自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大力大力 發表於 18-7-19 05:59

我老媽同住了三十多年, 佢現有認知障礙症,到真是到行唔 ...

我媽現80幾歲,中風後都有認知障礙,行動有唔穩,現在請咗工人照顧,因各兄弟姊妹都各有家庭不同住。但因為媽媽早講咗唔會去老人院,就算佢行唔到,我哋亦唔會送佢去老人院,所有老人都中意係自己熟識環境終老。做到嘅我哋一定會照做。
你講到自己咁有錢,自己呀媽都可能有一日要去老人院,真可悲。

男爵府

mandy952 發表於 18-7-19 09:06
呢d係人地自己選擇,點解要批評人呢?

唔係批評,感慨啫。有錢嘅家庭多數寧願請多一兩個人去照顧老人,都唔會放去老人院。

男爵府

catherine2011 發表於 18-7-19 09:14
係啦,不是有錢無錢,如果老人家行動不便,有d老人院有很多專業人士同儀器幫手,在家當然亦有在家嘅好,吾 ...

唔係批評,感慨啫。有錢嘅家庭多數寧願請多一兩個人去照顧老人,都唔會放去老人院。
其實電視而家好多有講老人院嘅節目,將心比已,做到嘅一定唔會送去老人院,尤其係冇行動能力嘅老人。當然留老人係家亦主要係工人負責照顧,但1對1或2對1,比例總比老人院超勝。

男爵府

chillimom 發表於 18-7-19 09:29
係囉,大力同阿媽都住在三十年啦,咁都話佢係講唔通。

佢呀媽由佢出生夠可能同大力住咗20-25,年啦,佢成家再同呀媽住30年就好偉大?

男爵府

大力大力 發表於 18-7-19 09:30

可悲? 請不好咁大聲話人~

你咁誇張要4、5千呎嘅屋先可以比一個冇行動能力嘅老人家係屋企住,怪唔得呢度有粉絲撑你啦。
有心改造屋企去就老人嘅,3-5百呎嘅屋都做到。

首頁

尾頁

跳至