自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我會比差的出去讀。如果真係有心讀,唔係玩玩吓。

叻的邊度讀都叻,係香港會有出路。差的出去讀完書番黎叫浸過洋水,番香港都較容易有野做。

公爵府

millmill 發表於 22-5-11 09:01
如果你係我媽媽,我會好憎你

你係叻嗰個?

公爵府

yeung_ma 發表於 22-5-11 10:35
身邊有人就咁例子,叻可以出國,而無得去那位,十年之後今日,在朋友圈仍然間中 重覆會呻 會怨父母偏心,而 ...

我之前覆左話會比差嗰個留學,可能好多人唔同意。

企喺父母角度

你地會揀:
1.一個叻到爆登,揾好多錢,差嗰個就一事無成。 要知道好境的子女未必會接濟唔掂的嗰個。

2. 還是兩個都普普通通,自己可以揾到兩餐食唔駛靠其他兄弟姐妹?父母百年歸老都唔駛擔心任何一個。

我會揀後者

公爵府

capricornbb 發表於 22-5-11 12:36
我又分享吓,又係三位公子case

大哥讀書叻,香港名校,二哥&三弟普通中學、讀書差,當時父做生意錢要周轉 ...

我自己3兄妹,大哥和我大學畢業,二姐就中三都畢唔到业。

我阿爸以前講過,寧願3個平均d,當時細個,我唔贊成ga! 但咁多年過去,做左人地阿媽,就會希望自己子女平平安安過一生,唔需要大富大貴,生活無憂已足夠。

我二姐佢而家境況都唔好,阿爸阿媽頭髮幾乎白哂,都仲要替家姐擔心。

公爵府

chitchit0520 發表於 22-5-16 07:06
你個問題係,你唔明叻嗰個既心理,你咁做,隨時毁埋叻嗰個,到時唔係兩個平均囉!

做父母既,有兩個,一 ...

我係企喺父母角度去諗

3兄妹我係最叻嗰個,我阿爸都話希望3兄妹平均,當時我聽左唔開心。但大過左做人父母,又見年邁雙親為阿哥和家姐仲日日憂心,就會明白父母望3子女平均原因。

公爵府

ahpoo 發表於 22-5-16 08:06
對,價值觀被扭曲,努力既人反而被忽視,唔識唸既會想不如我都變差,待遇原來更好。
...

點解要咁諗?

叻嗰個留喺香港以做醫生律師工程師

差嗰個去外國讀個普通degree,番黎香港可以有機會有工做,我身邊好多人香港讀唔成書才去外國讀書,攞住degree 揾野做喎

唔通一個牛津劍橋/或留港做專业人士,另一個一事無成?咁先最好?

點解大家淨係諗叻嗰個,唔差嗰個?點解父母生另一個咁叻,將叻的DNA比左佢,自己冇呢

首頁

尾頁

跳至