2016年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

Edd 9/12.... 養和開刀!!!! 第一胎!好緊張!!! 現在week 36!!!

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 08:25

我會8號晚大約6:30pm入院.... 13號discharge.... 堅驚堅緊張... 又驚開刀後好痛.... 又驚無得沖涼好樣衰.... 又驚醫院陣味.... (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油呀...

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 09:00
唔洗驚呀!我成日都話生仔唔痛因爲開刀真係比唔上順產.. 反而餵奶谷奶對我來講真係人生最痛!養和d ...

如果我8點開刀, 個朝我要幾點起身?開刀需要放(emoji)嗎?醫生叫我12點後不要進食... 姑娘剃毛毛徹底嗎? 我執到個走佬袋好似去6日旅行咁... 點算....

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 20:25
5點左右就要準備,12點後唔食野..要空肚開刀,
開刀要放咩?我睇唔到你打咩,姑娘剃就ok.. 其實冇咩野要帶 ...

Thanks Karen :) how about the quantity of the 走佬包that included in the package enough for five days ma ? Do I still have to pack extra 網fu and m 巾?塞產后止痛藥係自己塞or the nurse will do it for U ? Any chances for me to enjoy a shower before discharge ? I have so many questions .... sorry sorry!!

別墅

karen0903 發表於 16-11-29 23:31
每樣一包..用幾多就因人而異..唔夠可以問姑娘拿..醫院地下都有得買!姑娘幫你塞藥架..清惡露..換野都係.. ...

十萬分感激!!!! 多謝你!!! 我諗I have to re-pack my 10 days 走佬袋先得!知唔知道如果我係住大房,BB 會唔會按時推去媽媽身邊?

別墅

jackyshek66 發表於 16-12-2 17:44
各位姊妹,請問你哋兒科醫生有冇好介紹 for 剛接生後用的?最好係養和住院醫生,唔該。
...

我睇李福謙e生..... 佢個兒科醫生本身同佢夾開,好似係養和嘅兒科醫生..... 我今個星期五生完到時話你知呀!!!!

別墅

各位姊妹,請問你哋兒科醫生有冇好介紹 for 剛接生後用的?最好係養和住院醫生,唔該。
...

我睇李福謙e生..... 佢個兒科醫生本身同佢夾開,好似係養和嘅兒科醫生..... 我今個星期五生完到時話你知呀!!!!

別墅

...

別墅

karen0903 發表於 16-11-30 17:30
You're welcometake it easy! 一齊加油
如果你餵人奶,頭兩日姑娘都會時不時推BB出黎俾你 ...

Hello.... 多謝你呀,我依家坐緊月啦!成個開刀過程都好順利,連我最驚嘅蚊尿喉同埋落床果下都一啲都冇痛啊!我仲好記得我個麻醉師好靚仔添連我老公都咁講!成個過程最恐怖就係剛剛推入手術室個下,老公仲未入得手術室而自己個醫生又未入嚟,麻醉師就要幫我打手個下先,我嗰下就真係喊出來啦!之後就打背脊個枝,好彩我個醫生啱啱入到黎,即刻捉實我隻手仲講笑話我嚇親佢啲同事,我個人先開始定返落嚟!真心佩服順產生嗰啲媽媽! 因為我開刀真係一啲都唔痛!出院坐月之後一啲都冇痛過!養和d nurses 好好人!總言之,多謝曬你之前所有嘅解答!

別墅

karen0903 發表於 17-1-4 09:59
You're welcome! my girl is Dec 13.
Will you join the injection plan from HKSH or somewher ...

Will inject some in the clinic (my doctor is Wong Yee Ling Theresa) and some under 母嬰健康院...... will have his first one (6 in 1 plus 輪狀) on 23/1.... hopefully no fever !!!!! Omg... I was discharged on 13/12 ga....

別墅

karen0903 發表於 17-1-5 04:04

Haha.. so sad that we can't meet each other on Dec 13. ...

Sorry for the late reply (rarely go to bk after gave birth ). 悪露未清曬,但已轉用護墊!湊仔生活暫時都冇乜大起大落,可能因為有工人姐姐同埋陪月啦,所以大部份時間我都係休息同埋瞓覺!我怕傷口起肉笌,所以主要都係食得比較清淡,有食過冬蟲草丶花膠丶燉雞丶响lor,(但難為咗老公要去街市買雞) !最中意食開蔘同埋陪月煮嘅餸比較有花款,我so far只係食過兩次肉餅聽啲朋友講佢食咗三十日肉餅!我好拽成日食埋啲違禁品,又試過出去shopping!!! 個人比較偏好西方理論 ,所以開刀後第二天抆完尿喉已經係養和沖涼洗頭!阿仔今日滿月啦!23/1會去6in1.. 希望唔會有太高嘅燒啦, finger crossing !!!

首頁

尾頁

跳至