自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

copy from appledaily
我唔知之前有無人post過,希望大家都睇下!

【 本 報 訊 】 八 旬 婆 婆 與 菜 販 為 找 續 問 題 爭 拗 , 婆 婆 聲 稱 給 了 100 元 , 菜 販 堅 持 只 收 了 50 元 。 婆 婆 為 息 事 寧 人 , 欲 拿 錢 及 紅 蘿 蔔 離 開 , 但 數 塊 零 錢 掉 了 , 惟 有 在 菜 堆 中 尋 找 。 菜 販 疑 不 滿 婆 婆 將 蔬 菜 弄 跌 地 上 , 給 婆 婆 左 邊 面 兩 記 耳 光 , 更 一 腳 踢 向 她 ; 原 本 右 耳 失 聰 的 婆 婆 , 左 耳 膜 被 打 穿 。 案 件 昨 在 區 域 法 院 開 審 。

為 找 續 問 題 起 爭 執

被 告 歐 順 景 否 認 曾 打 案 中 事 主 。
現 年 46 歲 被 告 歐 順 景 , 菜 檔 散 工 , 已 婚 。 他 被 控 於 去 年 4 月 23 日 , 在 觀 塘 瑞 和 街 街 市 二 樓 菜 檔 外 , 襲 擊 81 歲 事 主 王 麗 珠 。 被 告 否 認 襲 擊 傷 人 罪 , 辯 稱 從 來 沒 有 襲 擊 事 主 , 反 而 兩 人 爭 拗 期 間 , 事 主 曾 用 菜 扔 他 。
年 屆 八 旬 的 事 主 王 麗 珠 , 外 表 看 來 較 實 際 年 紀 輕 , 聲 音 響 亮 。 雖 然 她 已 戴 上 助 聽 器 , 仍 聽 不 清 楚 別 人 說 話 , 須 坐 在 主 控 及 辯 方 大 律 師 中 間 , 聽 兩 人 大 聲 讀 出 問 題 。 而 她 每 回 答 問 題 後 , 均 面 帶 微 笑 。
事 主 稱 , 她 甚 少 到 事 發 的 瑞 和 街 街 市 買 餸 。 當 日 約 下 午 3 、 4 時 , 她 往 理 髮 , 順 道 到 該 街 市 其 中 一 菜 檔 買 「 6 蚊 一 揪 紅 蘿 蔔 」 。 她 因 為 沒 有 散 紙 , 給 看 檔 的 被 告 一 張 100 元 紙 幣 , 卻 只 找 回 44 元 , 於 是 跟 被 告 理 論 。 被 告 說 : 「 我 幾 時 收 過 你 100 蚊 , 我 收 咗 你 50 蚊 咋 … … 我 個 籃 都 無 100 蚊 。 」
事 主 續 指 , 兩 人 爭 拗 一 輪 後 , 事 主 心 想 算 數 , 打 算 拿 着 44 元 及 紅 蘿 蔔 離 去 , 惟 4 元 零 錢 不 知 掉 到 那 裏 , 於 是 往 菜 堆 裏 找 。 事 主 說 : 「 我 整 跌 佢 啲 菜 , 佢 就 擒 過 嚟 打 我 , 打 我 兩 巴 掌 。 」 事 主 即 場 示 範 , 被 告 如 何 打 她 。 她 說 第 二 下 打 中 左 耳 , 令 她 耳 朵 「 嗡 嗡 聲 」 。 當 時 有 兩 名 男 子 拉 着 被 告 , 另 一 男 子 擋 着 她 , 被 告 再 一 腳 踢 向 她 。

眼 角 及 大 腿 等 瘀 傷事 主 回 家 後 , 聽 不 到 大 女 兒 叫 喚 。 翌 日 , 大 女 兒 發 現 她 的 左 面 頰 「 又 黑 又 瘀 」 , 查 問 原 委 。 事 主 初 時 不 願 報 警 惟 其 後 因 睡 不 着 , 左 耳 仍 「 嗡 嗡 聲 」 , 大 腿 疼 痛 , 於 事 發 後 兩 日 才 報 警 。 經 檢 查 後 , 事 主 左 耳 耳 膜 穿 窿 , 其 左 邊 臉 、 眼 角 、 拇 指 、 上 臂 及 右 邊 大 腿 均 有 瘀 傷 。 案 件 今 日 續 審 。
案 件 編 號 : DCCC1114/08

菜 販 涉 打 聾 婆 婆 示 意 圖

1) 八 旬 事 主 王 麗 珠 與 被 告 歐 順 景 因 找 續 問 題 爭 執

2) 事 主 尋 找 4 元 零 錢 時 , 弄 跌 蔬 菜 , 疑 令 被 告 不 滿 爬 出 菜 檔

3) 被 告 掌 摑 事 主 , 其 中 一 巴 掌 摑 中 左 耳

4) 受 勸 阻 的 被 告 仍 一 腳 踢 向 事 主
資 料 來 源 : 控 方 案 情

子爵府

畀面勳章

我有時都會去瑞和街市二樓買菜架,點解佢地咁衰架,打人已經係唔啱,仲要打個八十幾歲既阿婆,好過份呀!
我之前好似係bk度睇過有人講過,唔知係咪呢單新聞呢?

子爵府

畀面勳章

thx!

原帖由 Sherryko9 於 09-3-18 14:32 發表
係好早前,元朗合益街市,好似亦是有婆婆給菜檔阿嬋推倒咁上下,後來又係報警,到告唔告得入就唔記得!

子爵府

畀面勳章

我想知係邊檔咁衰丫,請問有無人知道呀?

子爵府

畀面勳章

我成日都會去買餸架,如果妳問左,告知大家丫, thz!

原帖由 嗅屎忽 於 09-3-19 00:27 發表
我奶奶話觀塘某街市啲檔主好惡嫁,好多都有背景嘅,去親嗰度買餸,一係買,一係唔買,唔好多多事幹走去議價,不過唔知係咪瑞和街嗰個呢!? 等我聽日問吓我奶奶先。 ...

首頁

尾頁

跳至