跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

我尋日見到阿b啦,有閃閃呀,開心到喊,連老公都喊. 過去呢十日真係擔心死我,日日流啡,又唔知阿b有無心跳. 真係嚇死我! 尋日dr yu又趕住接生,差d又睇唔到佢,好彩我同姑娘講完又講,dr yu最後睇完我即閃咗. 如果睇唔到,唔知點算! 而加總算過咗第一關,重有好多關要過,阿b,努力呀!

大宅

netnetmammy, 蔡夫人,rarafish,
多謝呀! 蔡夫人,rarafish, 下次你地就會見到閃閃,努力努力!

其實我係10號果日自己走咗去見一個血液科醫生,started咗免疫系統失調既treatment.我第一胎時有呢個問題,果時大肚就係做treatment. 原本今次有無打算做,因為要用好多錢(幾萬蚊),又要自己打針,好驚. 阿b有事,9號晚我瞓唔著,我覺得自己對阿b唔住,如果因為錢,因為怕打針而唔救阿b,我真係對佢唔公平,於是10號一早,我就打電話去搵個dr. 好好彩,dr話佢果晚會去外地,當日仲可以睇埋我先走. 果晚自己打完第一針肚皮針,我仲同老公話唔驚,讚自己叻,哈哈!

尋日見到閃閃,我覺得自己盡咗力,阿b係明白既,所以佢都同媽咪一齊努力!

rarafish,我係晚晚都嘔,成日好似暈車浪,口苦苦,仲辛苦過上一胎呀,上一胎真係過咗3個月好d,而加仲有5weeks先過3個月,唔知點頂?

大宅

原帖由 蔡夫人 於 10-2-23 13:30 發表
你地有無睇過清宮圖會係仔定女~~

我就唔多識睇, 都唔知係計舊曆定新曆...同埋有d 網佢就叫我打自己age同埋懷孕日子(西曆), 但懷孕日子係打last m date??? 定dodo date?? 定應該黎o既m期無黎而驗到個日呢!??!?

我呢 ...

http://www.thelaboroflove.com/chart/pred.html

try this link la. 出生日期入新曆,time zone: china. 再入第一日m date,都係新曆. 上胎我係唔準,希望今胎都係相反, hehe!

大宅

原帖由 lomy1216 於 10-2-23 17:40 發表

我媽都係聽日拎湯比我飲呀...
"唔好止意99呀"..agree (唔好比c6見到)

我都同意阿媽係最好!因為流啡,阿媽又花膠,又阿膠,雖然飲到怕,但因阿媽成擔心機,唔想飲都飲晒佢!

大宅

原帖由 蔡夫人 於 10-2-23 17:54 發表
係呀, 我都有聽返來暈係仔多呀~~~
我都有飲mike及葉酸囉
但未開始食旦
生果就盡量啦
食多d 奇2果同埋apple

唔上胎好似無暈but係仔,今胎有, so係仔or女? 唔記得係咪最快10周11周就知係仔定女(淨係記得oscar前已知)?

大宅

rarafish,
我上胎有飲過薑茶,不過唔得,可能太勁,等我試下你個方法先! 我上胎今胎嘔程度差唔多,but今胎成日暈,辛苦過上胎呀! 希望你星期五見到閃閃就唔會發惡夢(做阿媽真係慘,又要辛苦陀,又要成日擔心阿b有事!)

釘釘,生日快樂!

蔡夫人,一定唔駛等到16weeks, oscar時已經好firm係仔定女. 不過就唔記得有無早到10,11weeks就知!

大宅

原帖由 PIG1031 於 10-2-23 22:21 發表

恭喜你!!!
十月懷胎真係好似過五關斬六將, 我地大家都要加油呀!!!

thank you ar! 生仔真係過五關斬六將, 有閃閃都係第一關,之後就係oscar啦, 又要擔心啦....

大宅

原帖由 cklove 於 10-2-24 11:21 發表

我都驚緊oscar呀..話說我結婚時冇做身體檢查,諗住生bb前先做..點知又好快地意外有左,睇黎我會驚十個月囉..希望阿b健康啦..

未驗到有bb前的一個星期有朋友生日,飲左兩杯酒,而家先知酒精可能會搞到bb腦部發展,我好 ...

唔駛咁驚,2杯酒又唔係2枝,有bb前一個星期先著緊床,你而加bb開始發展心&腦等係最緊要. 咁你book咗oscar未?

大宅

原帖由 cklove 於 10-2-24 11:28 發表

未呀,我諗住星期五去私家度檢查時問下e生佢o個度做o唔ok定係我要book威院o個個...你book左威院??

我book咗威院,你打去book咗先,之後再決定係唔係威院做,威院好多人book架! 威院係oscar鼻祖,應該會好d.

大宅

原帖由 estherangel 於 10-2-24 11:30 發表
請問花膠湯應該落d 咩料落去煲呀?

我淨係用雞湯+冬姑+花膠.

大宅

原帖由 estherangel 於 10-2-24 11:33 發表
cycream

乜而家12週已經可以照到係仔定女呀? 真係好快呀~好期待呀~

yes, 我記得上胎oscar時醫生問我知唔知仔定女,我都已知係仔仔,因為做oscar前個week,c+都講咗7成以上係仔仔. 如果bb位置無阻住,就可以見到生殖器官, b仔係jj, b女係3塊葉, haha!

大宅

原帖由 蔡夫人 於 10-2-24 11:47 發表

冬姑唔係濕架咩?~?~係咪唔好食咁多呀!???

我唔知bor, but我淨係飲湯同食花膠,都唔想食d姑.

大宅

原帖由 isapk 於 10-2-25 14:47 發表
hihi..
我係第1胎呀, 預產期係10月22日,而家5WKS 幾~
不過我有D啡色分泌,醫生俾左1星期假我休息呢~
我會小心喇~ 希望B仔無事~

咁你多d休息! 我都流啡2weeks,but醫生無寫假俾我,日日要捱住返工.

大宅

原帖由 天兒 於 10-2-25 16:47 發表

不如book咗健康院先喇,因為要排架,再搵私家keep住做checking。

both 一齊book,出名c+要等超過一個月. 我個c+新症等6weeks,而且你老婆已過7weeks,係時候check bb心跳! 另外,有無食葉酸同孕婦維仔命? 呢2樣係醫生basic會叫大肚婆食. 總之,咩都book咗先. 仲有如果高齡, book埋oscar!

大宅

原帖由 Doobi 於 10-2-25 18:01 發表
請大家教一教我怎樣POST 條TICKER 在BK呀???

去右頂"觀看帳號",入去控制面板->編輯個人資料->個性化資料->個人簽名到post你條ticker既link上去.

我用lilypie, format起頭係[url=http://lilypie.....] 如果format錯post唔到架!

大宅

原帖由 pugpug88 於 10-2-25 21:05 發表
好開心呀~~
我今日同BB第一次見面啦~~仲見到閃閃呀!! 醫生話一切正常, 好開心呀!
三個星期後又再見BB啦

恭喜晒!

大宅

原帖由 蔡夫人 於 10-3-1 17:26 發表

睇你好無彩數囉, 有d 就會安排, 有d 就話未必會有, 到時再通知呢...佢呢句野好虛無飄渺呀, 所以我唔會博囉, 我寧願早少少book dr去照好過, 又要平又要好, 都係朋友介紹去我巫dr度照....因為佢都算平, 但超full囉, ...

我上胎係聯合產檢,佢地有幫我照結構. dr巫係唔係巫少慈?我上胎幫親佢照4D, but我阿仔成日爬係度,都唔係睇得個樣好清楚. 所以仲考慮今胎照唔照4D!

大宅

原帖由 Fox1111 於 10-3-4 10:50 發表
各位媽媽,等我報告吓,我尋日去咗覆診呀,bb 8w6d 大, 2.2 cm , 仲聽到佢強而有力既心跳(嗰一刻由心到笑出黎), 不過姑娘話我有小小蛋白尿, 醫生就話暫時唔使理,只要血壓唔高就可以, 但係我朋友話有蛋白尿就要戒口,要 ...

congratulations! 為咗小b你就戒口啦! 努力努力!

大宅

呢幾日晚晚嘔,尋晚又1點醒瞓唔返. 日日暈,口苦苦,胃痛,失眠,嘔,好辛苦呀! 終於明日d人點解會因病厭世! 有時真係唔舒服到想死! 快d過埋3月份啦!

大宅

原帖由 flower28 於 10-3-4 21:11 發表
我諗我係最後一個報到既人,因為其實我既預產期係11月4日,但係因為係第2胎,所以好可能會早啲生,所以都嚟呢邊報到先啦!
唯怕大家會唔歡迎我,依家就送上見面禮先!就係一個好好既食物網介紹俾大家睇吓,佢有齊唔同食物既 ...

歡迎歡迎!

首頁
12345...8

尾頁

跳至