親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Ellen 於 08-6-6 11:47 發表
我會住係梅田,請問梅田的商場會唔會有西松屋和Ackachan呢?
我都會到Nambo Park,神戶的Mosaic Mall及Rinku Premium Outlet呢D的大型商場,會唔會有呢?

我7月都會去大阪, 都想去西松屋同ackachan, 但西松屋位置多數都唔係巿中心, 對我黎講簡直係"山卡啦"位置, 所以我諗都係唔會去啦! 至於ackachan, 係心齋橋附近有一間, 我有個file係關於去大阪掃bb貨既資料, 你要唔要, 有興趣請pm我
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

大宅

原文章由 AE_bb 於 08-6-7 18:36 發表
西松屋分店個 map 真係唔係好熟果頭都唔識去呀

我會試下去鶴見店果間, 唔知係咪近心齋橋呢 不過如果見唔似樣, 我就未必去第2間....

至於 akachan, 我會去本町果間, 佢個 map 清楚好多, 應該容易 ...

鶴見店應該唔近心齋橋啦...
你俾個email我呀!

大宅

查實我d資料只係之前一本旅遊雜誌介紹既內容黎既啫, 可能大家都睇過, 不過我都email咗俾你地(jmfamily, bubulongho, se880)架啦! 希望有用啦!

大宅

原文章由 Ellen 於 08-6-8 16:11 發表
我搵到西松屋啦,係關西機場附近的Rinku Premium Outlet度有間呀,詳情瀏覽呢個網址啦!

http://www.nishimatsuyamap.com/detail.php?cid=27&doc=600

但係心齊橋果間Akachan,有無媽咪可以話比我知個正確地址同近邊度呀,唔 ...

我份資料入面有心齋橋附近個間akachan個地址同地圖, 你睇下睇唔睇得明啦!

大宅

原文章由 JMFAMILY 於 08-6-8 18:18 發表
嘩,又多一個大出血嘅地方嘞!!

你呢你個小b去到本,你諗住點安排佢嘅膳食呀??
我都好頭疼呀,因為我bb到時未足2yrs,都唔知比咩佢食,有人叫我日日煲粥呀,但我心諗唔係呀嗎,我而家去旅行呀,仲煲粥?? ...

我都頭痛緊, 都唔知俾乜佢食好...

我買咗chicco既消毒水去浸, 我諗得啩!

大宅

各位, 原來好多媽咪會係6,7月去大阪, 不如大家講下幾時去呀, 去咗既媽咪返黎後分享下買bb嘢既經呀!

name 出發日 多少天 遊覽地方
hellocatcat 7月12日 8日 大阪, 京都, 神戶

大宅

因為有好多媽咪都問我搵個份資料, 所以我知道你地都會去大阪呀, 神戶呀咁, 我去過幾次, 有D心水推介:
神戶: 食神戶牛, LUNCH抵D, 你地可以去呢個網到下載埋地圖, MENU...
http://r.gnavi.co.jp/k205300/
大阪: 魚心壽司
http://r.gnavi.co.jp/k121900/

希望幫到大家啦!

大宅

原文章由 AE_bb 於 08-6-11 15:45 發表
我都諗住去Fisherman's Market 食Dinner Buffet 呀...

ae_bb,

我都會去呀! 不過我知要早d去, 因為到晚上7點就要排長龍啦!

你都係去京阪神, 可唔可以同我分享下你既行程呢?

你咁早出發, 到時返黎記住同我地分享下你既經驗呀!

[ 本文章最後由 hellocatcat 於 08-6-11 17:53 編輯 ]

大宅

原文章由 AE_bb 於 08-6-12 13:13 發表
hellocat

我諗住6點半左右去到 Fishermarket, 希望唔駛等好耐啦....

我個行程暫定係咁呀, 你去過幾次, 可唔可以都比 d 意見我呀 ? 因為東京就去過幾次, 但大阪真係第一次去 :

Day 1 : HK / Osaka / hote ...

ae_bb,
1. 你會住邊呀? 難波同道頓崛可以行足一日架喎, 你怕唔怕唔夠時間呢?
2. 你打算幾點由大阪出發去京都呢? 因為去嵐山坐下小火車都成半日, 再行埋金閣寺, 仲要返梅田行街, 我亦都係擔心你唔夠時間, 建議: 全日係京都, 唔駛趕返梅田
3. 點解你要隔咗一日先再去京都既?
4. 要早上去黑門巿場先, 因為太晏d店鋪會收

希望幫到你啦!

[ 本文章最後由 hellocatcat 於 08-6-12 21:56 編輯 ]

大宅

原文章由 Ellen 於 08-6-12 17:34 發表
由於我係第一次自己編行程,加上只玩六天和帶了兩個小朋友,所以不敢太貪心,以免嚇怕自己,因此編排得較為輕鬆,總之以食和購物為主!

Day 1 香港>關西機場>新阪急酒店>梅田>魚心晚餐

Day 2 酒店早餐>pokemo ...

1. 同ae_bb一樣, 我建議你要朝早去黑門巿場, 然後先好去行den den town同難波, 呢度都夠你行足一日, 仲邊到有時間去其他地方呢?
2. day 3行徎太多, 我擔心你唔夠時間
3. 北野異人館查實唔多吸引, 只係外國使館, 無乜特別之餘仲要俾入場費, 你可以考慮唔去

大宅

原文章由 AE_bb 於 08-6-13 00:06 發表
hellocat,

1. 我會住心齋橋附近, 我諗住每晚返酒店前如有時間都會去行下心齋橋/難波

2. 我預9點半前去到京都..... 先去金閣寺, 再去坐小火車. 希望當日下午大約2點可以完成京都果 part, 我諗住由大阪去京 ...

日本D店鋪好早收架, 我試過好似你咁, 諗住每晚返去既時候再逛下, 結果除咗D食肆同夾公仔店之外, 其他鋪頭都收晒, 結果無得行.

京都要分兩日去, 千祈唔好迫埋一日呀!

黑門巿場其實係一個街巿, 所以最好10點半前, 至於DEN DEN TOWN就約11點先開, 所以應該去咗黑門巿場先再逛DEN DEN TOWN

大宅

我的行程和大家差唔多:

Day 1 香港>關西機場>Rinku Premium Outlet>梅田

Day 2 黑門巿場>日本電電街 / 心齋橋>道頓堀

Day 3 梅田行街>有馬溫泉

Day 4 有馬溫泉>神戸牛午餐>Fisherman's Market Buffet

Day 5 京都>京都jr駅, 清水寺

Day 6 京都>祇園祭, 祇園, 金閣寺

Day 7 日清拉麵博物館>梅田逛街 / 到時先再決定

Day 8 返香港

我唔係第一次去, 但因為今次帶埋bb以及同埋屋企人去, 所以去既地方都係好大路, 無乜特別, 旨在帶佢地去玩下咋!

大宅

各位, 我send咗email俾你地啦!

大宅

原文章由 AE_bb 於 08-6-16 18:48 發表
係咩 email 呀 ? 我淨係收到你之前 " 大阪 bb 掃貨 " 果個 email 咋

都係嗰個email啫, 因為另外有d媽咪叫我send俾佢地啫!

大宅

原文章由 KawaiMa 於 08-6-16 19:17 發表
Hellocatcat

你是不是會在有馬溫泉住一晚呢?

對, 我會係有馬住一晚

大宅

原文章由 KawaiMa 於 08-6-16 22:44 發表
hellocatcat

我八月都去大阪玩,我又係plan緊行程,你係唔係去有馬住一晚溫泉旅館?你會住邊間呀?

去有馬, 當然住溫泉旅館啦, 我揀咗有馬皇家酒店(食神戶牛)!

大宅

原文章由 cherrychunhim 於 08-6-16 23:03 發表
hellocatcat

我同你都係一樣會同小朋友和老人家一齊去大阪, 所以行程應該會安排得慢一些, 我又係去8日, 你是否坐印度航空呢? 但我會去海遊館而不去有馬溫泉.

...

我個BB太細啦, 去海遊館佢都未識睇, 所以揀去其他地方!

係, 我坐印航

大宅

近呢幾日咁靜既...

大宅

有馬皇家酒店網址, 你要自己上網BOOK啦!
http://www.arimaroyal-h.com/

坐印航你想要乜jetso? 我只係偷佢夠平咋喎!

大宅

計埋稅同燃油費, 3千1,2, 平過國泰好多, 去程就早上8點機, 返黎就中午2點, 時間唔算好, 不過勝在夠平嘛!

首頁

尾頁

跳至