跳至

首頁

尾頁

大宅

各位友好﹕

早前我們曾向大家提及,葵涌商場的扶手電梯因為突然急停,令一名街坊由高處向後墮下,頭部逢上8針。經我們了解,房屋署初步不排除,是因為有人在扶手電梯下層影響電梯運作:cry: ,導致電梯停頓,而令該名街坊出事。

所以房屋署已在全村的電梯邊有上搶眼的黃線,及加上特大的告示版,提醒居民注意電梯使用安全。

另外,街市有商舖違法開設遊戲機,令大批小孩聚集,有家長向我們表示,擔心自己的子女都會受影響:-| 。

由於開設遊戲機,一來需要有合法牌照,二來商戶要放遊戲機,都要經房屋署同意,所以我們和負責商場的房屋署職員溝通,最終商戶都合作收回遊戲機,小孩子開學最可以專心一點
]
如果大家對葵涌商場及街市有任何意見,歡迎留言或者PM我們,謝謝﹗

街工阿達
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

我地於早前去信了多間電訊商,要求改善葵涌邨接收情況,
Smartone 於今年年初已經裝了一個發射站於葵涌邨內,所以商場及各座樓都接收好左。
唔講唔知,原來呢d發射站其實好似成間屋仔咁,要同房屋署申請至安裝完成,都要成9個月。現在'3' 及'one2free' 都話會改善,不過可能要過多半年先有改善。'Peoples' 回覆早已經在商場、停車場都有接收器,我都問過d街坊,確係收到唔錯的。

我亦向房屋署查詢了在邨內安裝發射器的情況。

商場及停車場

天台發射站

萬眾電話(Peoples)

香港流動通訊公司(CSL)

#資料來源:葵涌邨房屋署

萬眾電話(Peoples)

3香港(3HK)

數碼通(Smartone)

電訊盈科(PCCW)

原文章由 carmen.ice 於 07-9-8 11:28 發表

係呀!淨係得smartone/people先至全世界收到(包括診所),我就用緊smartone!屋企都收到!
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

Dear ywpw,

謝謝你的反映! 我們會向房屋署反映,要求他們立即跟進 有進一步消息再向大家報告

街工阿達

原文章由 ywpw 於 07-9-9 17:28 發表
我想講下芷葵樓對出平台空地有部份地磚谷起,已經好耐,但遲遲未維修,到底還要等到何時?因本人見過有小孩拿起[掟]及[踢],非常危險,希望你能幫忙,謝謝! ...

[ 本文章最後由 ivanwong19 於 07-9-10 14:24 編輯 ]

大宅

Dear dudu19812002,

第五期個上蓋,我們早前都與房屋署工程師及地區總經理視察過,由於「加大上蓋」會涉及力學方面的問題(除了建築材料本身的重量外,亦要計算當區的風力,及地面承受力的問題),所以房屋署要時間去跟進:cry: 。

其實除了加大上蓋外,我們亦要求房屋署加一個上蓋在現時放「村內指示牌」,亦橋底一處「圓圓地」的地方;同時亦追緊延長「防滑膠」的進度,有消息的話,會再同大家報告一下

始終葵涌是一條新村,有好多地方需要改進,我們會繼續向房屋署追進度的

街工阿達

原文章由 dudu19812002 於 07-9-10 13:58 發表
dear ivan~

不如睇下可唔可以加大d第5期斜路上面既頂啦~依家有都等如冇咁,又高又細,唔可只係諗美觀先得架~實用都好重要!!落雨就多數淋到雨既~攪到真係次次落街都要好似出咁帶遮呀! ...

大宅

Dear ywpw,

今日房屋署的承辦商「中國建築」,已開始修補出問題的地磚,工程預計會4天左右完成

街工阿達

原文章由 ywpw 於 07-9-9 17:28 發表
我想講下芷葵樓對出平台空地有部份地磚谷起,已經好耐,但遲遲未維修,到底還要等到何時?因本人見過有小孩拿起[掟]及[踢],非常危險,希望你能幫忙,謝謝! ...

大宅

Lok Wai,
多謝你的詢問先,
先答左你的問題,暫時最近的收集地方:
9月11-14日,大窩口村:富秀樓地下空格(黃炳權議員辦事處側)

其他資源補充:
現時香港有4個合法辦衣服回收的團體,
1. 長春社
2. 地球之友
3. 基督教勵行會
4. 救世軍

佢地會係香港唔同地方設回收籠...
你呢個問題在幾個月,我主動向房署查詢過點解唔安排一些回收籠呢?
佢地回應暫時未有團體申請,我今日再打去同長春社聯絡,希望佢地可以係第五期橋底下面安排回收籠。

另外,房屋署其實正計劃安排每一條屋邨都會安排回收籠,由房屋署出錢的,之後交俾這些合法的回收公屋或清潔公司,將來大家就唔使咁麻煩了!
亦都杜絕不法的回收公司。(但暫時只係做到買籠的階段)

原文章由 lokwai 於 07-9-13 09:30 發表
Dear Ivan,
我想問下葵涌村有無固定既舊衣物回收箱(合法果d)因為小朋友大得快d衫唔岩著,但仲好新淨,掉左去又好side咁,又唔環保呢
其實大人既都有好多,唔知點處理 可否解答我呀
thank you ...

大宅

Dear ywpw,

唔駛客氣

經我們了解之後,其實房屋署收到大家的投訴之後,已開始跟進,拖時間是但因為平台的地磚已過了「保養期」,所以承辦商起初是不肯「執手尾」,不過多得房屋署工程師多番堅持,而我們又提出要求,所以才可以水到渠成,令工程得以開展。這是大家團結的成果呢﹗

街工阿達

原文章由 ywpw 於 07-9-15 00:00 發表

係呀.......真係好快, 第二日已經有人做0野啦, 之前搵房署d人都無人so我地, 真係thank you very much~

大宅

Hi Ocean,

我記得你﹗唔好意思,有關冷氣機滴水的問題,上次已即時到你那座的主任反映,我週一再追追主任,睇睇他們調查那一戶滴水的進度如何。不過上次主任都有提過,因為通常住戶會在晚上才開冷氣,所以要查都有d困難。如果你發現日間有滴水情況,請你致電97110906通知我,我會請房屋署即時調查,相信大家合作,可以有助調查哩

至於開M記,我們都曾經幫街坊向房屋署反映,他們表示,要M記入標先得:tongue: ,仲話商場100%出租,所以M記無法進場。

不過,既然彩明不做的話,我再向房屋署了解一下,如果真的有吉舖,我們會建議他們邀請M記入標招租的

街工阿達

原文章由 ocean~mami 於 07-9-15 22:40 發表
hi, ivan,

我係ocean呀, 記得我嗎? 上次同你傾個冷氣機滴水問題到目前都未能夠解決啊! 不過算啦, 我都知道呢個問題唔係咁容易解決了. 在此說聲 thanks先.

最近得知商場的彩明餐廳結業, 唔知係開心定寄望了, 開心的 ...

大宅

有關冷氣機滴水問題

Hi Ocean,

我今日已再致電映葵的主任,他會再請同事去調查。另他亦提到,房屋署現時的做法,是會帶備相機去影相,若影到單位的冷氣機滴水,他們會要求該住戶維修,如住戶拒絕,則會把有關相片轉交食環署執法。

為了方便他們拍照,歡迎Ocean你或你的家人隨時報料,房屋署的同事會好機動地出動,謝謝﹗

街工阿達

原文章由 ocean~mami 於 07-9-15 22:40 發表
hi, ivan,

我係ocean呀, 記得我嗎? 上次同你傾個冷氣機滴水問題到目前都未能夠解決啊! 不過算啦, 我都知道呢個問題唔係咁容易解決了. 在此說聲 thanks先.

最近得知商場的彩明餐廳結業, 唔知係開心定寄望了, 開心的 ...

大宅

Dear 阿mee﹕

謝謝你的鼓勵ops:" />

我已打電話予負責商場及街市的管理公司,及出了信予管理公司及房屋署,要求清潔或更換污糟的膠片。如有新消息會再通知大家

街工阿達

原文章由 阿mee 於 07-9-17 11:49 發表
Hi,我初時以為d議員剩係在有咩競選之前先出下聲,或者出標語時大大隻字"成功爭取???"睇落你都唔係呢d,你都好落力下,
係呢,你地有無留意下街市d出入口,門口D透明膠勁dirty,好似未換過,出入時唔掂又唔得,其實可唔可 ...

[ 本文章最後由 ivanwong19 於 07-9-17 17:01 編輯 ]

大宅

Dear 阿mee﹕

舉手之勞,不用客氣

街工阿達

原文章由 阿mee 於 07-9-19 11:05 發表
Dear IvanWong:
街市出入口的污糟膠片已清潔好,效率都好快啊!:-P 謝謝!你真係幫到手!

謝謝你的鼓勵ops:" />

我已打電話予負責商場及街市的管理公司,及出了信予管理公司及房屋署,要求清潔或更換污 ...

大宅

Dear carol_kk,

無問題,我明天會聯絡房屋署那邊傾傾有關問題,謝謝你的反映﹗

街工阿達

原文章由 carol_kk 於 07-9-20 15:41 發表
街工阿達 :

由平台落去商場果條扶手電梯位置, 成日都焗住好多油煙, 次次行過都呼吸困難呀! 尤其係黃昏時段, 可否幫忙要求房屋改善一下抽風系統呢? ...

大宅

我今日已發信予房屋署,請他們幫手,調查一下扶手電梯的「油煙味」及加強通風。

至於居民在非吸煙區吸煙的問題,我都已去信反映,要求保安多加留意;並要求加強禁煙宣傳。我亦請房屋署檢討一下現時村內吸煙區的安排,因為成條村只有一個好細的吸煙區,又無上蓋,令到一些守法的街坊受害 ,所以房署都有一部份責任去解決問題。

如果有進一步消息,我再通知大家,謝謝﹗

街工阿達

原文章由 carol_kk 於 07-9-20 23:52 發表

街工阿達,

謝謝你~~~另外, 我發現好多本邨居民在屋邨公眾範圍內吸煙及街巿檔的員工也經常在街巿內吸煙, 可否同房屋署傾埋呢個問題呢? 可否加強監管? 使這個條例不會形同虛設, 謝謝你的幫忙. ...

大宅

你好﹗我們今日收到房屋署通知,表示會在平台落商場的扶手電梯位置,加建玻璃幕門,防止商場內的氣味走出扶手電梯。

至於油煙問題,房屋署已經警告了有關商戶,並轉介環保署跟進,如果商戶仍未合作,不排除會檢控他們

相信油煙問題應該好快會解決到,如果情況仍無改善,請你隨時再通知我跟進,謝謝

街工阿達

原文章由 carol_kk 於 07-9-20 15:41 發表
街工阿達 :

由平台落去商場果條扶手電梯位置, 成日都焗住好多油煙, 次次行過都呼吸困難呀! 尤其係黃昏時段, 可否幫忙要求房屋改善一下抽風系統呢? ...

大宅

不用客氣

街工阿達

原文章由 carol_kk 於 07-10-5 15:22 發表
街工阿達,

謝謝你.

大宅

無問題,我已打電話去房屋署反映,不過因為房屋署辦事處已關門,加上他們五天辦公,我週一會再補出一封信,請他們多加留意,及張貼通告,提醒大家注意公德,及小心會被扣分。

其實除商場的洗手間外,我們社區圖書館的洗手間都開會給街坊使用,如果小朋友真係人有三急,去唔切商場或回家用洗手間,都可以來借洗手間用

街工阿達

原文章由 dudu19812002 於 07-10-5 17:45 發表
hi~ivan :

咁你可唔可以叫房署都睇緊d,等d人唔好周圍小便呀?我呢幾日都見到有人係周圍既花圃俾d小朋友小便,真係好污衊呀!

大宅

Dear lokwai,

無問題,我星期一幫你問問好嗎?

街工阿達

原文章由 lokwai 於 07-10-6 12:16 發表
Dear Ivan,
我有小小野想問你,唔知同你地既服務有無關係
葵涌村內只有一間聖基道幼兒園,一般幼兒園的延展服務會去到晚上8:00,但l這一間只係去到6:00,其實根本幫唔到一班在職既媽咪,唔返工又唔夠開支
我都知大窩口及 ...

大宅

我今日幫你問過,聖基道暫時是沒有「延長服務」:cry:

事實上,我們葵涌村及葵馥苑,0-4歲的人數,高達2,000多人,是其他區的3至5倍,但區內卻沒有「延長服務」的幼兒中心

由於「延長服務」幼兒中心服務,由社署負責,所以我們把有關數據向社署署長反映,並約見有關部門反映問題,如有新消息會再告知大家

街工阿達

原文章由 lokwai 於 07-10-6 12:16 發表
Dear Ivan,
我有小小野想問你,唔知同你地既服務有無關係
葵涌村內只有一間聖基道幼兒園,一般幼兒園的延展服務會去到晚上8:00,但l這一間只係去到6:00,其實根本幫唔到一班在職既媽咪,唔返工又唔夠開支
我都知大窩口及 ...

大宅

我們今日已去信房屋署,要求他們加強巡邏,同時張貼通告,提醒街坊注意公德,並警告欠公德的街坊會被扣分。

街工阿達

原文章由 dudu19812002 於 07-10-5 17:45 發表
hi~ivan :

咁你可唔可以叫房署都睇緊d,等d人唔好周圍小便呀?我呢幾日都見到有人係周圍既花圃俾d小朋友小便,真係好污衊呀!

大宅

不用客氣 這是我們的責任,去為有需要的Daddy Mummy去爭取。我們正約見社署,如有最新進展,再告知大家

街工阿達

原文章由 lokwai 於 07-10-9 10:20 發表

Dear Ivan,
我知同區好多媽咪都有lee個需要,希望你可以幫忙爭取啦
如果可以放工自己去接放學,咁就唔洗放棄份工,唔洗請人揍又可以慳番d錢,又可以培養親子關係,希望社署會明白啦
thank you very much 呀Ivan ...

首頁

尾頁

跳至