自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

skmibb 發表於 17-4-9 12:25
啊!我啲親朋戚友冇夜生活。

所以唔係自己無見過就等如無。

留意多d,了解多d個環境先知要點樣調節自己去生活同教下一代。

子爵府

GillianChung 發表於 17-4-9 19:10
睇新聞話2018年內會合法化,其實我都好唔中意,始終係毒品一種...

其實未合法化已經好易得到。合法化後就更容易。我聽過收音機解釋政府既其中一個立場,既然係咪都咁多人食,合法化左佢,錢就可以係政府賺。。

子爵府

GillianChung 發表於 17-4-9 18:35
其實有錢喺外國都可以請工人,但工人人工同當地人人工一樣,所以一般人都唔會請
...

其實有錢可以洗得鬼推磨。。但而家係講緊一個香港中等家庭去至到外國既生活。下下話有錢可以如何如何,根本有錢就無所有問題啦。何鴻生向Toronto 有間古堡屋,佢一定唔會擔心家務既問題。

我朋友兩公婆向加拿大讀書後工作,塭到錢,但決定唔請工人,唔係份工人錢俾唔起,係呢度既法例工人朝9晚5,個d時間小朋友都番哂學。。所以佢地只可以選擇俾更貴的學校daycare。。好多因素唔係只可以用錢去行量。

子爵府

redhot 發表於 17-4-9 21:23
我又嚟插嘴搭訕……

以香港中產家庭嚟計(例如家庭收入十萬左右),其實香港嘅生活質素好啲?定外國呢? ...

呢個題目,用千字文都答唔到。。太多因素影響。。

我自己都未有答案。。

子爵府

jojodic 發表於 17-4-10 00:10

我覺得而家已冇一個時間唔多強國人

外國都好多大陸人。不過好多係十分有錢的大陸人。

有錢無錢都好。我以前中學都識好多國語同學,佢地其實全部都好好。

記得向香港,向地鐵讓座俾我(大肚中)的都有大陸遊客。

子爵府

jojodic 發表於 17-4-10 01:06

都同意,我都明白你意思,只係文化唔同,有時大大聲聲咁, ...

我明。迫起上黎真係會讓人好燥底。。。

子爵府

回覆 SweetPanda 的帖子

多謝你既資訊. 有機會等我研究一下.
同意private school都有好多唔同level, 某個圈子入面讀既private school既小朋友父母好多都係專業人事.

我普通人家, 小朋友都係讀public school. 好同唔好既老師都遇過, 所以我覺得睇彩數.

子爵府

回覆 beho 的帖子

咁唔係自己身邊唔多就等於無... 前題係private school都有好多唔同層次..

我身邊都不少例子係讀private school, 好大部分都係普通家庭. 但我老闆 (本身係醫生) 既小朋友間private school既父母都真係好多醫生律師... 而我而家工作既圈子, 醫生們既小朋友都係讀private school. 其實我唔知教學上有咩分別, 只係睇到呢類家庭既就學趨勢.

我普通人家, 小朋友都係讀public school. 好同唔好既老師都遇過, 所以我覺得睇彩數.

不過佢地仍然係小學階段, 外國既好處, 高中先發力都未遲既.

首頁

尾頁

跳至