自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

芒果米池 發表於 24-3-1 13:26
中產係咪每月over5萬以上,仲要有供滿嘅物業?大部分人只係夾心,冇資格拎政府資助,又未到好有錢。
但夾 ...

我成日都話,如果以房署「公屋富戶政策」來做標準去計,一家三口月入超過$122,050 / 四口$154,750(要遷出公屋),先至為之夾心階層囉,你話政府離唔離地呢?咩為之「中產」就自行定義喇,我唔敢講
attach1/tmp/phpGIyWW7

侯爵府

芒果米池 發表於 24-3-1 14:17
我唔明嘅係,好多資助都要好低收入先有份,但公屋要遷出又可以咁寬鬆。
3至4人家庭,十幾萬,係出面租豪啲 ...

欺善怕惡啩?唔敢迫遷啲長情租客60歲以上仲可以豁免申報添
長期咁樣有入無出,太舊又唔要,起多多公屋都唔夠啦,講真佢哋就算俾人舉報收入資產,都未必超過個額(好多人都唔知富戶政策個額咁癲㗎),根本就唔駛佢搬走,除非係舉報丟空吉咗無住啫。

侯爵府

芒果米池 發表於 24-3-1 20:23
我都係你講我先知咋

所以啲人話舉報人哋收埋幾十萬現金喺屋企,揸靚車嗰啲,我心諗可能人哋一早已經申報哂呢,可能買架林寶堅尼都未過額

侯爵府

Mochachoi 發表於 24-3-2 10:25
同意, 但係我又唔明點解咁多人入骨入肉咁樣回應。
我冇睇見到財爺話請中產原諒呢一句, 不過就算係佢都係 ...

https://news.tvb.com/tc/local/65e0089bd8699e2f25303a86/港澳-預算案陳茂波指樓市炒風不再市場供應充足-有市民質疑規劃布局欠周詳
(影片2:07開始講)
我有睇電視新聞有見住佢咁樣講

attach1_sign/tmp/phpKjyNJY

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊