自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

是否羡慕要睇在什麼階段,仲捱緊當然羡慕無仔女個d, 但仔女已成長個d呢?反而想知道,得1個已成長的孩子的父母,是否會羡慕有幾個孩子(孩子已成年) 的家庭?

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-1-6 14:06
一啲都唔羡慕,成年仔女會為照顧父母等家庭事鬧交不和,父母有資產又會爭,見得多,超煩。得一個煩少好多
...

應該係咁啱你識個班朋友係咁,我老公好多兄弟姐妹,我好多同學都係多兄弟姐妹的,而家父母老左,做節一大班人出來食飯好熱鬧好開心。

珍珠宮

KOKOMAN 發表於 24-1-6 21:02
有羡慕㗎,尤其有女兒的更羡慕,現在諗返起,一係唔好生,一係生兩個,最好係女大仔細。
...

好完滿喔

我本來好想生三個,兩仔一女,結果只有仔無女

珍珠宮

csc1016 發表於 24-1-11 09:05
我兩仔(孖)一女,相差兩年。
兄弟姊妹有時打交爭嘢,不過有時又好friend,朝早打完夜晚又攬住一齊瞓,都 ...

好羡慕,家裡多些孩子,熱鬧好多。

到孩子長大了,回家食飯時拖男帶女一大班人,好開心的

珍珠宮

是是但但 發表於 24-1-10 21:49
係,小學係惡夢既開始。

其實最開心係幼稚園階段,唔會bb咁唔識表達。幼稚園時小朋友同父母開始識交流, ...

重點係你的小孩而家在哪個階段先?我的孩子已成年,睇返轉頭,以前嘅苦就係今日嘅甜。 我好懷念佢地好需要我嘅時期。

捱緊嘅時候當然覺得係人生最痛苦,過左之後就好彩人生有這份經歷

珍珠宮

是是但但 發表於 24-1-11 12:34
不過你都講得岩,其實每個階段都有辛苦時刻,捱過了又會回味甜蜜時候。
其實脾氣臭都未至於頂唔住,擔憂佢 ...

其實孩子青春期心裡都好多不確定性,好多不安,但又唔知點表達,父母亦未必可幫到手,真係會有脾氣,就好似我地懷孕時/湊仔時/更年期時,有時都唔知點解想發脾氣。我由得佢發下,唔會同佢口舌之爭,減低小事變哎大交情况

去到中學,父母真係可以試下放輕d孩子,好多野佢地情願自己解決。父母而家係最好時機找回自己嘅人生,無需只圍住孩子轉,孩子亦想多些自由。

好快,佢地有自己生活,生活細節唔再需要我地,只係問一句今晚返唔返來食飯 到時你就可以享受到自由。。。。加一點失落

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊