時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

szesze_lam 發表於 19-11-21 10:27
首先,係反省,唔係反醒

只要你知道哩場暴動的政治目的,就會明晒

多謝。會再咀嚼一下。

子爵府

mamee 發表於 19-11-21 10:54
但後果就等如係「岩」?吾需要負番責任,所以警察吾應該執法咁?

唔係咁意思。。無需要斷章取義

子爵府

cbeyond 發表於 19-11-21 12:03
講緊黃c嗎?
現時暴徒燒人, 完全破壞社會, 看看彌敦道變成點
點解從來無黃c講過一句公道說話

冷靜d先。
咁我認同你,任何人不論黃藍,只要犯法就必須捉拿坐監。

子爵府

yingdash 發表於 19-11-23 02:48
樓主,我只想回應一下對「多人自殺」既睇法。
其實香港最少有100萬人既精神是不健康的(呢個你可以上網搵吓 ...

認同。亦唔可以將全部個案推哂落黑警到。只係有某一些特別可疑,例如全裸跳樓個自殺手法好不尋常。

周同學既傷勢同向下跌/跳一層既效果好大距離。

多謝你同好几位平和既回覆。

再重新,本人仍然係黃但想抽身步向中立。唔係之前好几位一開口就鬧既”扮中立” 既死曱甴。

子爵府

deco99 發表於 19-11-22 08:22
我唔係好同意你嘅因果論,你有無睇台灣資深媒體人士果個視頻?我好同意佢,對政府有唔滿,可和平上街可投 ...

同意。前線既過火違法行為係應該受到制裁。另一方面,警察扮示威者警方已經確認左。只係全部蒙哂面,到底係咪100%黃絲作既破壞,會有保留。

亦正如jm講,3萬個警察都唔一定個個好,我相信有好警察,亦相信有黑警。黃絲亦然,一定有人立壞心場。

子爵府

pumpumpurin 發表於 19-11-23 08:25
有人死就入警察數,你仲講先己中立?

想理性分析,請任何事都有証據先下定論。

我無講過個d自殺/死人係警察做。但警方決定無可疑就令人好可疑。

另外,我一早表明我係黃絲,但理大件事之後想抽離、檢討同希望可以步向中立。

中立既意思係兩邊都唔認同,認為双方要停止武力。

子爵府

榮盛 發表於 19-11-23 08:31
都係去翻個人理解習慣問題,
有d人理智d,有新資訊會睇多幾份,會o係心度疑惑,唔會即時情緒波動,
有d人一 ...

我就係唔想不停睇不停睇另到自己成為第二類。

無論我之後有咩政治立場傾向都好,我都冇可能同藍色一樣嘅諗法要啲曱甴全部死晒,佢地始終係香港人。就正如我之前几嬲都好,都講唔出黑警死全家呢句。

子爵府

deco99 發表於 19-11-22 08:23
五大訴求真係缺一不可?你哋反修例都係為維護香港法制。如果特赦暴徒,咁仲有法治嗎?如果一群人有要求就都 ...

我都希望做到黃絲既文宣,勸到d後生去停。唔好傷人唔好摧毁自己/人地前程/生命。

既然香港條路注定左係咁行,不如順住去行。有d野,唔係佢地可以改變。自己成為左政治棋子都唔知道。

子爵府

cbeyond 發表於 19-11-23 08:58
搞清楚, 係黃c想警察全家死
藍的想全部暴徒受法律制裁, 坐監。
當然, 要做曱甴, 令自己在危險地區, 有死傷 ...

唔係架。好多藍絲真係想d前線死,亦覺得佢地 死不足惜

BK都睇唔小。莫講fb個d。

子爵府

榮盛 發表於 19-11-23 09:05
你咁樣,點做合格黃呢,,,
你都係搞清楚,黃好多時靠情緒不停支持強化,所以,721,831,盲眼,性侵,被 ...

係。。有時我都唔明。何必呢。。。

我就係咁樣日日不停掙扎。。來來回回。。。好辛苦。

見到黃絲做違法嘅事好傷心
見到藍絲做傷人嘅事好傷心

大家都錯。大家都錯。

子爵府

fatorc 發表於 19-11-23 09:45
死做人連家屬都無,你地應該先去死試試,睇下點樣做里d假新聞啦

照呢個邏輯

應該係叫自己個仔去試下死 然後就會明點解無家屬

子爵府

cbeyond 發表於 19-11-23 09:11
大家見到暴徒咁破壞香港, 傷害市民, 激動咁講啫。
專登就去襲擊警察, 圍毆市民, 呢d就真係想人死
上得暴亂 ...

多謝你係一個唔會一心挑釁人既藍絲。

好几個一黎就塭交嘈都無野好講。

佢地根本唔會試下了解另一d諗法。真係難免惹起紛爭。

子爵府

cbeyond 發表於 19-11-23 10:10
我係呢個主題問左幾個問題

暴徒若是學生

我答。

是否有錯? 有
是否要接受法律制裁? 要
要坐監? 要

呢個post去到27頁了, 話自己反暴力, 中立的人, 唔該出來答答

子爵府

榮盛 發表於 19-11-23 10:42
「不割席」「缺一不可」即講到明
「盲撐」「唔會傾」,
所以成日話「沒回應」係笑話,係要指定答案,

做邊一邊既人都唔可以唔清醒。興幸你都係其中一個肯討論既人。

你睇下d回覆,对立既都唔係個個理性,d人根本接納唔到人哋會想多了解多討論。我作為一個黃絲睇到嘅嘢梗係根據我所相信嘅事寫出嚟。佢地劈頭一句叫你去死叫你曱甴話你扮中立,咁仲有咩好講。社會嘅分化唔多唔少都係靠呢啲人所賜。而呢d人黃藍都有。

子爵府

Yeungirene 發表於 19-11-23 11:16
回覆 melisa 的帖子

一向覺得黃人比較情緒化粗暴,藍人比較理性冷靜,但最近發現其實藍人已忍無可忍,輕則 ...

多謝你有句中肯說話。

子爵府

treebear 發表於 19-11-26 09:55
樓主的確要好好反醒自己,如果已為人母更唔好將仔女教育成「為達目的自己(或無視)殺人放火」影響我哋大衆嘅 ...

或者你無需要唔同po覆我兩次。

你曲解哂我既觀點。亦無意理解就不需繼續討論。

首頁

尾頁

跳至