跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:香港+大陸比例多嗎?

原帖由 1mocha 於 16-03-09 發表
香港+大陸比例多嗎?
除在我,一個亞洲人都無。

大宅

引用:如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-10 發表
如果係香港無銀行業經驗,過到澳洲如果想從事銀行/金融業,係咪要由teller做起?有無專業牌照可以係香港考 ...
呢到做teller, 唔係only做teller, teller有時要係門口把關,解答一些服務既嘢。同埋佢地通常喜歡請new graduate. 不過我知獅子銀行喜歡請識國語既人。。。你知點解啦

大宅

引用:升級都小咗?why

原帖由 yungma 於 16-03-12 發表
升級都小咗?why? 澳洲工資應該高d
因為稅重囉。

大宅

引用:呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵

原帖由 ydnamwal325 於 16-03-13 發表
呢排睇到其他移民澳洲既人話,係澳洲只要搵到份工,就好快買到樓同車,怕且都未必有人地講到咁易喎,雖然澳 ...
好多人移民澳洲前,已係香港儲了錢,過來會買屋,買車,所以如果份工夠平日開支便ok.

至於儲錢,我都覺得難,因儲完一筆錢,唔知點解總有地方有嘢要整。。。尤其屋企。總有嘢買。。。

不過如果兩公婆出來做嘢可能會好些。但小朋友細的話,我會建議都有一個家人照顧好些,因我覺得,如果兩個人都掛住返工,送小朋友去child care, 同係香港時有咩大分別。

大宅

引用:Quote:ydnamwal325 發表於 16-3-19 10:55

原帖由 mrschui 於 16-03-20 發表
我覺得政府工人工好,job security 比較高。其實都幾好嘅。

我近排都有兩個朋友打算去Adelaide,似乎都幾p ...
澳洲呢幾年政府工都好小請perm,通常都係contract.同埋政府工都唔算有咩多福利。所以好多西人都唔恨入政府做工。佢地通常都真係喜歡搵一份自己喜歡做既工,心態同我地會有唔同。
federal gov 近年先lay off成萬幾個公務員,所以政府工唔一定係security.

至於adelaide(SA), 聽聞經濟麻麻,唔易搵工,但生活費較便宜。可上網做下research,
留意下佢地就業狀況。

首頁

尾頁

跳至