親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-17 10:49
回覆 國民A 的帖子

沿地鐵線的話,一般遊客必去景點都係明洞,東大門,新川梨大,樂天世界呀咁。
我都係農曆新年自由行初五去初九返, 因晚機到早機走, 頭尾只有三天full day. 其中一日會跟local tour滑雪. 其餘時間想去景福宮, 鷺梁津水產市場, Nanta show, 飲飲食食咁, 請問點plan 好呢?

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-17 18:08
如果去景福宮的話, 附近有一間食韓國宮廷餐 (餐廳名叫" 山內里", 國安站三號出口, 需預約계동본점 02-747 ...
多謝您回覆, 想問下土俗村人蔘雞值得去食嗎?

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-18 11:05
回覆 YM 的帖子

我未試過. 不過我知好多旅遊書都推介, 你可以試吓.

麻煩您幫忙睇下呢個行程ok嗎?

Day 1 (14/2)

Arrive Seoul 08:00pm

Day 2 (15/2)

明洞 > Nanta >首爾站樂天
supermarket

Day 3 (16/2)

Skiing dinner at 明洞
街頭小食

Day 4 (17/2)

Breakfast > 景福宮 > 土俗村 > 鷺梁津 

Day 5 (18/2)

Fly back to Hong Kong 10:50am

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-18 12:47
你的行程得很鬆散, 我怕你一早行晒無地方去, 可以再加多啲景點或行街點到時自己ADJUST

NANTA有好多場, 你 ...
Nanta 想係明洞睇 5點場然後係明洞行街dinner. 樂天應該預幾多時間行呢?我知明洞都係一間樂天. 兩者有何不同呢?
http://www.seouleasy.com/skitour.html
滑雪我係住係seouleasy亦都係join佢地一天滑雪團, 預計解散時間為19:30-20:00. 想問下我同奶奶唔滑雪,only陪老公&小朋友去整天會唔會好悶呢?

有無其他景點推介? 麻煩可以的話幫我整理下行程表, Million thanks!

大宅

Sfleung0721 發表於 13-1-18 13:33
如果去滑雪場我都唔會滑雪睇住奶奶, 照您咁講, 我會陪奶奶去行吓街。又或者全部都唔滑雪, 嗰日同我囡去溜冰場玩算。樂天好似有個大溜冰場?如果有我囡可以溜冰, 而我地就可以 shopping, 係food court 食野.

因為帶住老人家唔敢帶佢去得太多景點, 行路太多佢會辛苦. 睇風景文物, 行下百貨公司咁, 食下野, 佢鐘意食海鮮, 所以帶佢去鷺梁津。我囡十三歲佢鐘意kpop, 佢會想睇下d souvenir, teddy bear museum值唔值得去?shopping買衫買skincare呢d 未必會做.

首頁

尾頁

跳至