跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

各位住係葵涌區公屋的家庭留意:
之前有些住係葵涌邨擠迫戶的媽咪與我聯絡,向房屋署副署長及立法會申訴部申訴後,
住係葵涌區公屋的街坊,特別係葵涌邨及石籬等較多3-4人家庭住係23平方米以下的家庭。
可以於現時至2月4日,到房屋署申請特別調遷計劃,調遷至葵涌邨百、合葵樓的30.34平方米之一睡房單位,改善現時唔夠住的情況。
(如有BB的媽咪,如果懷孕超過16個星期,亦可以當多一個人計算呢)
如有問題,可以向當區房屋署聯絡,或與本人聯絡亦可以,電話:22570961。
街工 阿達
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

wah wah and skwai
send 左俾你地呢!
如有問題,可再聯絡。
街工 阿達
原文章由 wahwah725 於 08-1-22 21:46 發表

比埋我:[email protected] thanks................
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

已再send 俾你呢!
睇下收到末ar, thanks!
街工 阿達
原文章由 wahwah725 於 08-1-23 03:00 發表
收不到,可否再send 比我,[email protected] thanks................

大宅

你指17室的係百、合葵樓的單位,百、合葵樓17室係30.34平方米,呢D 係3-4人單位,5個人就可以有一個叫改善空間住屋計劃,可惜工人唔計入住戶籍的,所以唔可以申請調遷。
原文章由 celialing 於 08-1-23 18:01 發表
你好!我想問17室的單位係咪30.34平方呎呀!我本身住緊,但今年細女出世了,我覺得好迫,請問可否申請呀,一家四口加一個工人

大宅

房屋署的特別調遷計劃係因應地區的情況而決定做特別調遷計劃。
每年房屋署都會係唔同地區做,係因應每個地區的供應而決定係咪做呢d 計劃。以前係天水圍、東涌、將軍澳、油塘等有大量單位供應的話,除了給予輪候冊上樓街坊外,會有擠迫戶調遷、亦會有初級公務員單位。

係葵涌區做的原因是因為葵涌邨呢兩年重建後,有10多座,共一萬個公屋單位,之前都做過大區調遷,包括荃灣及葵青區都有機會調遷。
現時公屋輪候冊中1-2人及寛敞戶調細單位的需要增加,這次房屋署係特別希望可以收返一些較新的細單位可以編配給予有需要的人,所以特別藉葵涌邨新樓落成,撥部份單予現時較為擠迫的單位。

至於點解只係葵涌區的屋邨可以申請,我估計是因為可提供的單位數量唔多,所以只係放寛給予葵涌區的居民。

esther, 你住邊一區呢?或者可以幫你問一問你個區的情況,或者你都係擠迫的情況,可以協助你呢?

原文章由 estherf 於 08-1-24 09:34 發表
Ivan Wong

請問點解房屋署只比葵涌區居民,而唔比其他地區居民呢! 唔通其他地區的居民唔需要嗎?房屋署這樣的處理手法似乎一些不合理?
請Ivan Wong 代為查問 ...

大宅

你單位的面積係39.74, 是兩睡房單位,一般給予4-5人居住。
若居住6個人才有機會調遷。

原文章由 dudu19812002 於 08-1-24 10:10 發表
dear ivan :

咁我又想問下我依家住既係咩單位,我住曉葵06既單位,只係想問下,我都好想知~~~ thks

大宅

咁石圍角多唔多呢類的單位呢?
如果係多的話,應該協助你朋友呢類集體同房屋署傾下呢!
有D 權益係需要一齊去爭取的。
今次呢個計劃,都有好多唔同的街坊一齊去投訴、一齊去見副署長及立法會申訴部,咁先至有D 機會,當然亦有賴其他議員的協助才能成功。
集體爭取才能有成果。

原文章由 estherf 於 08-1-24 12:27 發表
多謝你的回覆.
我其實幫我的朋友問的, 佢住在石圍角, 現在3人居住都屬於少於23平方米.

大宅

3個人仍然可以可以居住,減到2個就唔可以。
入息超左個標準限額的1倍,即三個人要24200以上的收入就要交1.5x租金,超過2倍,即36300以上就要交雙租(2x租金)
交兩倍租金 + 超過入住公屋資格的資產限額 (即100萬左右),咁呢d 就係超級富戶, 住多一年就要走人!

原文章由 seven_cola 於 08-1-24 20:36 發表
我既單位的面積係39.74, 是兩睡房單位,一般給予4-5人居住。.......但係我而家得3個人,會唔會要我搬走呢仲有,如果入息超左係咪要搬走?定係交雙倍租金可以繼續住 ...

大宅

即係3個人, 家庭總入息12101至24199?
咁就交原本的租金,你4-5人單位,咁就交2148元租金,不變!

原文章由 seven_cola 於 08-1-24 21:48 發表
咁如果超左幾百至幾千呢?

大宅

4人的上樓入息限額係14600元
入住左公屋, 入息介乎14600-29200中間的話,
咁就交原本的租金!
我屋企以前3個人做野,總入息都係2萬多d, 都係不變,交原本的租金。即2千幾la!

原文章由 ocean~mami 於 08-1-24 22:08 發表
ivan,
咁4人的入息限額係幾多呀?
thanks!!

大宅

大家都好擔心無屋住或要交貴租呢!
可能大家都係唔係太熟呢d 政策....有機會開下talk 講下住公屋的權益,等大家唔使咁擔心!

大宅

你可以參加計劃,不受入息的限制的!快d 去拿表呢!
原文章由 wahwah725 於 08-1-24 22:56 發表
|van:而家3個人,住在17平方米的1人单位,但入息15000,可否申請特別調遷計劃?請解答?人數我知ok,入息就唔clear!

大宅

無錯,$12000以上都可以繼續住及交原本租金。
阿七你地唔暫時唔可以申請這個特別調遷計劃,
你住底層,係咪望住出事單位個面呢?如果係的話,咁機會會大d,加埋社署社工推薦,咁先至有機會呢!

原文章由 seven_cola 於 08-1-25 10:32 發表
即係過左萬二都唔洗搬走或交多d租 仲有想問我而家可否申請調去合葵個邊既大單位嗎?因為我住最底層,有恐懼感呀

大宅

如果你真係好想搬,我試下幫寫信要求社署睇下你個情況,可唔可以幫你搬,但你要預機會較微呢!

原文章由 seven_cola 於 08-1-25 13:28 發表
我唔係向個邊,but....都好驚,大吉利是,遲早一日 其實上年有一單係向我個邊,但係好彩冇掂到我個平台 但係仍然影嚮到我 但係如果要我地搬去細單位我又唔想.....唉!又唔想等有事發生先搬走, ...

大宅

富貴樓係咩單位呢?23平方米以下?

原文章由 winglong 於 08-1-25 13:38 發表
想問一下如果我住富貴樓3人可調遷?

大宅

大家其實可以去房屋署的網頁睇下政策的,
www.housingauthority.gov.hk

公屋租住的政策,其實會希望入住後能改善生活,所以只要唔超過入住公屋限額的1倍,就只需要交原來的租金。
只有係超過入息限額的兩倍及資產限額的3倍,才需要搬出公屋!
以下另一個表(關於富戶),資料如下:

主頁 > 關於我們 > 政策焦點 > 公營房屋政策

公營房屋政策

乙部:屋邨管理及租金政策 第四章:公屋住戶資助政策
房委會自1987年4月1日起實施公屋住戶資助政策,向不再需要資助的住戶減少房屋資助。根據是項政策,住戶如在公屋住滿十年或以上,便須每兩年申報全家入息一次。不申報入息的住戶須要繳交雙倍淨額租金另加差餉;至於家庭總收入超逾有關的資助入息限額的住戶,須按實際情況繳交倍半或雙倍淨額租金另加差餉如下:

家庭人數

資助入息限額(每月入息)

家庭入息在下列範圍內之
住戶須繳交倍半
淨額租金另加差餉

家庭入息超逾以下限額之
住戶須繳交雙倍
淨額租金另加差餉

13,601元 - 20,400元

20,400元

21,601元 - 32,400元

32,400元

24,201元 - 36,300元

36,300元

29,201元 - 43,800元

43,800元

33,801元 - 50,700元

50,700元

原文章由 wahwah725 於 08-1-25 19:06 發表
家庭人口 每月最高入息限額 (2)
(2007年4月1日生效) 總資產淨值限額
(2007年4月1日生效)
1人 6,800元 (7,158元) 176,000元(1)
2人 10,800元 (11,368元) 238,000元(1)
3人 12,100元 (12,737元) 310,000元(1)
...

[ 本文章最後由 ivanwong19 於 08-1-26 12:05 編輯 ]

大宅

你不如pm 你的資料俾我,
戶主係邊個, 住邊個單位, 電話及想加邊一個人,
咁我幫你跟下,我諗咁會好d, 希望幫你討回個公道呢!

原文章由 wahwah725 於 08-1-29 23:32 發表
lvan:激死我啦, 我1月7日交表加户籍,佢同我講話三個星期可以ok,咁我問佢加緊途中可申請嗎?佢話可以,個點知今日我走去交特別調遷張表,佢同我講話我未加倒户籍,可能冇知格申請,佢話暫時收住我份表先,睇下截止前加到未,加 ...

大宅

收到了, 但主任放假,我需要明天才能答你呢!
原文章由 wahwah725 於 08-1-31 17:34 發表

昨天巳pm比你,收到了嗎?

大宅

今次要同大家再講聲唔好意思,昨天港鐵公司打電話俾我....話因為個軟件調較問題,又要拖延多1-2個星期.....真氣結....
原文章由 estherf 於 08-2-1 12:49 發表
Ivan Wong,
請問二月一日開始在葵涌商場有港鐵優惠機呀?

大宅

港鐵已經係商場2樓裝左拍卡機,
但只可惜得$1, 往大窩口地鐵站先有優惠....簡單係鷄肋,食之無味....
原文章由 kutartrain 於 08-2-7 23:44 發表
葵涌商場ge港鐵優惠機
大約係2月中有
係e個港鐵優惠機在那個站入閘有優惠
係平$1 定係$2

首頁
12345...6

尾頁

跳至