跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 Esther823 於 09-12-1 13:23 發表
Hello, 我係俊熙mami, 我地都會去親子旅行, 到時見啦.

你地打唔打算出年在MINK讀K1呀? 我比左留位費啦.

請問你係咪今日見到的o個個叫"hei hei"的媽咪啊?是不是今日第一日返學的呢?

大宅

回覆 1# kelly_0404 的文章

呢幾日返學都見到婆婆來湊熙熙,佢應該都好適應學校的生活了~~幾時得閒大家可以傾下啦~~

大宅

原帖由 kelly_0404 於 09-12-15 15:15 發表
hi~ 係呀! 因為我要返工, 所以放學之後係婆婆湊.
老師話佢只係入門口時喊, 跟住就好快收聲. (不過好大聲)
其他野都應該ok, ms. wong 好細心.
妳囡囡又點呢? 應該都好ok. ...

囡囡返學的第二個星期,已經唔會喊了,仲識得自已行去排隊跟住同我講bye bye,放學時都冇乜唔妥,ms wong都話佢應該係適應左了。
不過,晞晞呢幾日反而係屋企都較之前唔聽話,成日都話唔要…唔要…eg:唔要食飯、唔要飲水、唔要著衫,唔要呢樣,唔要o個樣~~ ,每朝起身都要上演一次"六國大封相" ,真係救命……

大宅

我個晞晞都係啊~~成日係屋企唱"太陽伯伯"同埋"雀仔跌落水"… 仲要早上起身時會講"太陽伯伯出左來啦…晞晞都要起身啦…"咁喎~~真係好好笑…
呢二日就係屋企跳舞,不停咁扭屁屁,仲要一邊扭一邊唱唔知咩歌…

大宅

原帖由 kelly_0404 於 10-2-24 13:44 發表
我知唱咩歌呀! 琴夜熙熙唱比我聽. 大約係..
舉高雙手拍拍拍
叉住腰仔踏踏嘈
摟摟patpat轉個圈
xxxx企起身

hehe~~~

~~等我問下個囡先~唔怪得及佢呢二日係咁唱摟摟屁屁了,不過你個仔仔都好叻啊~~可以將歌詞講得咁清楚
我都未問佢老師有冇教過佢點樣笑,等我再問下先~~嘻嘻~

大宅

原帖由 kelly_0404 於 10-2-24 13:47 發表
我都想知, 我只係知道30人就唔會再收生,
即係而家一定30人以內, 仲有而家加左一位老師.

你話的個位老師係咪Miss Leung?我就知本身已經有二個Miss了,唔通又加多左一個?

大宅

原帖由 wwtsy 於 10-5-8 19:32 發表
我的大女讀寶兒, 細女讀明雅, 如果你的仔女不需要讀國際班, 寶兒一定好過明雅.

點解你會覺得寶兒好D呢?不如分享下…

大宅

原來係度都有好多係同學仔的媽咪啊~~

我個囡囡都係ms wong 的學生,叫穎晞,不如大家可以介紹下自已的bb叫咩名啊~~下次大家見到面都可以Say Hi...

我都想認識多d阿囡d同學的名啊~~

大宅

原帖由 bb108 於 10-5-14 16:45 發表
有無人知道用左學券後, 半日同全日班要交幾錢學費?同埋書簿費和雜費幾錢?

昨日收到繳費單了~~書簿費和雜費約1800幾…

大宅

原帖由 pebaby01 於 10-5-20 17:25 發表

SORRY, 你指以前好係幾多年前先?
呢件事又幾時發生?

我兩個女都係明雅08-09, 09/10讀pgs,我唔覺得佢地老師/行政差,比較之下, 覺得好好, 老師態度/學校行政回條,俾我都感覺ok, 我不是高要求的媽媽
我大女讀緊另一 ...

同意~~
我個囡囡都讀緊n1,各樣野我都覺得唔錯,尤其是老師的質素。

不過,我覺得家長主同老師溝通好重要,我遇到管教上的問題時,都會請教miss wong ,睇下佢地會有什麼方法去做,然後在屋企跟住試,真係有用的…試過幾次了,而且,miss wong 都會好主動咁,話會幫我係學校度同囡囡溝通,然後話番我知個情況係如何…

所以我真的覺得明雅唔錯的學校…

大宅

[quote]原帖由 WLM 於 10-5-21 21:49 發表
HI, 我個仔認得呢張相係穎晞.

hihi~~你個仔仔都係晞晞的同學嗎?仔仔叫咩名啊?下次見到可以打聲招呼啊~~
你好啊~~你仔仔真係好叻啊~~,呢張相係穎晞一年前的相了,都可以認的到……

大宅

原帖由 yuensze 於 10-5-23 13:34 發表
咁你覺得你個小朋友用咗呢d非正式手法教後有無幫助先?我都不太認同呢一種教學手法,但係如果無期他方法底下對小朋友有效我都會接受.不過過程一定要正面,一路要有同小朋友分析.因為我仔仔都係一個頑童,我都有用一D非正 ...

我都認同~~
我覺得學校就似一個縮小版的社會,將來他們要面對的情況會同現在的一樣,不同的是,現在有一個老師在身邊告訴他們什麼是對的,什麼是錯的,現在不改,以後要面對的情況就會是這樣。
如果d方法係有用的,而過程是正面的,得到的結果又是好的,為何不妨試下呢?

首頁

尾頁

跳至