自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢排好多人講移民, 講香港

背景: 兩公婆未移民前(其實係回流)向香港有車有樓有工人亦有几好的收入(公營機構中層), 小朋友們於不錯的主流學校就讀, 朋友知我決定放棄以上一切時, 有一萬個為什麼... 從來都政治泠感但黃雨傘運動郤上街坐了兩日..

回流兩年, 一切重新起步. 彷彿由天堂跌左入地獄

頭兩年既日子好艱辛, 好難過, 每次一聽 "高山低谷"都會喊..

交通-

香港: 有得揀, 你可以揀的士, 小巴, 巴士, 地鐵, 或者自己架車

加拿大: 你基本上只會用自己車, 無車無腳無朋友. 好處係, 感覺乾淨D. 但無論你放工几攰, 你都要頂住打開對眼, 小心楂車..

學習:

香港: 好大壓力但至少教埋你德行, 禮義廉恥. 實行專科專斆(即中英數唔同老師)

加拿大:

一個老師跟足一日, 除左MUSICGYM之外, 有青任既老師需要好多既時間去備課..(如果你遇到的話, 真係會好開心)

PUBLIC學校輕鬆,但難聽D講係你死你賤, 遇到D不負責任的老師可以請足8個月假, 然後你既小朋友就係由代課老師教, 但代課通常冇HEART..

禮義廉恥? 請你自己向屋企教, 而家仲要話你知.. 父母二人, 可以係由男女, 由女女或者由男男組成, 係無問題

我周邊比較有學識有要求既本地父母, 好多係比錢讀私立學校

生活:

AFTER SCHOOL CARE, 比個地方你由3點几放學後留到6, 每一個小朋友收港幣3000.

屋企既所有家頭細務都係自己做, 剪草剷雪洗地掃地洗碗煮飯上上下下都係自己黎.

電視PLAN, 手提電話PLAN, 必需要的保險比起香港..都貴好多

治安:

香港係自己地頭, 基本上你唔去埋D "三山五岳"既地方,都好安全

加拿大: 咩人種都有,好雜, 不時唔知邊度就有人開槍或者用刀隊死人, 仲未計好興爆入屋打刧..

住屋:

地方好大,好多空間, 但樓價一樣好瘋癲. 唔好忘記, 住得大洗得大, 所有野都係錢.

政府:

政府話咩就咩, 几時到你嘈. 嘈都冇人會理你. 大痳己通過合法化還有同性婚姻..用立稅人既錢去收容難民, 補貼營運有問題的公營機構等等等..

可以好似香港咁道理向自己度就理直氣壯或者咩都投訴得一餐, sorry, 外國係無道理講既.. 唔係你有道理就講得通. 你只有硬食.

唯一係我覺得外國比較好小小既只有.. 食物質素

~~此帖純屬個人分享, 唔好挑機問我.. 咁你番香港囉, 移左民仲向到囇等等~~

maywong288    發表於 17-4-9 22:40
wcpcelia    發表於 17-4-8 18:10
mandychan0510    發表於 17-4-8 15:06

子爵府

回覆 fishfish121 的帖子

其實每個地方政府都因應當地文化同社會去定立同組織一套適合自己社會既法則.. 香港其實都唔係咁差..

maywong288    發表於 17-4-9 22:40
Chirley    發表於 17-4-8 22:39

子爵府

回覆 LMCK 的帖子

我都係申請我老公的, 申請左就係居民, 可以工作架.
不過... 唉.. 比我再揀, 我都唔知點揀..

子爵府

回覆 Kanyin 的帖子

係.... 我同老公都用左兩年時間去打入主流市場.. 叫自己唔可以放棄, 老實講, 每一步都得來不易..

maywong288    發表於 17-4-9 22:42

子爵府

回覆 CathyChan1126 的帖子

自己知自己, 我相信用廿年時間都唔會習慣. 但路己行, 一定會繼續向前, 直到有一日我可以自由身, 希望可以番香港.

maywong288    發表於 17-4-9 22:42
mandychan0510    發表於 17-4-8 15:05
i_jdg    發表於 17-4-8 01:24

子爵府

回覆 BBgaga 的帖子

係, 其實係冇得比, 不過向第二個國家過左兩年..
就發現香港人其實好幸福.. 大家應該多愛自己既家.

maywong288    發表於 17-4-9 22:43
woodpecker    發表於 17-4-8 01:26

子爵府

回覆 fatfat0423 的帖子

好老實, 當年我向加拿大係無鞋挽KAT走咁番香港
同自己講過, 我呢世都唔會番去..

冇細路, 我都唔會離開,, 希望我地兩公婆既心機無白費..

子爵府

回覆 graceyung 的帖子

本身有加藉

走, 只係想小朋友將來有得選擇..

子爵府

回覆 aibaba 的帖子

廿年前真係好小聽人話去私校, 我間中學都好多有錢人, 但我眼見的今天, 基本上我個圈子 (醫生級) 的下一代 (唔係中國人圈子), 真係全部都去哂私校.
而我所經歷的小學教育, 真係不敢恭維.

政府係一人一票, 但又如何, 睇唔到選出黎的政府有多好.

治安好唔好唔係講出黎, 我都係聽收音機的新聞報導先有呢個結論.

當然, 我都有朋友好適應呢邊生活, 一番香港就嗌哂話唔習慣香港既各樣.

子爵府

回覆 mrscheung 的帖子

呢D係香港好基本既野, 無論家庭定學校都會教比小朋友正確既觀念..

子爵府

回覆 MM6 的帖子

只係想比小朋友將來多一個選擇..
我以前係高中先向加拿大讀, 其實唔知小學係點運作..

子爵府

回覆 aibaba 的帖子

我真心問, 唔係撩交嗌, 冇冒犯既意思
你言語間都唔太buy加拿大既教育政府民生, 覺得香港好, 點解返去?

->其實我唔係完全唔buy加拿大既教育, 只係大前提係你要個年遇到個比較盡責既老師先得,因為老師既質素好參差. 好似我對小朋友今年好好彩, 兩個CLASS TEACHER都十分之好, 我直頭係感激佢地做得好用心. 但真人真事, 有D老師會BLACK FRIDAY請兩日假,個個家長都覺得佢係去SHOPPING RATHER THAN真係有事請假,(佢有前科), 同一個老師明明教錯數, 堅持自己啱, 又用F WORD鬧D小朋友.. 仲有好多好多例子..

然後, PUBLIC SCHOOL開始教小朋友, 父母可以由唔同性別組成,呢D"父母"係可以有下一代, 方法係領養,我接受唔到 個制度容許調亂最機本的自然生育系統, 難度有一日佢地話父母可以係人同狗合成的都得?

但我路已行,就繼續行落去啦。

至於民生,我只係一名蟻民。管好自己個家先啦。反正今時今日,向邊度都係無謂反抗。

你一定要覺得一個地方好你先想下一代響個度成長。 我堅持錢都唔搵要返去因為我buy加拿大教育(我唔知而家係咪變得好差啦,我啲女未入學)
->其實我只係想比佢地將來多一個選擇. 到時佢有得揀向香港發展定留向加拿大發展. 我認為只要努力, 向加拿大用十分力, 將來可以有9分回報. 但香港競爭力太大, 比10分力都未必有7分回報

你係公民, 子女已經係加藉, 咁點解唔等佢地大個先送過去讀?或者大個佢地自己決定要唔要響個邊發展呢?

->從前眼見太多例子令到好多家庭家不成家。我身邊亦有個同學以前父母向香港佢一個人黎讀書,親戚管唔到咁多最後因為意外死左。送佢最後一程個日,佢父母係如何心碎既樣,我仍然歷歷在目,所以我一定唔會行呢D方法,仔女係要自己教自己管。  

子爵府

回覆 MM6 的帖子

其實唔係加拿大又完全唔好, 佢亦都有可取既地方..
想比佢地將來多一個選擇意思係..
到時佢有得揀向香港發展定留向加拿大發展. 我認為只要努力讀書, 向加拿大用10分力, 將來可以有9分回報(以入唔入到大學咁講). 但香港競爭力太大, 比10分力都未必入到想入既大學..

子爵府

GillianChung 發表於 17-4-7 23:31
係喎,睇你口吻似後悔返去,其實你以前都喺嗰邊生活過,都知道係點架啦,唔中意嘅話又何必移居返去呢?小朋 ...
哈哈.. 可能好難有人信, 我唔中意既程度係, 我直頭冇左90%記憶到底我係點過個几年..
不過而家人大左, 重點係自己既家庭同小朋友,, 所以就算几唔鐘意, 都會好好去適應同享受一D值得欣賞既事物, 而從前眼見太多例子令到好多家庭家不成家。我身邊有個同學以前父母向香港佢一個人黎讀書,親戚管唔到咁多最後因為意外死左。送佢最後一程個日,佢父母係如何心碎既樣,我仍然歷歷在目,所以我一定唔會行呢D方法,仔女係要自己教自己管

子爵府

回覆 redhot 的帖子

係家, 要學識去享受一切, 反正都係蟻民一個. 人生好快就過, 同意要活在當下.

子爵府

回覆 GillianChung 的帖子

我都係多倫多..

子爵府

cool2000hk 發表於 17-4-7 23:15
南非先勁,我識有個人回流因為佢有次揸車停嚮紅綠燈口,比兩個黒人用槍指住個頭搶咗架車,佢屋企怕怕成家回 ...
比到去南非... 我真係冇膽..旅行都驚, 莫講話長住...

子爵府

回覆 GillianChung 的帖子

今日既香港的確係有好多令人灰心既地方, 但勝在仲有蘋果日報, 有咩佢第一個話你知..
算啦, 都係個句, 反正只係蟻民啫..

子爵府

wantaima 發表於 17-4-8 00:04
2年前比人誤導,以為香港係亂世(估計)
醉過方知酒濃,失去方知珍惜!
...

哈哈.. 誤導我既人係我自己.. 但我同老公經過努力由零到可以安定落黎, 唔洗憂柴憂米又無因為生活而抑鬱, 我已經好開心好自豪

不過呢叫几啱.."醉過方知酒濃,失去方知珍惜"

子爵府

LMCK 發表於 17-4-8 00:10
申請左就係居民, 可以工作架 -- 我唔知呀, 我老公係咁講.
加上而家果邊同性婚姻合法化, 我更加唔會比d仔 ...

咁你要睇定兩位公子個性取向先好安排回流... 其實同性戀冇問題, 我都冇歧視. 不過唔好推廣比D小朋友覺得 "好正常'' 丫嘛..

首頁

尾頁

跳至