自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hohoho36 發表於 23-8-7 23:44
只可以講,明明由細到大同佢關係好好,佢好錫我,我成日陪佢玩,同佢傾心事。但一個青春期就唔知發生咩事當 ...

放心,經驗之談,最重要keep住良好關系,過左青春期,佢自自然然會返轉頭。

最錯嘅就係因為青春期而產生衝突後,關系被破壞左,咁就算過左青春期,關系都唔易修補。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-8-8 08:01
我明呀。

我仔升小6, 佢英文差叫佢睇吓書,佢同我講佢好唔鐘意讀書,好憎睇英文書,鐘意做紮鐵

佢講下啫~細個嘅時候我夠過要做太空人,醫生,最尾咪又係做個普通文職。

佢會同你講佢真正諗法是一件好事, 如果唔合你嘅價值觀,你就打壓佢,講下反話諷刺佢,日後佢唔再講你講真話,什或唔再講野比你聽,咁咪仲衰。

珍珠宮

hohoho36 發表於 23-8-8 11:03
感覺自己有些抑鬱了

明白你嘅。

你要理解,青春期的心理變化並非孩子自己可以控制,就等於我地period來時心情會唔好,更年期會脾氣暴燥一樣,唔係話控制就控制到。其實當時人都好無助,唔想但又會被情緒控制左。

可幸是,青春期只是一段短時間,家人如果明白佢地,不要將件事睇到咁大(例如養到你咁大,對你咁好,但你又咁對我。。。之類), 少點嘮叨,讓佢地慢慢過渡,事情並不是想像中咁壞。

呢個時期,父母同樣係大挑戰,我嘅經驗係少d理佢地,不要執著他們一時三刻的態度呀/生活習慣等,自己又會舒服d, 慢慢他們亦會改善。

珍珠宮

YolandaTam 發表於 23-8-15 18:12
但係無論係青春期、經期或者更年期,當事人有責任解釋返㗎喎⋯⋯要慢慢學習吓唔好將人哋當出氣袋先至得㗎 ...

最理想當然是這樣。 但現實會有情况是當時人不明白或不理解/或不能自控。人際關係並不是是非題,縱使自己再明白,做得再好,當關系做唔到理想效果,想改善的一方真係要做d野,或改變一下心態。

最重要是結果,那個是自己親人,縱然要自己多行幾步,都是願意的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊