婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

做完 LEEP, 流血成個月都未停,而且量好多 正常嗎? 問醫生總好似沒有答案, 好擔心.

想問:

我在抺片查出是 HIGH RISK HPV + ABCUS

之後入院做 子宮內規鏡, 醫生即時做埋 LEEP

切出來的很大塊, 化驗說是 HPV + CIN 1

另想問 現時只是HPV沒有HIGH RISK, 醫生要我3個月後再入院做子宮內規鏡 , 如有需要會做埋 LEEP. 想問大家有此需要嗎? 不是HPV HIGH RISK, 只是CIN1有需要3個月內做2次子宮內規鏡 + LEEP. 抺片CHECK 唔到嗎?

另想問 為什麼我的HPV 是沒有NUMBER 的.

有冇人可以幫到我?????/

大宅

振嵐媽媽,

我係 5月做leep, report 是 hpv + cin1
覆診時問過醫生攞"止血丸", 醫生話冇需要.
前日因流太多血, 好恐怖,可能是來經, 我自己去藥房買了"止血丸", 其後打電話搵到醫生,佢話可以continue食自己買的止血丸.好想知, 做完leep, 你流了幾耐血水先至停?

你做完leep後化驗出黎係cin2, 仲有冇hpv呢?

醫生幫我book左期 10再 入院做子宮內規鏡 + leep, 我好擔心. 因為而家仲未流完血.

有冇好醫生介紹比好我? 我想搵多個醫生check check!

大宅

振嵐媽媽 ,

己收到pm. thank you!

照睇你係cin2應比我cin1嚴重, 但你做完leep只需抺片而不用再做陰道鏡+leep, 咁我又點解要做多次呢?
會唔會因為你己沒有hpv呢?

你上次做陰道鏡+leep用幾多錢, 我用左1萬8千5. 幾貴下!

大宅

振嵐媽媽 ,

食左止血丸 流血情況已好轉, 不過我10月唔想入院做多次, 好驚到時又會係流血不止. 當日做完leep 醫生話我情況好嚴重, 點知2星期後, 化驗報告出左只係 hpv + cin1. 問hpv是什麼number. 佢答冇 number.

而家又要我10月入院做多次, 我真係好疑惑. 所以停血後我會搵你介紹的醫生check check . 最後thanks again for your kindest help!

大宅

840167,

我問過醫生, 佢話cut出來的會自己生返, 不過唔知真唔真!

ak1473 & rittylo,

沒有誤會, 入院手續都book 好左. 即做完3個月入院多一次做內規鏡,如醫生認為有需要會再做一次leep.

我的程序如下:
*4月家計會抺片是 high risk hpv + abcus
*5月去私家醫生安排做內規鏡, 并要簽紙如醫生認為有需要會做埋leep.
*完成leep手術醫生告知cut了很大塊, 情況算嚴重
*2星期後見醫生檢查傷口, 化驗報告出左是 hpv + cin 1
(是否代表我真正只是hpv而不是抺片的high risk hpv??)
即日book 3個月後入院做多一次內規鏡, 并要簽紙有需要會做多一次leep.

會唔會係 唔理 什麼 cin1, cin2 或3, 只要有 hpv 或 high risk hpv 都要做leep 到冇 hpv 為止, 因為 hpv 會有機會變cancer? 為什麼我的hpv 是冇 number 的?

我到而家都唔係好明, 醫生答我同冇答一樣......

真係怕左唔想再入院, 而家己流5個星期血, 問過醫生, 佢話個個唔同, 1至2個月都正常. 點都好, 到手術後2個月我會搵另一醫生check. 真怕另醫生check時又會整痛個傷口流血.

因為上次手術後2星期本來差唔多收血水, 點知覆疹檢查時整得好痛, 又開始流血到而家,足足5個星期.

你地個醫生檢查傷口時會唔會整到好痛? 她好似拍打一支野入去, 好似拍打螺絲批入去一樣, 感覺又痛又唔舒服!

大宅

rittylo,

好多謝你的分享. 醫生比我的報告只係 hpv,不是高危, 是一種number都沒有, 所以我先至奇怪, 見人地都有一種或多種number 先做leep, 我報告中沒有number. 只說 hpv +cin1.

從你地的回覆, 我估我應該可以抺片觀察先. 因cin 1都不算嚴重. 會唔會個醫生想睇下子宮入面情況, 先至叫我入多次院做內規鏡? 點都好, 今日血少左d, 過幾日如沒有血便會預約另一醫生, 睇下點講.

我5月有去政府排期, 要等到明年6月先至見醫生.

大宅

dear all,

同大家分享下.

我己做完leep 半年了. 當時做完leep是流了好耐血,而且好多,後來食止血"圓", 冇事了. 而家月經每次來都量好多同埋有黑色一點點, 醫生說是正常. 佢話要一段時間才會回覆normal.

手術後身體方面, so far o.k., back to the normal.

其他, 我有一直食"蟲夏草", 唔知好唔好, so far 個個叫我一定要食.......

你地做完leep後是否半年後會再去抺片, 醫生點講? 有冇醫生叫你地照多一次鏡?

如要準備做leep的member, 不要太擔心, 醫生說個個做完都好好, 即時可以返工, 而我的反應比較強, 可能是個別例子.

大家互勉!

大宅

to applejuice2004

少d操勞, 多休息, 溫和進補(不要吃有補血的食物).....
保重!

大宅

在網上搵到,希望幫到想了解的member.

:子宮頸切片證實為癌前病變的治療新趨勢

大宅

applejuice2004 ,

之前我心裡的包袱亦是一樣好大, 有心理陰影. 因為媽咪同婆婆都是在我的年齡出事, 之後去世. 而家我常提醒自己要保持心情開朗,不要因為自己的煩惱而影響家人的心情. 相信只要CHECK 得密D, 就可以預防上一代的"發現己太遲"的問題出現!:D

大宅

cocochen2511,

係呀, 會有一次切唔干净要做第二次. 我都有做. 之後隔幾個月做papsmear. 唔好擔心住. 聽醫生講通常都係一至兩次就干净.

首頁

尾頁

跳至