論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:FA8866 的帖子

2)sillything

出嚟話比政府知外傭僱主所受嘅不公平。

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

各位,$9600殺埋身啦,企出嚟為自己個荷包揮吓啦,如果每次都係小貓三幾隻,就連外傭都會恥笑我地嘅唔團結.

義工隊要能量呀,出嚟撐自己啦,中產!
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

水晶宮

meow~meow 發表於 12-10-13 22:28
可唔可能請議員係街收集簽名再向立法會提交?
請睇第1個post吖,已決定咗有2日簽名運動,各位企出嚟啦.

meow~meow  Noted , will go  發表於 12-10-14 00:29

水晶宮

香港僱主唔惡之外,重有幾個好惡嘅議員幫外傭蝦緊我地呀

水晶宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:38
唔夠noise ,點搞?
Banner :擱置$9600再培訓
如無故斷約必須取消 14 days 留港
今次遊行只會著重講levy($9600)同試用期,唔會提其他,目標清晰d.

水晶宮

回覆:爭取永久徹消再培訓徵款行動,各位快d入黎幫手啦...

up

水晶宮

onying888888 發表於 12-10-22 19:33
如果其實義工可以星期一 致 五,其中一天在中環宣傳,
效果會很好,因為那區多在職媽咪,我有好多朋友都在中環 ...
義工其實好多都要番工或湊小朋友,真係好難星期一至星期五嘅日子出嚟mouth:

水晶宮

bbfish1992 發表於 12-10-24 11:02
Could you send me the signing form? I have some friends promised to sign the form.

Actually, I sug ...
條link唔知喺邊,要問阿famouth:

bbfish1992  i guess not many ppl able to go to the desinated places for signing.  發表於 12-10-24 12:23
bbfish1992  i have asked Fa in the last week.  發表於 12-10-24 12:22

水晶宮

up

水晶宮

fc12 發表於 12-10-26 18:43
唔好意思,我記得以前的培訓徵稅好似由外傭交的不是由僱主比的,見過有D以前網上講D外傭曾經遊行反對徵稅的 ...
大家一齊記住"香港係無所謂外傭稅既,唔好同d工會一般見識"我地交緊個HKD400係叫"僱員再培訓徵款"唔好再與外傭既薪金混淆.

當時係
20033月減外傭人工,係因香港經濟唔好,好多人都要減薪,呢個係好正常既做法.
而係同年既
10月,政府考慮到因好多香港人失業,所以向外傭僱主徵收"
僱員再培訓徵款"以培訓本地勞工之用.

而兩者並無關連"只是外傭工會一廂情願以為關佢地事,而走去同政府拗.我地唔好同佢地一般見識,我地要向政府爭取取消"
僱員再培訓徵款",只係我地認為政府現已存有29.8,根本無須再向僱主開刀.

即時我地能成功爭取,亦不等於要"
加番比外傭"因呢d係我地既血汗錢.

亦請將這訊息傳開,令外傭僱主明白此徵款真正意思

呢個係pg。1置頂天書到義工隊嘅解釋,可以比你了解吓。

水晶宮

Lmykfg 發表於 12-10-31 19:57
請問可否加入 :

工人自動離職,僱主無需支付回程機票費用
唔得,合約入面規定咗要比架.
訴求唔可以一步登天,慢慢嚟啦,今次最緊要迫在眉睫係再培訓徵款同試用期.

你會唔會出嚟一齊遊行話比政府知,你嘅不滿呀.

DoReMi媽媽    發表於 12-10-31 22:01

水晶宮

up

首頁

尾頁

跳至