烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

版主唔好意思, 我想問用什麼牌字蠔油好d , 是否可以落小一點蠔油 3湯匙是否可以 ???
(落小d蠔油是否無咁味精呢 ????)

男爵府

我又有問題啦 !蝦皮是否在印尼店買到果D 
我昨天在街市問好多檔都無, 其中一檔叫我去印尼店買
一去到我見,是細細粒白色的小蝦,這就是你講的蝦皮嗎??? 定係一片片金黃色才是蝦皮 ????

男爵府

我就係去左好多檔雜貨鋪都無,有一檔叫我"去對個間印象店買" 但係細粒白色被好似唔多似蝦皮我唔敢買

原帖由 rolandbb 於 11-1-25 15:09 發表

街市雜貨舖都有蝦皮賣.

男爵府

thanks 何太
我見到的都是這樣架, 不過d蝦仔好似白色小小囉 !
我要sat才整,唔知是否太遲, 如果衰左就無得再來一個呢 !

男爵府

另外又想問如果用爐蛋糕的矽膠盤得唔得呢 ???
會唔會太軟好難甩及唔靚呢 ?????

男爵府

澄麵一般雜貨鋪有售, 我是在買粘米粉的店一起買的

原帖由 sumyee 於 11-1-26 17:38 發表
加左"澄麵",蘿蔔糕會硬身d,對嗎 ? 請問係邊度買? 係百佳搵5到. Please help

男爵府

我想親子整蘿蔔糕, 但如果全都在當日準備, 我怕搞好耐
想切定一d材料 (除了冬菇及蘿蔔), 放入雪櫃應該無問題唔會太抽乾水份 ????????
蘿蔔星期四買定得唔得呢 ! 過左2天是否會唔好及壞呢 ! 

男爵府

我買時街市店主叫我千其唔好放雪櫃, 會抽乾水份
我見天時又凍都無放雪櫃呀 !

蒸緊最後兩底蘿蔔糕...yeah 大功告成 !整到慶起,想mon再整 ...wakakakakka

男爵府

我整完雪左一天,第2天早上即煎來食, 但老公話唔好食呀 同日再拿左回家比家人/姨及表妹食都話OK呢 !

(老公喜歡食美心蘿蔔糕的)我問什麼唔好食他話"淋,糕係糕 .睇下美心蘿蔔糕是點喎 "...

我跟足份量但食落都覺得有D嗱喉~~~是否太多胡椒粉

男爵府

thanks ! 我諗緊是否要刨多d蘿蔔絲 (個次我刨左1隻半多d)

原帖由 cherrylung 於 11-2-1 15:24 發表
9594~

好開心你成功製作咗蘿蔔糕啊~ 哈哈哈~我仲記得舊年我蒸糕都蒸都上身咁,蒸咗好多底呢~

臘味煲仔飯以前我有整過,睇吓呢個食譜啱唔啱心水

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=55 ...

首頁

尾頁

跳至