自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

夾硬俾都背脊骨落啦,俾就要,唔俾就算,依個年代有幾多個年輕人會願意照顧父母?做好養老準備好過,錢銀方便各顧各,現實就係咁殘酷

公爵府

sn0629 發表於 23-10-16 07:19
你朋友嫁咗本身有冇比錢父母?我認為如果你朋友個囡由細到大都見住媽媽個個月比家用公公婆婆,就應該知道自 ...

認同呀,樓主朋友要為晚年打算了,第日身體出事個陣,依個女應該係唔會理父母個種人

公爵府

大pat豬媽 發表於 23-10-16 08:21
我朋友話,當初要佢個女比$6000家用係試探個女,佢地感情好好,佢諗住個女會答"好"就同個女講唔使比咁多。或者 ...

你朋友傻豬囉,仲乜要試探?用得試探依招就証明佢唔多信任個女囉,我個仔都畢業出黎做野,一齊生活,我地係開放式討論家庭負擔問題,唔會開口要求俾幾多先合理,只需要佢負點責任就可以,佢自己主動話幾多就幾多,咁樣起碼冇傷感情,另外佢仲識得第一份糧俾左少少錢我買野食tim, 亦買禮物俾妹妹,所以家用問題係好尷尬,要傾,但唔好set價錢,睇仔女能力

公爵府

cy101 發表於 23-10-16 10:21
要六仟…太多(係呢個case), 直情唔使儲錢!

搵2萬要俾6千,出黎住同基本生活開支分分鐘都唔夠用,唔洗借錢已經好叻,唔好唸儲錢了

公爵府

木土土 發表於 23-10-17 12:07
工係佢返,錢係佢搵,佢收人工先係天經地義,點洗亦有佢自由。
點解佢要講出他用錢的實際計劃?是否唔啱聽 ...

岩,仔女搵幾多錢點洗係佢既事,長大左要自己學理財,唔可以干預或者話幫佢儲錢等等……家用俾幾多就仔女自己預計,父母不而開口要求幾多銀碼,屋企開支一直都係咁多,唔會因為仔女出黎工作就變多左支出,做父母有時要體諒仔女能力,仔女亦要明白自己長大有能力賺錢時要為家庭付出一啲咁解

公爵府

Astra00 發表於 23-10-17 13:06
我就早好多醒覺,知父母重男輕女,所以對父母感情很淡泊,不會好上心。只做基本野,咁就算了。留時間金錢 ...

我就冇你咁早醒覺,早兩年患癌先至睇清楚,我死蠢又心軟

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊