自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

singdream 發表於 21-5-2 19:35

係啊,首先我要講明我唔係YC,我鍾意自己國家。但去到2047 ...

2047呢個問題其實政府之前已經回應過好多次,跟進工作亦都一直做緊準備緊,亦一路都有續批緊超過咗2047既期,其實根本無需要擔心呢啲

契約續期
https://www.landsd.gov.hk/tc/land-disposal-transaction/extension.html
立法會二十一題:土地契約的續期事宜
https://www.info.gov.hk/gia/general/202104/28/P2021042800309.htm

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-5-2 20:29
始終2047後過左所謂50年不變既期限
而政府現時做法只係按照政策續租、而唔係立法通過現時做法
有擔憂都無 ...

咁呢樣我更加唔擔心啦,如果2047香港啲地全部變哂國家政府既,佢收地既話賠一大筆錢俾我哋搬咁咪仲好幾多大陸農村戶都期待政府來收佢哋啲地跟住發達呀,你係正正常常既根本唔需要擔心俾人「充公」囉

侯爵府

koala904 發表於 21-5-2 16:28
我好無用,而家4字頭仲未上到車,希望50 前可以上到啦,一生人買唔到一層樓係遺憾黎
...

其實你儘量試吓每次都抽吓白居二名額吖?可能俾你幸運抽中可以唔駛補地價買綠表居屋/公屋

侯爵府

lalalumlum 發表於 21-5-2 21:11
依家黃竹坑新樓盤晉環約$29000至$30000呎,一房都要過千萬

呢個盤真係好痴線,3百幾實呎賣$11xx萬管理費應該都唔平

侯爵府

lalalumlum 發表於 21-5-2 21:50
相隔三十年嘅港島港鐵樓盤喎,第時仲有一個大商場喎,周圍都有國際學校,近金鐘,近海洋公園,近深灣遊艇 ...

1100萬應該都買到海怡6百幾呎細3房吖,其實出面都好多未住過人既半新盤可以揀,不過有啲人真係有全新一手樓+地鐵上蓋情意結既,呢啲真係無嘢好講我自己就接受唔到俾過仟萬出來要住3百幾呎咁細咁屈就囉… 幾靚幾方便都係咁話

侯爵府

Ovingyp 發表於 21-5-2 23:08
2047 續期安排, 唔會幾年前至公布, 可能 2030 已經殺埋身。

根據美聯資料, 2017年住宅物業總市值 7.8萬億 ...

又唔駛等到2030既,今年至明年就會分階段殺到埋身啦(睇圖)我#150樓 有link你可以去睇吓

侯爵府

Ovingyp 發表於 21-5-2 23:38
你唔好嚇我啦,我已經賣緊啦,賣唔切呀。

係啱啱喺28/4既政府新聞稿來㗎,無嚇你

侯爵府

幸運是對手 發表於 21-5-3 13:11
用白居二買二手居屋或公屋,樓齡過了廿樓,無得攤長來供。

但我見其實睇新聞都仲見到有100萬左右既新界未補價開放式公屋成交呀,樓主如果只係想完咗個心願有間養老屋都ok吖,就算只按到6成/短年期,其實都唔會供得好辛苦

首頁

尾頁

跳至