親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:咁如果暑假即冬天去塔斯好唔好呀

原帖由 kenix_kwok 於 16-12-16 發表
咁如果暑假即冬天去塔斯好唔好呀
會好凍.
7,8月最好都係去queensland果頭,無咁凍,再北些還有機會游下水。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-17 05:49 會好

原帖由 kenix_kwok 於 16-12-17 發表
昆士蘭有咩玩 我想睇動物多d
Queensland通常陽光與海灘。都有zoo動物的。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-17 05:49 會好

咁塔斯幾月去最好?
1,2月最好。又係cherry季節,平過係香港買好多。

大宅

其實跟團好定自由行好 如自己一個去的話
一個人自由d,想點玩就點玩。跟團就唔使煩。

大宅

引用:想book summer holiday去,但毫無頭緖有無j

原帖由 Icecream17 於 16-12-20 發表
想book summer holiday去,但毫無頭緖有無jm分享下行程?想去10日,有個8yrs
...
我下星期去brisbane同GC,前後9日,都係玩吓theme park, crab catching, 睇glowworm, 去海豚島,同sunshine coast.

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-20 19:05 我下

原帖由 sugarbun 於 16-12-20 發表
請問你起sunshine coast有咩行程? 會留幾多日? 我都研究緊
我去sunshine coast一日,因家人唔想成日轉酒店。
我主要去海灘玩下。果到有個叫Australia Zoo,聽朋友說都好值得去玩。還有個Sea Life aquarium. 記著去Eattamogh Pub食嘢(雖然叫pub,小朋友可以去的),係一間比較有特色的餐廳。
果到有個叫Ginger factory 同Big Pineapple, 不過有些人覺得較無聊。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-21 06:28 我去s

原帖由 sugarbun 於 16-12-21 發表

day trip only? 你會唔會去currumbin wildlife scanctuar ...
I only go to Paradise Country in GC. 因買在ticket包4個theme parks, 其中一個係Paradise Country. 同埋時間不多,所以唔會去其他zoo, 我估個個zoo都差不多。

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-21 06:28 我去s

原帖由 sugarbun 於 16-12-21 發表

day trip only? 你會唔會去currumbin wildlife scanctuar ...
我唔去noosa,我主要向南玩,亦都無時間再上北玩。如有機會我想將來由brisbane揸車,一路向北玩,直至去到Cairns. 聽聞沿途風景好靚。

大宅

引用:Quote:jcy 發表於 16-12-23 14:27 你BNE落G

原帖由 sugarbun 於 16-12-23 發表

介唔介意share下你經歷? 澳洲同日本環境文化唔一樣, 希望 ...
澳洲租屋,overall都ok. 你可上stayz睇下,stayz個website專做租屋。once你搵啱間屋,佢會幫你聯繫屋主,deposite所有嘢都係直接比屋住,唔使經website. 我試過幾次,都ok,無問題。 係澳洲租屋,臨走時要清潔番間屋,主要係整番正齊,如果唔係會扣在你deposite.

有老人家的話,cairns可能唔係咁啱玩,因cairns主要出海多。

GC,我租在peppers soul. 係正surfer paradise, have to say very good location. 望正個海,不過有點貴。

大宅

引用:Quote:jcy 發表於 16-12-22 11:54 本帖最後

原帖由 sugarbun 於 16-12-22 發表
其實個個都差不多,我覺得是但去一個便ok. australia zoo會多些wild animals, 如果喜歡睇多種類的動物,可考慮australia zoo.

記得你考慮緊去唔去cairns. 記著由brisbane去cairns, 揸車都要成18個鐘。中途風景一流,你有大有細,建議中途停住下,同埋留意番你小朋友有無耐性坐車同car sickness.

大宅

引用:Quote:car_li 發表於 16-12-24 06:46 澳洲

原帖由 sugarbun 於 16-12-25 發表
stayz好似booking.com果d website, 不過呢個website專做渡假屋。

service apartment 通常臨走時都唔使自己執 番乾淨的。

我無去過Mount Tamborine, 今次亦唔會去。不過我估兩老去行下應該無問題,到時行下休息下,慢慢睇下嘢,應該無問題。

大宅

引用:Quote:原帖由 sugarbun 於 16-12-25 發表本

原帖由 car_li 於 16-12-26 發表
stayz好似booking.com果d website, 不過呢個website專做渡假屋。

service apartment 通常臨走時都唔使自己 ...
唔係喎,我今次會去mount Tamborine 的。不過只是去睇glowworm.

首頁

尾頁

跳至