跳至

首頁

尾頁

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

有 ! 我個女都係間唔中會咬到我好痛 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

有無打算餵到幾時 ?

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 bunbuncoco 於 09-7-15 20:54 發表

breast feeding until end of this year how about u

即係阿 b 一歲呀 ?

其實我都無真真正正諗過呢個問題, 應該餵到佢唔食喇 ~ 除非預備生下個啦

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 heiheimoon 於 09-7-15 23:08 發表
我通常係泵出嚟,但有時都會埋身(呢排亞囡見我泵緊奶時,就好有興趣轉到我身邊吮一吮,當玩咁,有時都會咬我,咁我都會拍下佢手仔話:唔好,唔好。
喂到幾時:如果一跟keep住有奶就一路喂囉,2歲前啦 ...

有時一邊泵, 一邊餵, 阿女都八八卦卦係到搞個泵... 又食下停下, 真係被佢激死

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 bunbuncoco 於 09-7-16 14:03 發表

at first我諗住breast feeding到返工,返左工pump奶又唔係好難就諗住到half year old,until now7個半月,又想到1 year old but唔知會唔會extend囉

同你諗法一樣喇 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 大臣子 於 09-7-19 13:17 發表

我同你諗法一樣...

me too ~ 所以先繼續餵到而家 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 大臣子 於 09-7-22 22:16 發表

大家一齊努力

大家咁話 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 bbgmama 於 09-7-24 11:01 發表
我都想問下各人奶媽
bb食固體後會食少1-2餐奶
咁樣你地有冇泵返d奶出黎架
我而家d奶只係剛剛好(返工時樽&放工後埋身)
有時都要食儲備
好耐都無塞既感覺啦
即係話我奶奶唔係好多啦

...

我都係窮媽媽, 所以頭果半年d 奶都係日日清. 自從轉左兩餐食粥仔後, 最初都照之前個 schedule 咁一日泵三次 都可以儲到冰奶.

但係, 始終身體會知道 bb 食少左. d 奶量都會跌左 d. 咁就係訓前果次就無泵啦 ! 咁又開始做翻日日清既時候, 好彩就係之前儲落既奶都好夠, 所以都唔係好擔心會比唔阿 b 食喇 ~

如果而家突然泵唔到奶, 只可以埋身食既話, d 冰奶最少都應該頂到 3-4 個禮拜呱... 阿b 到時又差唔多九個月咯... 到時或者又比多餐固體食物佢呢 ~

你睇下儲唔儲到 d 後備啦 ! 加油呀 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 JANICEBOY 於 09-8-14 15:36 發表
真係好羨慕你地可以有咁多儲備啊.

我係要返工既, 每朝埋身餵一次 (但每個月都會有一兩朝唔夠阿仔食), lunch time (6hrs後)pump 左大拿拿半個鐘至有130ml咋. 因為阿仔8mth 大, 食2餐粥, 有時夜晚飽到唔洗埋身食, 咁 ...

我覺得... 其實唔使好多奶, 夠阿b 飲就已經足夠啦 ~

我而家一日 total 都係泵到 5-7 oz, 但係呀 b 下晝果餐都係食得果 5 oz, 所以, 有多先有得儲之嘛 ~ 唔使羨慕喎 ~ 你都仲泵到好多呀 ~

老實講... 太多奶反而唔知點處理... 同埋成日局奶好辛苦 !

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 小幸子 於 09-8-14 17:22 發表

嘩! 你都唔算少啦, 我lunch time泵1/2hr都係得果100ml咋! 一餐都唔夠食呀陰公~~ 我又係朝早起身一大碗湯, 夜仲多, 但都係得咁少, 有咩方法可以多返d呀? 自問生完頭果三個月都好夠奶架, 唔知點解返左工就少 ...

咁又好似真係 drop 得好多喎... 係咪你工作壓力大呀 ? 休息有無少到 ? 會唔會係擔心同緊張呀 b 呢 ? 呢 d 都係會影響奶量架 ~

盡量放鬆 d, 可能適應左之後會好 d 呢 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 檸豬 於 09-8-17 11:21 發表
我個女又係咁呀~

我個女都似, 到夜晚約九點幾就開始扭我埋身餵佢喇 ~ 無論之前係六點定七點幾食左粥仔 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 giftfromgod2008 於 09-8-18 10:00 發表
我而家只係早晚埋身, 全日都唔使泵奶, 老實講, 而家返工去街都好FREE, 不過如果有得揀, 我會KEEP全人奶...可惜...

晚埋身, 日間奶粉呀 ?

可惜 ? 唔使可惜喎, 盡左力咪得囉 ~

別墅

育兒性格勳章 熱血金章

原帖由 giftfromgod2008 於 09-8-22 14:56 發表
係呀, 佢日間唔食粥果餐咪食奶粉囉. 都OK嘅.

我已經盡咗力, 到今時今日八個幾月都仲可以食到兩餐媽媽奶, 佢已經好幸福喇, 不過而家越嚟越少奶, 我諗好快又會少一餐...係我好不捨囉...

...

um... 我都係擔心自己會唔捨得... 同埋佢而家好痴我, 所以, 唯有繼續頂硬上啦 ~

首頁

尾頁

跳至