跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 righteous 的帖子

一年級沒有跟成績分班, 要升二年級才會分班

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

righteous 發表於 13-6-11 15:58
另外,想問下你仔/女係咪讀緊?想知一年級程度深唔深?同埋想問下係咪一定要參加童軍?

係呀! 我小朋友現讀一年級, 其實程度都同其他學校差不多, 都係跟教科書的課程吧, 間中有些額外補充工作紙做下, 每天都有幾樣功課, 唔可以話好輕鬆, 因為要時常溫默書和串生字.

升二年級開始有分班, 二年級有一班精英班, 高年級有兩班精英班. 所有班級都係小班教學, 25人一班, 學校因收了叩門的學生, 有些小一班別會是27人一班吧!

所有學生每星期都要上一節童軍課, 佢地覺得好好玩和好開心, 很喜歡上童軍課. 青松雖然係道教, 但是沒有宗教科的, 只是一個學年多了兩天學校假期(道祖誕和呂祖誕)吧..哈哈!

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

righteous 發表於 13-6-13 12:10
回覆 sblam 的帖子

唔該晒~~咁童軍課係咪即係要買制服成個團隊果種?

是的, 低年級是穿小童軍制服, 高年級是穿幼童軍制服, 放心啦! 學校會替一年級的學生向校服公司代購小童軍制服, 幾十元不太貴, 今年逢星期三要穿童軍服返學, 黎緊2013-14學年未知係咪都是星期三.

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

righteous 發表於 13-6-13 14:30
回覆 sblam 的帖子

不過睇黎依個暑假個仔都要勤力d串生字同寫字啦~~~

唔使咁緊張啦! 你仔仔今年幼稚園畢業, 咁難得無暑期功課作業做, 俾仔仔好好享受今年的暑假吧~ 一家人去下旅行或參加下D暑期活動, 放鬆D 開開心心咁升小一和認識新學校呢!

串生字和寫字呢D野日後大把時間會做, 不用急於一時!!

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

屈子強媽媽 發表於 13-6-15 11:11
其他人話,青松多跨境生?真定假
好多港媽想知的, 大家都知道跨境生是指學生不是在港居住, 但每天都要由深圳過關來港返學, 如果學校有交通配套例如跨境校車接送, 自然會吸引跨境生來報讀.

山景青松是沒有跨境校車的, 所有小一生放學都要跟家長/歸程隊/校車回家, 如果學校真的收了跨境生, 家長便要自己想辦法自己如何接送小朋友返/放學了. 記得上年小一家長會中, 校長強調學校不會有配套給跨境生的, 並說過以前學生收了一個跨境生, 他的媽媽每天早上帶著小朋友過關返學, 在屯門逗留流浪至下午放學回深圳家, 最终他們受不起疲累而退學. 所以學校至今沒有跨境生. 我唔知今年新收的小一有沒有跨境生, 你們不妨在小一家長會問下校長吧.

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 穎穎仔 的帖子
穎穎仔 發表於 13-7-14 02:01
請問一下,如有20分,入讀機會大嗎?我今年9月要選校,好擔心:

上星期派成績表及家長日, 校長報告了2013-14學年繼續開五班, 即係有125個小一學位, 自行階段會收一半, 都有62個位, 算好多位架喇. 因為收晒世襲生和畢業生, 其實好少人有宗教分,所以20分的話都好大機會入.

仲有校長話如自行階段和統一派位都揀出景青松為第一志願, 如萬一最後都派唔到, 在叩門階段一定有得面試, 大約有10個叩門位都會俾番第一志願的考生, 所以真的很想入山景青松其實不用太擔心, 只要在兩階段填晒第一志願便可以, 如你住70區的話派到的機會更加大.

校長說今年學校都是維持零跨境生

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

校長說四成幾升到band 1 中學

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 cherrie421 的帖子

青松是傳統小學, 所以都比較著重學術方面, 但也有不少課外活動, 如小朋友在某方面需要特別的照顧, 轉校是好事的.

祝你女在新學校學習愉快!

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 穎穎仔 的帖子

25分咁多? 你係咪有宗教分? 如決定讀山景青松, 滿分實入到啦... 可以好輕鬆咁等11月份註冊喇!

首頁

尾頁

跳至