跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我諗住2010俾佢讀n1, 跟住2011就讀k1

但我唔明, 做咩你地要"插班"???

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我琴日打去幼兒園問, 呢度又有mami講, 都話我地bb係1月, 入小學只要足5歲8個月就ok, 即係可以早其他bb一年讀小一, 中間唔需要留班.....

但我prefer俾囡囡做大女囉.........

原文章由 qqbabe 於 08-7-4 10:50 發表

我地既bb係2010年9月讀n1, 到是係2歲8個月, 但其實佢足2歲就可以讀n1, 即係可以考慮2010年2月插班, 早7個月讀. 但係問題係要重讀n1.

同樣地, 本來2011年9月讀k1, 到是係3歲8個月, 但佢足2歲8個月就可以讀k1, 即 ...

珍珠宮

係啦......我記得我當年都係咁, 爭幾日, 媽咪叫我做"大女"..........

做大b好過做細b丫麻~

珍珠宮

RENEEC, 但係如果升小一係中央派位, 佢地無得揀架喎......

首頁

尾頁

跳至