跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

看完是很認同的, 也在反思自己會在紅燈時沒見到車子就過的壞習慣, 會以後遵守道路規則.

最應該推行在香港的是在交通工具上不要講電話的習慣.

最後一句沒什麼問題吧, 有好的修養, 不論是哪個國籍都應該學習, 看完這篇文章, 我都會學習, 好的要學, 不好的不要學就是了.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

雖然香港沒有推行公共交通工具上不要講電話的良好習慣, 但我會由自己做起, 希望大家將好的素質一點一點推行出去.

其實可以考慮以sms形式將代替通話, 別吵著其他人. (電話別咇咇響不停, 請轉為震音)
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

王國長老

是無需要以自己身為中國人為恥, 因為沒什麼可恥的.

從別人的優點中學習, 提升自己素質就可以了.

王國長老

王國長老

我諗大家係講緊要學習人地既長處, 冇必要學埋短處既, 大家都有分析能力, 大是大非, 一般人總會知道.

:-P

王國長老

王國長老

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 15:45 發表

中國人係一個大老粗,日本人係一個笑裏藏刀風度翩翩的男人,插完你十刀都仲係行為得體,所以多數女人都係會選擇後者的。

你咁講會唔會歪曲左樓主既意思? 大家都係講緊有好既修養係要學習, 唔係話日本人既好壞照單全收.

王國長老

王國長老

原帖由 我想生三個 於 11-3-14 15:54 發表

哎呀,我係回緊另外一個會員既留言咋,唔係講緊樓主,係咪要改番??

哦, 唔好意思, 會錯意添. 唔駛改啦.

王國長老

王國長老

原帖由 rean_chau 於 11-3-14 16:02 發表

我係咪都要改番丫?

冇話要你地改呀, 大家都係討論o者, 咁有唔同意見都正常, 我唔係用版主身份話乜. 我係覺得我地大家都知道日本人唔等於乜都可取, 只需要學習好既地方, 唔好既野當然唔會跟從. 正如我地中國人都有我地既美德, 努力改掉唔好既素質, 一樣會做得到.

王國長老

王國長老

原帖由 小玲太太 於 11-3-14 19:55 發表
樓主, 你知唔知點解你老公咁受歡迎?
係因為佢係鬼佬, 鬼佬o係日本係超受歡迎既,
我可以好肯定一個香港男人同一個鬼佬受既待遇係絕對唔同
日本人無錯好多野好值得我地欣賞,
不過我住左日本一段長時間, 我 ...

有過來人分享係好事, 大家可以見到日本人唔好既一面, 大家引以為鑑, 提醒自己唔好歧視人.

首頁

尾頁

跳至