

咁你工人批左visa 未?

別墅

引用:加拿大果邊點解要喪撬香港啲工人呀?好心自

原帖由 小李的媽媽 於 15-10-02 發表
加拿大果邊點解要喪撬香港啲工人呀?好心自己去菲律賓請啦。。。香港同加拿大可唔可以合作下,要完約先可以 ...
我都唔明囉, 我search工人去加拿大呢個topic, 10年前已經有呢個問題

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-09-28 發

原帖由 mimiwong2013 於 15-10-03 發表
我姐姐係第2個約做得4,5個月左右就走
我姐姐都係加拿大僱主direct hire佢。
但因為係佢個fd refer佢,佢fd ...
我姐姐前2日先喊住話香港份人工唔夠用, 佢家姐呀哥啲仔女等佢養

別墅

引用:Quote:estheryeeyee 發表於 15-10-2 22:46

原帖由 bb360 於 15-10-03 發表
我工人正正係十幾年前走左去加拿大, 曾經令我又傷心又氣憤。佢是大學生, 但不是nursing degree, 但佢自己曾 ...
工人真係可以走得好快....我仲未比信姐姐...見真係快到可以2星期....

別墅

引用:Quote:原帖由 bb360 於 15-10-03 發表我工

原帖由 lizlia 於 15-10-03 發表
我工人(作)嘅故仔同你呢個exactly —樣
希望佢唔好明天同我講下個星期要走
你快啲搵工人, 真係可以好快

我擒晚同姐姐講我會比信佢不過講明會要求入境處遲啲先批個visa, 佢就又好worry話如果我搵左新工人而佢visa 唔批點算, 又驚我太早請工人到時佢visa 未出

別墅

引用:你工人真係好數口,咩都佢著數曬!

原帖由 sariabb 於 15-10-04 發表
你工人真係好數口,咩都佢著數曬!
我同佢講冇架啦, 你學歷咁好大把人請, 不過如果下個僱主知你去加拿大好大機會炒你

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-04 發

原帖由 lizlia 於 15-10-05 發表
我工人已經收到通知去交passport ,我問過簽證中心話30日内要交,簽證幾時俾番就無標準時間,收到之後- ...
要交passport? 即係比佢keep?

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-04 發

原帖由 lizlia 於 15-10-05 發表
我工人已經收到通知去交passport ,我問過簽證中心話30日内要交,簽證幾時俾番就無標準時間,收到之後- ...
你點問入境處? 我打去佢話visa 唔可以電話問

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-05 發

原帖由 lizlia 於 15-10-08 發表
我打去加拿大簽證中心,35247168
今日比左ref letter 姐姐去交, 點知話唔可以寫明想佢幾時批... 又要改... 咁真係控制唔到佢幾時走...

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-10-09 發

原帖由 lizlia 於 15-10-09 發表
但係你工人個新僱主已經過咗審查?
我前兩日再問過我工人,原來佢舊年11月已經有offer, 但係個新僱主搞咗半 ...
個審查係咪LMIA? 工人話整好啦, 良民証都整好, body check 都做埋....

別墅

引用:我姐姐話等菲律賓比良民證,同等visa.咁大

原帖由 janicetsang 於 15-12-08 發表
我姐姐話等菲律賓比良民證,同等visa.咁大約幾耐?
我姐姐8月頭申請visa到而家都未批

別墅

引用:Quote:原帖由 lizlia 於 15-10-09 發表但係

原帖由 estheryeeyee 於 15-10-11 發表
個審查係咪LMIA? 工人話整好啦, 良民証都整好, body check 都做埋....
請問你姐姐有visa 未?

別墅

引用:如果僱主係都唔肯寫Reference letter, 佢地

原帖由 gtunghk 於 15-12-08 發表
如果僱主係都唔肯寫Reference letter, 佢地還申請到嗎?
我個姐姐個時日日喊, 我最後比左封工作証明信咋

別墅

引用:叫佢乖乖地做,完個約前兩個月才寫OK嗎?

原帖由 gtunghk 於 15-12-11 發表
叫佢乖乖地做,完個約前兩個月才寫OK嗎?
叫得你寫信多數已經有offer

別墅

引用:唔係要2年工作經驗先APPLY 得過去CANADA 既

原帖由 Care_Bears2009 於 15-12-14 發表
唔係要2年工作經驗先APPLY 得過去CANADA 既咩??
我姐姐黎左4個月已有offer...佢第1次出國...

首頁

尾頁

跳至